Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Monotonne obiadki dla 8 miesięcznego dziecka. Podpowiedzcie

Polecane posty

Gość gość

Podpowiedzcie, co moge zrobic dla 8 miesiecznego dziecka na obiad? Bo cały czas właściwie robie 3 rodzaje tylko: standardowo marchew, por, seler plus w wersji 1 - buraczki, groszek, ziemniak; wersja 2 - pomidory i soczewica, wersja 3 - brokuły, kalafior i ryż. I kończą mi się pomysły. Co jeszcze moge wymieszac?

Gość gość
Ah i oczywiscie do tego rozne miesko na parze gotowane np indyk, kurczak, oraz dwa razy w tyg ryba

Gość arbuzowa dama
a np cukinia, dynia, kapusta, jakies kasze? u mnie hitem jest jeszcze sos ze szpinaku mrozonego, cebulki i jajka zmieszany z malutkim makaronem (super danie jak nie masz duzo czasu na gotowanie).

Gość gość
Czy cukinie można dac 5 miesiecznemu dziecku? Bo mam podobny problem do autorki, tyle że dziecko młodsze

Gość arbuzowa dama
u mnie cukinia to bylo jedno z pierwszych warzyw zaraz po marchewce, pietruszce i ziemniaku.

Gość gość
Rozumiem, że gotujesz sama.. Jak się boisz dać zwykłą cukinię to zrób "sos z cukinii" czyli kup słoiczek hippa cukinia czy cukinia z ziemniakami (nie pamiętam). Podejrzyj sobie w sklepie składy słoiczków, może coś Cię zainspiruje. Oczywiście dajesz to w kawałkach tak? Mieszasz pokrojone na kawałki warzywa i mięso z ziemniakami czy ryżem tak? A makaron dajesz? Fasolkę szparagową? Ogórka kiszonego? Jajko? (gotowane, sadzone-smażone na maśle z dwóch stron, od czasu do czasu możesz dać). A normalne zupy? Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa...

Gość gość
Krupnik mozesz zrobic z kasza jeczmienna

Gość gość
1Losos ,dynia i cukinia, 2Jablko, pasternak, kurczak i jajo, Jak robisz groiszek dodaj listek miety. Mozesz dodac soczewice.Seler naciowy tez dzieci lubia.Ja robie tak- kupuje mieso/rybe i patrze na warzywa, mieszam tak by maly dostawal rozne.W 8m mozesz podac tez szparagi ale to chyba drogie i nie probowalam, bruksele lub jarmuz tez mozesz.Troche makaronu....po prostu troche wyobrazni.

Gość gość
moje blizniaki maja skonczone 7 miesiecy, i tak w tym tyg: - przedwczoraj jadly rybe morska z warzywami w formie puree, ale z kawalkami makaronu pelnoziarnistego - wczoraj zupe dyniowa, z dodatkiem ziol, kaszy jaglanej - dzisiaj zupe kalafiorowo-cukiniowa krem na masle, z ziemniakami - jutro bedzie zupa miesna z krolikiem, gotowana na wywarze miesno-warzywnym, z kalarepka, ryzem lub kasza manna/ jaglana - pojutrze spaghetii gotowane z ekologicznej passaty pomidorowej, z dodatkiem miesa wolowego albo kroliczego, jeszcze nie wiem. czesto tez jedza brokulowa krem, krupnik itp. z mies glownie krolik, indyk, jagniecina, wolowina i cielecina, plus ryby morskie i czasem zoltko jajka.

Gość gość
a wlasnie, wprowadzam im tez zupe soczewicowa (moja ulubiona) w weekend chyba.

Gość gość
dajcie przepis na zupe z soczewicy :)

Gość gość
O super dorzucam do listy szpinak z kurczakiem, jajkiem, cebulką i makaronem, oaz takie leczo z cukinia i pomidorami :) staram sie mieszac te warzywa ale w w większości przypadków wychodzi po prostu to nijakie albo niesmaczne dlatego chciałabym konkretne kompozycje warzyw do mięska :)

Gość gość
ale fajny temat!podobnie jak autorka nie mam pomyslow, zawsze marchewka, pietruszka i inne podstawowe warzywa na zmiane.A jak to jest z tymi warzywami odpowiednimi do wieku bo niby szpinak i cebula od 9m?

Gość gość
Można nagiac trochę bo to są tylko sugestie np jak jest napisane od 9 m to można po 8podawać ale nie na przykład po 6

Gość gość
Dobrze wiedziec takie rzeczy, kurcze az dziw te temat taki spokojny i ludzie mili.

Gość gość
A podajecie tylko papki/zupy?

Gość gość
Tu autorka. Ja terax juz tylko siekam zeby kawalki byly. Wczesniej miksowalam. Ktos jeszcze moglby podsc konkretne kompilacje warzyw, bo moje nieudolnie (slaba ze mnie kucharka) proby Mieszania warzyw skończyły sie podaniem dzis awaryjnie sloika bo mu moje nie smakowalo ;)

Gość gość
Moze po prostu nie jego smak bo ogolnie mozna mieszac jak sie chce, przynajmniej ja tak robie.I co do wczesniejszego pytania, czesc miksuje czesc rozgniatam widelcem(syn 8miesiecy dzis skonczyl )

Gość gość
hej, to jeszcze ja od 7-miesiecznych blizniat moj patent na smaczne, zdrowe obiady dla nich, które ZAWSZE zjedza, to dodatek naturalnych ziol oraz czosnku, malej cebulki (szalotki np). bez tego potrawy sa mdle. oczywiscie nie dodaje soli ani pieprzu, ale oregano, bazylie, koperek, majeranek, lubczyk, pora, cebule, czosnek, zielona pietruszke itp - zawsze. oczywiscie nie wszystko naraz i w odpowiednich ilosciach dostosowanych do ich wieku. polecam zupe dyniowa z dodatkiem cukinii, moje zjadly dwie pelne miseczki ;)

Gość gość
OOO ja sie zastanawiam nad czosnkiem, dodajesz gotowany czy jak?

Gość gość
Ja takie robię raz z mięsem raz bez 1.marchewka,fasolka szparagowa żółta,brokuł,makaron. 2.Pomidor,marchewka,pietruszka,zielona pietruszka,ryż lub makaron 3.Kalafior,ziemniaczek,koperek,żółtko z jajka(czasem kukurydza) 4.Pomidorki,marchew,oregano,czosnek,mięsko mielone,makaron spaghetti pokrojony 5.Marchewka,groszek,cukinia,papryka(bez skórki) 6.Ogórki kiszone,ziemniak,marchew,pietruszka,koperek

Gość gość
czosnek gotowany w zupie pokrojony np. jeszcze czasami dodaje soku z winogron lub jabłka wtedy córce jakoś bardziej smakuje

Gość gość
szpinak,jajko,śmietana ,ziemniak

Gość gość
Dawałam w tym wieku jajko (wiem, zaraz skomentujecie ale akurat jajka były jednym z nielicznych "pewnych" produktów do jakich miałam dostęp), ryby (również miałam dobre), wołowinę, królika, indyka, ziemniaki, buraki, cukinię, dynię, kukurydzę, marchewkę, pietruszkę, selera, brokuły, kalafiora, kapustę, por, cebulę, groszek, fasolkę, szpinak, cebulę, pomidory, soczewicę, większość owoców które sama jadałam, makaron, kasze i ryż... sorry, ale jak z tego nie potraficie skomponować posiłku- to jak same jecie na co dzień? Wszystko można wymieszać między sobą i kombinacji zostają tysiące. Czasem dostawał domowy barszczyk- zabielany śmietaną, z sokiem z cytryny i odrobiną cukru, i ziemniakami. Czasem, też tak jak my, rybę z ziemniakami i fasolką, albo kaszę z różnymi warzywami, albo spaghetti z wołowiną, cebulką, pomidormi i makaronem. Wszystko odpowiednio rozdrabniane, na początku papki, potem większe grudki, np. ryż dodawany bez miksowania czy marchewka zgnieciona widelcem.

Gość gość
Na codzień korzystam ze znanych mi przepisów, lub wyszukuję w internecie. Nie wszyscy mają taki talent kulinarny by komponować różne smaki i zeby z tego wychodziło coś przepysznego, stąd też ten temat