Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kafe33

Odpowiedni wiek do pójścia do przedszkola. Potrzebuję porady

Polecane posty

Gość Kafe33

Córka w tm roku w grudniu kończy 2 lata i zastanawiam się kiedy najlepiej posłać ją do przedszkola. W przyszłym roku we wrześniu będzie miała 2 i 9 msc i nie wiem czy to nie za wcześnie. Czy nie lepiej poczekać jeszcze następny rok i dać ja jak będzie miała ponad 3 lata? Teraz jestem z nią w domu ja .Jakie są wasze doświadczenia?

Gość gość
Mamuśki zaraz napiszą że do 16 lat dzidzi powinno być w domu i być karmione piersią :P A Ty chcesz dziecko poniżej 3 lat na pożarcie obcym babom rzucić :( Ty wyrodna , Ty ;)

Gość gość
Weź pod uwagę to czy jest gotowa emocjonalnie. Poza tym jak poślesz ja rok późnij to trafi do grupy gdzie wszytkie dzieci się znają i to będzie dla dziecka dodatkowy stres.

Gość gość
Moje dziecko poszlo do zlobka w wieku 18tu miesiecy - teraz ma 6 lat. Nawiazuje znajomosci, czyta, pisze, nie boi sie ludzi. nigdy nie zalowalam. Ale jak kto woli, niektorzy chca trzymac dziecko w domu do 5 roku, jak kto woli.

Gość gość
moim zdaniem, popartym doswidczeniem, najodpowiedniejszy czas to 2, 5 roku Zarowno pierwszy jak i drugi syn poszli w tym wieku, obaj w tym wieku chcieli juz miec kontakt z dziecmi.

Gość gość
Oczywiście, ze w przyszłym roku czyli gdy bedzie miala niecałe 3 latka. U nas tak sie praktykuje u gdy dziecko jest samoobsługowe to najczęściej radzi sobie w grupie. Na 3 lara zdarzyło sie 4 dzieci, które sobie nie radzily tj. Plakaty i kompletnie nie chciały zaadaptować sie w grupie "rozwalajac" tym samym czas i organizacje zajęć. I marki zabraly je u poslaly jeszcze raz rok pozniej. Ja wychodzę zawsze z założenia, ze lepiej sprobowac bo nigdy nie wiadomo... A nóż widelec...

Gość Kafe33
No właśnie tak sobie myślałam,że może spróbuję ,a w razie czego jak się nie zaklimatyzuje to ją wypiszę i pójdzie rok później.

Gość gość
Ja daje córkę w lutym będzie miała 2l4msc pod warunkiem że pozbedziemy sie pieluch bo to przedszkole państwowe, ma już zaklepane miejsce. Niestety nie chce siadac na nocnik.

Gość gość
Moj poszedl jak mial niespełna 2,5 roku. I to za wczesnie. Mimo ze ciagnelo go do dzieci to jest to dla niego wielki stres. Waham sie drugi miesiac czy nie zrezygnowac. Na razie byly to tygodnie przeplatane chorobami. Dlatego czekam. Bo moze jednak sie odnajdzie. Na razie odstaje od grupy. Ale on nie ma rodzenstwa a jak bawil sie to tylko z duzo starszymi. I teraz nie potrafi odnalezc sie wsrod rowiesnikow. Ale na szczescie jeszcze nie musi.

Gość gość
Nie wiem czy jest jakiś jeden odpowiedni wiek, w którym dziecko powinno iść do przedszkola. Dla jednego będzie to wcześniej, dla drugiego później, dzieci przecież są różne. Ja swojego posłałam najpierw do żłobka, a później do przedszkola. Wszystko działa w obrębie jednej placówki (http://przedszkole-promyk.pl/), więc synek znał już niektóre dzieci i bardzo dobrze sobie poradził z chodzeniem na dłuzszy czas niż wcześniej do żłóbka.

Gość gość
13:12 a ty potrafisz napisać swoją opinię bez odgórnego powoływania się na opinię innych ? ty czujesz że to już na wstępie zatruwa atmosferę ?