Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie wynagrodzenie jest na macierzynskim

Polecane posty

Gość gość

może wie ktoś? chodzi mi o podstawowy zasiłek macierzyński - 20 tyg. czy to jest 100 czy 80%?

Gość gość
a jesli wnioskuję o dodatkowy macierzynski i rodzicielski? to chyba od razu 80% przez cały rok?

Gość gość
tak, albo najpierw 100 a potem 60 albo 80 cały rok.

Gość gość
dziekuje za info. może wiesz w jakim czasie poinformowc w pracy o porodzie?

Gość gość
O porodzie! Pamietam, ze maz jakis papierek ze szpitala doniosl do pracy. Ale ja juz piec.lat temu to przechodzilam to nie pamietam

Gość gość
no własnie u mnie jest bitwa na noże w pracy i musze sie bardzo pilnowac aby błedu nie popełnić. akt urodzenia będzie za kilka dni dopiero, więc chyba samo zadzwonienie do pracodawcy bez aktu nic nie da?

Gość gość
O samym fakcie porodu dostaniesz takie zaświadczenie w szpitalu, które musisz dostarczyć do pracy. Co do macierzyńskiego to owszem albo płacą ci 80% od poczatku (co jest lepszym rozwiązaniem) lub na poczatku 100% a potem 60% ale to wszystko wyjaśni ci przełożony bo i tak trzeba będzie się osobiście wybrać do niego i załatwić wszystkie papiery :)

Gość gość
nie mam zamiaru osobiście stawiać się do pracy, wszystko będę załątwiać listownie za potwierdzeniem odbioru, taki life niestety.

Gość gość
Ale to chyba trzeba osobiście

Gość gość
Z tego co pamiętam, to masz 14 dni na poinformowanie o rozpoczęciu urlopu macierzyńskiego. Najlepiej zadzwoń, jak tylko dojdziesz do siebie, bo różnie pracodawcy sobie życzą, jeśli chodzi o dokumenty. Np. u mnie w firmie nic nie chcieli ze szpitala, tylko ksero aktu urodzenia i formularz z wypełnionymi datami urlopów, które chcę wykorzystać. Formularz z lukami do wypełnienia przysłali mi na maila. Ja te 2 rzeczy wysłałam mailem, żeby mieli szybciej, a potem w wersji papierowej pocztą.

Gość gość
matko, u mnie to tylko pod górke robią i czekaja na mój bład. napisałam już sobie wniosek o macierzyński, dodatkowy i rodzicielski. teraz myslę jak napisac że dziecko chcę dopisac do ubezpieczenia. najgorzej jak się trafi na larwę która na złośc robi, niestety u mnie tak jest.