Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gdy gotujecie dla dziecka 8m.

Polecane posty

Gość gość

Zdecydowalam sie zaczac gotowac dla malej...niestety jestem beznadziejna kucharka ale mam dosc tych sloikow...poczytalam troche i nie chce dawac tego dziecku...moze pozno zaczynam swoj debiut w roli kucharki ale lepiej pozno niz wcale.Czy macie jakas zasade przy doborze warzyw? czzy zawsze dodajecie ziemniaki do zup?czy zawsze trzeba dodac mieso lub rybe?I co z tym jajkiem, czy jak je dodaje to mam zrezygnowac z miesa?

Gość gość
Ja zawsze dodaje ziemniaka, jest lepsza konsystencja obiadu i zarówno kiedyś synkowi, jak i teraz córce 9 miesięcznej bardziej smakuje. Zawsze dodaje masło i kilka kropelek oliwy domowej roboty. A zółtko podaje zazwyczaj z mięsem.

Gość gość
Dodam jeszcze, ze dobierając warzywa należy pamietać o tym, aby zawsze było warzywo dla smaku, konsystencji i trzecie jako błonnik. Dziś np córka zjadła ziemniaka, groszek i cukinie z królikiem. Musiałam zrezygnować z marchwi ponieważ strasznie zapiera córkę. Co kilka dni podaje natomiast kilka łyżeczek soku z ogórków kiszonych, domowych oczywiście i brzuszek pracuje idealnie. Pozdrawiam i powodzenia!

Gość gość
A ja czasami dodaje samo jajko bez ryby lub mięsa, zagęszczam też płatkami ryżowymi.Tak jak pani wyżej napisała powinno się dodać jakiś tłuszcz, u mnie jest to oliwa lub masło.Rezygnuje z ziemniaka gdy robię zupkę z dyni.Staram sie by warzywa się nie powtarzały, tzn główne warzywo np. burak, brukselka czy brokuła.Monża też dodać koper, natkę pietruszki lub kminek.

Gość gość
Warzywa kupuję u jednych ludzi zawsze na ryneczku. Czy są zdrowe w 100% - kto to wie. Na pewno o niebo lepsze niż te z marketu. Nie do każdej zupy dawalam kartofle - czasami w zamian ryz lub kasza. Gdy jajko to bez mięsa. 1-2 razy w tyg z rybą robiłam, 1-2 z jajkiem, raz w tyg same warzywa, poza tym z mięsem. Tak było u mnie. Ale nie dramatyzowalam - na czarną godzinę czy brak czasu czy wyjście miałam jakiś słoik zawsze :-)

Gość gość
Ja robie zupe z tego co jest w lodowce :p warzywa staram sie kupowac bio, mieso tez ale z tym roznie bywa....jak dziecko raz nie zje miesa czy ryby to nic sie nie stanie, zawsze robie zupe raz na 2 dni.Jesli chodzi o tabele zywieniowe to nie trzymam sie tego w 100% czasami dodawalam dane warzywa wczesniej niz to bylo zalecane( dziecko nie ma alergii).warto pamietac o zdrowym rozsadku.Tez mam sloiczek zawsze w domu, bo jednak czasem cos wypadnie i nie ma tych 30 min na zrobienie zupki.