Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Studia prawnicze

Polecane posty

Gość gość

Na jakich przedmiotach skupić się liceum dokładnie i co rozszerzone zdawać na maturze najlepiej? Czy angielski też trzeba dobrze zdać? Czy te studia są bardzo ciężkie? Lepsze to niż historia sztuki na ASP? Proszę o odpowiedzi studentów lub absolwentów.

Gość gość
Nikt się nie wypowie? ;/ Może chociaż podajcie w jakiej innej kategorii to pytanie zadać;/

Gość gość
Pochodzisz z resortowej rodziny która załatwi ci aplikację po studiach i umożliwi dalszą karierę? Jeśli nie to od razu daj sobie spokój z takimi studiami, bo w najlepszym wypadku skończysz jako urzędas niskiego szczebla wykonujący czarną robotę za 1800zł netto.

Gość gość
Z drugiej strony jeżeli alternatywą ma być historia sztuki na ASP to już chyba lepsze prawo...

Gość gość
Bo myślałam, żeby nie być adwokatem tylko pracować w kancelarii prawnej i udzielać porad prawnych lub jako sekretarka w kancelarii.

Gość gość
Jeżeli posada sekretarki cię urządza to spoko, na to masz szansę jak najbardziej. Tylko nie wiem czy warto męczyć się na takich studiach, żeby robić potem za sekretarkę.

Gość gość
a tak swoją drogą skoro jak rozumiem jesteś humanistką i politechnika odpada na twoim miejscu pomyślałbym o jakiejś filologi tylko nie takiej oklepanej jak anglistyka czy germanistyka, ale nauczająca jakiś rzadszy ale poszukiwany język np. sinologia, arabistyka, rusycystyka

Gość gość
Ja nie mam w ogóle głowy do języków ;/ jeszcze jako tako niemiecki mi wychodzi, ale nie wiążę z tym przyszłości

Gość gość
Dla kobiet dobrym wyjściej jest jeszcze pielęgniarstwo, fizjoterapia itp. i wyjazd na Zachód. Starzejące sie społeczeństwa europejskie wymagają opieki i można na tym dobrze zarobić. Moja kuzynka z zawodu pielęgniarka wyjechała do Anglii i na start dostała 12 funtów na godzinę, a teraz zarabia 15 funtów więc w porównaniu do jej polskich zarobków (poniżej 2000zł) to zarobki ma teraz kosmiczne i żyje na zupełnie nieporównywalnym poziomie.

Gość gość
Nie chce być pielęgniarką! Nie będę się opiekować nikim obcym.

Gość gość
No wiesz chodzi mi o to, że jesteś jeszcze młoda i masz bajkowe wyobrażenie o swojej przyszłości. Na pewno myślisz, że musisz studiować to co cię interesuje i robić w życiu to co lubisz. Każdy tak myśli w twoim wieku. Potem po wejściu w dorosłość przychodzi czas weryfikacji i okazuje się że fajne studia nie gwarantują dobrej pracy, a właściwie nie gwarantują żadnej pracy. Warto już teraz zadbać o konkretne wykształcenie niż potem płakać nad swoim losem po skończonym marketingu czy kulturoznawstwie. Piszę to bo chciałbym Ci jakoś pomóc. :)

Gość gość
No wiem własnie. Mnie najbardziej interesują takie klimaty jak historia sztuki, kulturoznastwo, malarstwo w ogóle ASP. Ale wszyscy mi to odradzają bo to nie daje żadnego zawodu, studiować bym to mogła jako dodatkowy fakultet już dla pryjemności. No jedyna praca to w muzeum za pare groszy i nauczyciel plastyki czy zajęć artystycznych w szkole - przedmiot który praktycznie wszyscy olewają. Więc myślałam o tym prawie, bo ja humanistka jestem i potem dawać ludziom porady prawne i nie uczestniczyć w rozprawach.

Gość gość
Oprócz sztuki i ogólnie humanistyki lubię w szkole geografie i biologie. Ale chemia odpada...

Gość gość
Droga autorko, musisz skupić się na wosie, historii, matematyce, angielskim, żeby dostać się na prawo. Widzę jednak, że nie bardzo wiesz na czym polega prawo. Piszesz, że jesteś humanistką, dlatego powinnaś wybrać prawo, bzdura, od prawników wymagane jest logiczne myślenie, kojarzenie faktów i umiejętności przyporządkowania danego stanu faktycznego do odpowiedniej normy prawnej.

Gość gość
ktoś wcześniej napisał (zapewne z autopsji) bo ma 1001 % racji. jeśli nie jesteś z "rodziny" to adwokatura, notariat i tak naprawdę urząd sędziego są dla ciebie niedostępne. jak się zarżniesz na studiach i 'po' - masz pewną szansę na aplikację w prokuraturze - co niczego nie gwarantuje. no i pozostaje radcostwo - ale to dziadostwo. albo skończysz jako urzędnik z 1500 pln na rękę