Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alicefromwonderland

Kursy, szkolenia, studia w Holandii

Polecane posty

Cześć dziewczyny! Zastanawiam się na rozpoczęciem jakiegoś kursu, szkolenia lub studiów tu w Holandii. Przeszukiwałam internet ale nie znalazłam zbyt wielu podpowiedzi. Zastanawiam się na jakie kursy uczęszczacie jakie są możliwości i instytucje prowadzące takie kursy. Dodam, że znam dobrze język angielski i rozpoczęłam naukę holenderskiego. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)

To jak nikt nigdzie nie chodzi? Zróbmy mały wywiad! Jestem ciekawa czym się zajmujecie na obczyźnie. Jestem pewna, że jest tu wiele kobiet z wieloma pasjami, talentami i marzeniami:)

Gość gośćjuju
Na każdym kursie trzeba znać holenderski :) Ja jak skończę szkołę to planuję zrobić kurs EHBO to mój cel na przyszły rok. Języka uczę się w bezpłatnej (tzn. finansowanej przez gminę) szkole. Jestem na poziomie A2-B1. Mam wizję żeby na to moje EHBO iść w wakacje. Mam dużo zainteresowań ale nie widzę rozwoju bez naprawdę dobrej znajomości języka. U ciebie jak z holenderskim ?

Hej:) Też uważam, że na początek warto skupić się na holenderskim. W minione wakacje ukończyłam intensywny kurs języka holenderkiego na poziomie A2. Dużo potrafię zrozumieć, ale wciąż mam problem z mówieniem po holendersku. Dlatego też pomyślałam o takim jak ty kursie refundowanym przez gminę. Byłam wczoraj w placówce i powiedzieli mi, że mam za wysokie wykształcenie( w Polsce zrobiłam magistra) żeby uczestniczyć na tym kursie. Nie pomogło tłumaczenie,że moje dochody nie są wcale wysokie i potrzebuję jakiegoś startu aby to mogło się zmienić. Tym bardziej, że mieszkam na północy Holandii gdzie z językiem angielskim ciężko o pracę. Będę próbować jeszcze w innych miejscach. Bardzo dziwne zasady swoją drogą... a jak tam z mówieniem po holendersku u Ciebie? :)

Gość gość
W Nl mozesz nawet studiowac w jezyku angielskim a potem w tym wlasnie jezyku znalezc prace.Duzym uproszczeniem jest jednak poznanie jezyka niderlandzkiego ktory wierz mi...poza kilkoma utrudnieniami gramatycznymi jest prosty jak budowa cepa.Poszukaj na fb "matki Polki w Holandii"kiedys nalezalam do tej grupy ale zdominowala mi fb wiec odpuscilam.Strona fajna o ile potrzebujesz rad i masz pytania.Mnostwo osob pytajacych i udzielajacych odpowiedzi.Powodzenia:)

To prawda wiele rozumiem, ale wciąż mam opory w mówieniu. Z kilku ważnych względów na pewno lepiej poznać holenderski. Szukałam na fb ale nie mogłam znaleźć tego forum... Dzięki i tobie również :)