Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1985

Celiakia a chęć posiadania dziecka

Polecane posty

Gość gość1985

Witam To jest mój pierwszy post na stronie i szczerze mam nadzieję że spotkam tu kobiety które chorują na celiakie a nie miały problemu z zajściem w ciąże. Celiakie rozpoznali u mnie dopiero 2 lata temu, zawsze miałam problemy z żołądkiem, częste bóle brzucha, plamy na łokciach, które od zawsze leczyłam u dermatologa lekami na łuszczycę ( dopiero teraz okazało się że to choroba skórna wywołana przez celiakię) Mimo że wiem że choruję na celiakie to nie byłam jeszcze nigdy na diecie i szczerze nie wyobrażam sobie żyć na diecie bezglutenowej. Od roku jestem po ślubie i chcemy się z mężem starać od tego miesiąca o dziecko, nie mam pojęcia czy mnie dotyczą też problemy z niepłodnością a także jaki konkretny wpływ na ciąże ma celiakia.... wiem tylko że nie są przyswajane witaminy ( żelazo itp.) robiłam wszystkie badania i mam wyniki "książkowe" czyli wszystko w normie, dodam jeszcze że mam skończone 30 lat już :/ chciałabym się dowiedzieć czy są tu na forum jakieś kobiety, które nie wiedziały o swojej chorobie i nie stosowały diety a mimo to mają teraz zdrowe dzieci? albo czy dieta ułatwiła zajście w ciąże?Jeszcze nie dociera do mnie że do końca życia mam mieć dietę a bardzo pragnę dziecka. Pozdrawiam

Gość gość
zacznij od porządnych badań czyli hormony płciowe: estradiol, progesteron i prolaktyna TSH, LH, FSH na Twoim miejscu zrobiłabym też AMH czyli test rezerwy jajnikowej, pokaże ile masz czasu lepiej zawczasu wiedzieć czy np. nie masz chorej tarczycy lub za wysokiej prolaktyny, za niskiego progesteronu, bo bez leczenia w takich wypadkach poczęcie dziecka jest prawie niemożliwe (brak owulacji, wczesne poronienia itp.) nie daj się zbywać lekarzowi jeśli nie chce dać skierowania na badania, jeśli trzeba zrób je sama odpłatnie wiele dziewczyn nie robi badań, nie ma pojęcia że mają jakieś problemy i niepotrzebnie tracą czas starając się bezskutecznie zazwyczaj lekarze bagatelizują i zlecają badania dopiero po roku starań ale po co starać się rok i co miesiąc przeżywać rozczarowanie i stres ?

Gość gość
suplementujesz żelazo ? przydałby się preparat z żelazem, kwasem foliowym i B12

Gość gość
nie nie ma problemów, trzeba tylko o siebie dbać. Przyjmować dużo witamin i kwasów. Ja przed ciążą ale też podczas ciąży piłam soki z warzyw. miksowałam je blenderem, a po ciąży panasonic idealnie przydaje się do zupek dla malucha ! :)

Gość gość1985
Żelazo mam w normie ale profilaktycznie biore kwas foliowy +zelazo. Dopiero starania zaczęliśmy ale jeżeli do konca tego roku się nie uda to zrobię te badania na hormony w styczniu, choćby prywatnie

Gość gość
życzę powodzenia, też się staram od 4 cykli

Gość gość1985
Kiedyś myślałam że zajście w ciąże jest o wiele łatwiejsze :/ ja już o niczym innym nie myślę tylko o tym dziecku, a najgorzej jest jak przechodzę koło sklepu dziecięcego :/ no nic mam nadzieję ze w tym roku się uda a jak nie to w styczniu idę na badania...