Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

inspekcja pracy

Polecane posty

Gość gość

Witam, Mam pytanie ponieważ spotkała mnie bardzo nieprzyjemna sytuacja z PIPu. Prowadzę z kimś firmę, która zajmuję się zatrudnianiem opiekunek medycznych do pracy w domu pacjenta. Opiekunki pracują na godziny. Kilka z nich ma komornika w związku z tym nie może mieć umowy zlecenia na siebie. Poszłam jednej pani na ręka i podpisałam umowę z jej córką, fizycznie wyglądało to tak,że to ona podpisała się za córkę na tej umowie. Wypłatę dostała do ręki za potwierdzeniem tak zwanego dowodu wypłaty. Opiekunka ta probowała "pożyczyć" ode mnie pieniądze wielokrotnie jak już nie pracowała u tego pacjenta. Odmówiłam za każdym razem. W dniu wypłaty wzięła pieniądze, ale nie podpisała kw-dowodu wypłaty. Tydzień temu dostałam wezwanie do PIPu z wiadomość iż owa opiekunka zgłosiłą, że nie dostała pieniędzy za wykonaną pracę. Jest to oczywiście nieprawda. Zrobiła scenę w PIPie że jest biedna ma chore dziecko a my ją oszukujemy. Przedstawiłam umowę,którą podpisałam z córką, jednak fizycznie ona pracowała. Dodatkowo opiekunka przedstawiła zaświadczenie od rodziny w której pracowała że to ona pracowała a nie córka. Inspektor dał mi czas do jutra żebym doniosła zaświadczenie kw które potwierdza otrzymanie wynagrodzenia. Mam wypisane to zaświadczenie ale bez podpisu opiekunki, bardzo się boje konsekwencji tego i sama podpisałam ten dowód wpłaty. Wiem od inspektora ze sprawa pójdzie do prokuratury a tam grafolodzy będą wszystko sprawdzać. Czytałam o karach jakie ciązą za podrobienia podpisu. Próbowałam skontaktować się z tą panią i prosiłam o wycofanie skargi z PIPu, gwarantując jej wypłatę wynagrodzenia jeszcze raz. Nie była to aż tak duża kwota 600 zł. Co robic w takiej sytuacji? Planuje zadzownić do niej jeszcze raz dzisiaj z innego nr,bo z mojego już nie dobiera. Jak to rozegrać żeby uniknąć kar? Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować