Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kod pocztowy miasta

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio zameldowałam się w innym mieście i mam problem. Gdy się podaje kod pocztowy to podajemy kod pocztowy danego miasta, czy kod pocztowy danej ulicy w tym mieście, np. Toruń ma kod pocztowy 87-100, a dana ulica w tym mieście 87-112. To przy oficjalnym podawaniu adresu zameldowania jaki kod pocztowy podać? Wiem, że głupie pytanie, ale nie wiem.

Gość gość
Kod pocztowy tej ulicy

Gość gość
I powinnam się oficjalnie zameldować pod kodem pocztowym tej ulicy? Czy tak jest prawidłowo? A jeżeli już się zameldowałam pod ogólnym kodem pocztowym danego miasta to nie może tak być, powinnam to zmienić?

Gość gość
Kod pocztowy danej ulicy 30 lat mieszkam w miescie i wszędzie podawałam kod pocztowy ulicy ,raczej zmień albo ten kod bo długo będzie korespondencja do ciebie przychodzić i mogą być jakieś drobne klopoty

Gość gość
Podajesz dokładny kod. Ulicy. Tam gdzie mieszkasz. Inaczej będziesz miała problemy od dostarczenia korespondencji począwszy, po sam urząd skarbowy. Jak to sobie wyobrażasz, że podasz kod Torunia i wszyscy się domyślą gdzie mieszkasz? Fakt, że jak ktoś źle list zaadresuje ale poda właściwy dla miasta, to urząd pocztowy kieruje do tego właściwego, który doręcza daną ulicę ale czy nie lepiej podać dokładnie?

Gość gość
A w dowodzie osobistym macie wpisany kod pocztowy danego miasta czy danej ulicy?

Gość gość
Łomatko! :D Kody pocztowe wymyślono po to, aby było łatwiej doręczać listy, ale teraz pełnią one i inne funkcje identyfikacyjne. Zatem, jeśli miejscowość jest podzielona na poszczególne podstrefy, że tak to nazwę, które mają swoje kody, chociaż pochodne od głównego, to NALEŻY UŻYWAĆ takiego kodu, którym jest oznaczona dana strefa miasta, ulica, dzielnica... Nic poczcie po tym, jak podasz kod ogólny dla miasta, gdy mieszkasz w dzielnicy, która ma swój, nazwijmy to, pod-kod. Ani poczta nic z tego nie ma, ani urząd jakiś tam.