Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mogę mieć zespół jelita drażliwego?

Polecane posty

Gość gość

Mam 32 lata. Od ok. 4 lat zauważyłam pewne rzeczy. Po pierwsze - nadmierna ilość gazów. To mój największy problem, choć to śmieszne. Bardzo mi to utrudnia życie, nawet seksu czasami odmawiam mężowi w strachu że "puszczę bąka". Spotkania ze znajomymi na kilka godzin są koszmarem, wciąż muszę kombinować gdzie tu dyskretnie się "odgazować". Myślę że wcześniej ilość gazów w ciągu dnia była u mnie normalna, powiedzmy kilkanaście. max. kilkadziesiąt, teraz to jest w setkach. :( Druga sprawa - w warunkach niesprzyjających czy wymagających tego abym właśnie się powstrzymywała z kupą (czyli np. wyjazd gdzieś na noc albo gdy ktoś się u nas zatrzymuje na parę dni) mam biegunki, nawet gdy nie jadłam zbyt wiele. Zazwyczaj wypróżniam się normalnie, czasami mam biegunki lub zaparcia. Innych objawów właściwie nie zauważyłam lub nie wiem na co zwracać uwagę. Czy to może byc ZJD? Jak to sprawdzić? Jak leczyć? Jeśli to jest to, to dlaczego ujawniło się dopiero parę lat temu?

Te objawy nie są charakterystyczne, a przez to trudno cokolwiek powiedzieć. To może być zupełnie niegroźna dolegliwość, która może zostać wyeliminowana przez zmianę diety, ale równie dobrze mogą to być objawy jakiegoś poważniejszego schorzenia. Takie wróżenie z fusów niczego nie dla. Najlepiej jak najszybciej udaj się do lekarza pierwszego kontaktu. Może zleci jakieś badania, a w ostateczności dostaniesz skierowanie do lekarza specjalisty. Nie ma się co męczyć... idź do lekarza to będziesz to miała za sobą.

Gość gość
To może być nietolerancja albo alergia pokarmowa, nie mówisz też nic o tym jak się odżywiasz, czasem produkty wysokobłonnikowe mogą być przyczyną nadmiernej ilości gazów. Na jakiś czas spróbuj zrezygnować z glutenu, spróbuj też zastąpić surowe warzywa gotowanymi, w razie zaparć możesz stosować dicopeg. Jeśli to nie pomoże dobrze jest również zrezygnować z laktozy, też równie często przyczynia się do problemów trawiennych.

Gość gość
dziekuje, tak zrobię