Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy biorąc leki mogę karmić piersią?

Polecane posty

Gość gość

Już drugi tydzień karmię i chciałabym dalej,m ale chyba nic z tego:( Dziś musiałam wziąć ketonal. Wiem, że nie wolno karmić piersią biorąc leki, a ja będę pewnie brała kodeinę lub tramal. Ale też nie codziennie, a np. co drugi, trzeci dzień. Myślicie, że można wtedy utrzymać laktakcję? Ale z drugiej strony nie wiem kiedy będę potrzebowała wziąć, więc nawet na zapas mleka nie posciagam. A może lepiej karmic mieszanie? co myślicie?

Gość gość
te leki które wymieniłaś tak średnio.. Poczytaj dokładnie na necie czy przenikają do mleka matki, ale są to raczej za silne leki żeby po nich karmic. Juz lepiej odczekaj z 6 godz. Ja kiedys przy kp kupowalam pastylko na gardlo nie pamietam jakie ale babka powiedziala zeby nie kp 24 godz po tabletce. A to byly tabsy na ból gardła bez recepty.

Gość gość Klaudia
a jak dlugo bedziesz musiała brać te leki .?

Gość gośćaautorka
kilka miesięcy... Tylko, ze ja nie biorę codziennie (czasami pewnie się zdarzy dwa dni pod rząd np.), a co dwa, trzy dni tak mniej wiecej. oczywiście w dniu w którym bym wzięła to nie byłoby mowy o karmieniu.

Gość gość
Zapytaj lekarza, który Ci te leki przepisuje, karmiac piersią można brać wiele leków, poproś lekarza żeby tak dopasowal Ci leczenie żebyś mogła karmić. A teraz wpisz sobie w google "laktacyjny leksykon leków " tam sobie możesz sprawdzić różne leki czy można je bezpiecznie stosować karmiac. Jedynie tyle można przez internet poradzić :)

Gość gość
Sprawdź w laktacyjnym leksykonie leków na stronie centrum nauki o laktacji - poleciłamu to źródło pani z poradni laktacyjnej. Wiele leków można bezpiecznie brać, ale lekarze często sami nie wiedzą albo się asekurują. Ja brałam przez pewien czas sterydy, bo musiałam i normalnie karmiłam. Podobnie z wybranymi antybiotykami.

Gość gość
Można wiedzieć czemu bierzesz tak silne leki?

Gość gośćaautorka
Niestety lekarz i powiedział, że jesli chcę funkcjonowac to musze barać to. Nawet w ciąży w szpitalu będąc podano mi silny lek przeciwbólowy mimo, że nie wolno teoretycznie.

Gość gość
MOŻESZ. Ale tylko jeżeli lekarz lub ppołożna zezwolą. Nic nie jest przeciwskazaniem do karmienia dziecka lekami. Jedynie leki na padaczkę i na serce są przeciwskazaniem

Gość gość
przecież do każdego leku dołączona jest ulotka czy można karmić :O a jak jest bardzo źle to zawsze można dopytać lekarza

Gość gośćaautorka
źle zatytułowałam temat, wiem, ze nie mogę karmić biorąc te leki, ale nie biorę ich regularnie i dlatego pytam czy jest szansa na karmienie piersią.

Gość gość
19:04 - A co Cię to interesi? Do autorki -na prawdę bardziej ufasz ludziom na forum niż lekarzowi? Z nim pogadaj na ten temat.