Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zos

Czy to czas na dziecko?

Polecane posty

Gość zos

Skończyłam w tym roku studia mgr, niestety od stycznia jestem bezrobotna, szukam pracy ale jest ciężko, zastanawiam się nad kolejnymi studiami, by nie gnuśnieć w domu. Mąż zarabia około 4/5 tys miesięcznie. Ma swój dom, ale nadaje się on do remontu i póki co zbieramy na to pieniądze, a aktualnie od 3 miesięcy mieszkamy w domu moich rodziców. Oczywiście wszystkie rachunki dzielimy na pół wraz z rodzicami i płacimy za wszystko. Wraz z mężem zaczęliśmy rozmyślać o staraniach o dziecko, ale jak zwykle jest jakieś ale... Mam 24 lata, jeszcze nie pracowałam w zawodzie, a bardzo o tym marzę. Jeśli zajdę w ciążę, to na co najmniej 2 lata jestem poza rynkiem pracy. Czyli będę 26/27 lenią kobietą, bez jakiegokolwiek doświadczenia w branży. Ale jeśli znalazłabym pracę w ciągu kolejnego roku, to chcę trochę popracować, by ugruntować swą pozycję. Za rok będę mieć 25 lat, z 2 lata pracy i 27, a może i więcej. Czyli dziecko tuż przed 30.urodzinami. Boję się, że: - nie damy rady z kasą, jeśli pojawi się dziecko, ( + remont domu, by nie siedzieć rodzicom na głowie) - nie znajdę pracy, a decyzję o dziecku będę odwlekać w nieskończoność, - po ewentualnym znalezieniu pracy znów nie będę pewna, by się na dziecko zdecydować i będę bezdzietną po 30. Mam ogromny mętlik w głowie... Co zrobiłybyście na moim miejscu i dlaczego? Wybaczcie za długi post...

Gość gość
Wg mnie to taki czas na dziecko jak jakikolwiek inny w najbliższych latach. Chyba że chcesz najpierw odnowić dom. Załapiesz się na macierzyński. Póki co jesteście u rodziców.

Gość gość
Babo a ty rozumu swego nie masz

Gość gość
Nigdy nie ma odpowiedniego momentu na dziecku. Zawsze "coś"wyskoczy.

Gość Princessinthesky
Zero doświadczenia zawodowego i już dziecko? Twoje życie, ale dla mnie to jakaś paranoja.

Gość gość
ja bym poczekała, a dlaczego? Bo po pierwsze jesteście niesamodzielni czyli nie macie gdzie mieszkać i korzystacie z uprzejmości twoich rodziców. Po drugie ty jesteś podwójnie niesamodzielna, bo mąż ma przynajmniej pracę. Znajdź najpierw pracę, popracuj z dwa lata a potem myśl o dzieciach. może uda wam sie w tym czasie odnowić dom (tylko jak już się masz zamiar do tego odnowienia dokładać to zadbaj by prawnie on tez był twój), a ty przynajmniej dostaniesz potem macierzyński.