Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co na bardzo szybki obiad dla dwuipółlatka

Polecane posty

Gość gość

Synek nie chce nic jesc w przedszkolu a ja nie zdazylam ugotowac wczoraj zupy ;( tzn mam gotowana w niedziele ale nigdy na 3 dzien nie dawalam tej samej ani przerobione. Max 2 dni. Macie jakis pomysl? Dać ta co mam czy np.kupic w stolowce w pracy? A moze macie jakis pomysl na mega szybki obiad ktory dziecko chetnie powinno zjesc ktory jest gotowy w pol godziny? (Zanim sie ze wszystkim ogarniemy po powrocie i zanim zacznie jest to mniej wiecej tyle schodzi wiec przez te 0.5h moze nie umrze z glodu ;) No dalam d**y wczoraj i sie nie wyrobilam ;(

Gość gość
Tej zupy bym mu nie dawała. Placki racuchy z jabłkami Łosoś i warzywa na patelnie Chleb w jajku ale to mało obiadowe ;) Zupe skrecisz jakąś szybką w pół godziny- pierś z kury w kostkę, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera pokroj drobno albo gotowa wloszczyzne w paskach, 20 minut i będzie miekkie do tego pomidory z kartonika i kasza/ryż/makaron i masz pomidorowke

Gość gość
Ja dzis zrobilam taki szybki obiad w czasie drzemki malego. Nie mialam pomyslu wiec pokroilam kawalek schabu w kostke podsmazylam, do tego kawalek cebuli pol papryki i dusic. Na koncu zalalam smietana. W drugim garnku wrzucilam dwa ziemniaki pokrojone z talarki, troche mieszanki mrozonej marchew z groszkiem zalalam woda ugotowalam. Wyszedl sos z miesem z gotowanymi ziemniakami i marchewka. Nawet dobre probowalam.

Gość gość
Spagetti (albo jakikolwiek inny makaron) z sosem pomidorowym. Podsmazyc cebulke, pokroj w kostke szynke albo jakakolwiek inna wedline, pomidory z puszki, przyprawy, ziola, lyzka smietany i sos gotowy w 20 minut.

Gość gość
Makaron z sosem i miesem (zapiekanka) bedzie na drugie danie w przedszkolu. Pewnie nie tknie ale nie bede mu tego od razu serwowac na wejscie w domu. Aczkolwiek pomysl ok,wykorzystam, bo nie wiem jak mu przemycic wedline bo kanapek nie tyka :( moze rzeczywiscie skrece jakas szybka zupe ale kupie mrozone warzywa bo zanim je poobieram i pomyje to wiem ze zejdzie sporo czasu. Zawsze schodzi. A mrozone szybciej sie gotuja. Zrobie bez miesa a mieso na drugie w międzyczasie. To tez szybciej ta zupa bedzie. Dzieki. Racuchy planowalam na podwieczorek lub teraz to może kolacje. Bo jak zje drugie to taki syty podwieczorek nie przejdzie.

Gość gość
bardzo szybki obiad ? ugotowany duszony ziemniak, szpinak i jajecznica

Gość gość
Marzenie by to zjadl :) jeszcze niedawno uwielbial jejecznice ze szpinakem lub pomidorami. Teraz parzy go na sam widok:(

Gość gość
Ryż z piersią ewentualnie zrób sos z piersi bądź innego mięsa. Jakaś surówka

Gość gość
ja RZADKO robie paluszki rybne i frytki.. oczywiscie dobrej jakosc*****ekę wszystko w piekarniku więc bez oleju i nie solę. Dla młodszego panierkę z paluszków zdejmuje.

Gość gość
albo ziemniaki, brokuł i sadzone jajo

Gość gość
Tak jak gość wyżej - paluszki rybne z piekarnika dobrej jakości. Chyba że masz gdzieś pod nosem dobrą garmażerkę? Możesz coś kupić maluchowi

Gość gość
jak masz rosół z niedzieli, to dodaj koncentrat i masz pomidorówkę, na 3dzień można zjeść

ziemniaki ugotowac razem z marchewka/kalafiorem/brokulem/selerem/kalarepka/rzepka/ kukurydze (wybierasz co masz pod reka) ugniatasz jak pure, dodajesz maslo, smietane lub co chcesz, dodajesz np pokrojona w kostke szynke.

Gość gość
naleśniki do 30 min spokojnie zrobisz, z dżemem, z serkiem słodkim czy z czym tam lubi

Gość gość
Dla mnie szybko ibiad to np omlet , ew nalesniki.

Gość gość
Dzięki za pomysly :) mialam zrobic zupe,w koncu jednal juz postawilam ze odgrzeje ta z niedzieli i przerobie na pomidorowke (akurat krupnik z jaglanka ale na pomidorowo tez by przeszedl;) )az znalazlam w zamrazarce filety z dorsza i gorszek z marchewka wiec skonczylo sie na tym :) na szczescie mocno glodny nie byl bo jednak zjadl tej zapiekanki i po drodze wsunal cale jablko :)

Gość gość
Serio byscie wszystkie gotowaly?! Ja bym kupiła coś w stołówce.

Gość gość
Na mega szybki i prosty obiad u mnie jest ryż z jogurtem, tartym jabłkiem i cynamonem.