Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja wymaga wymaga odemnie finansowania pominka prababci.

Polecane posty

Gość gość

Sama zajmowałasię organizowaniem nowego pomnika, chodzi o moja Prababcię, nic mi nie mówiłą, nie pytała, nie ustalała.Dzisiaj dzwoni z krzykiem, że kamieniarz moze nie dać rady do Wszystkich świetych, że mam tam z nią jechać, bo jestem obecnie na zwonieniu na dziecko w domu, do końca tygodnia.płacze,że ciotki nie dały Jej pieniędzy, ani wujkowie i jej samej nie stać zapłacić za ten pomnik.Wybierali nie wiem kiedy, nie wiem kto, nie wiem za ile, nikt tego ze mną nie ustalał. Płacze,że mam jej dać 5 tys, bo już zapłaciłą 1 tys zaliczki.Najpierw spokojnie tłumaczyłam,że Mały jest chory itp, nic nie dociera, zaczęła na mnie wywierac presję, bo Prabacia mnie wychowywała i bardzo kochała.No tak było, ale to nie powód abym teraz miała dawać 5 tys, odmówiłam.Wydarła się na mnie jak na najgorszę córkę świata i niewdzięczną. Nie potrafię z nią normalnie rozmawiać, wiecznie tylko o wszystko się kłóci. Gdybym brała w tym udział od początku i się zobowiązała partycypować w kosztach, to ok, zawiodłam, ale w takiej sytuacji nie czuję żadnej winy. Dla mnie to chora akcja, piszę, bo mam już mętlik w głowie.

Gość gość
może nie 5 tys ale powinnaś się coś dorzucić może jakaś składka w rodzinie.

Gość gość
CHORA KOBIETA. PO PIERWSZE PRABABCIA MA CHYBA SWOJE DZIECI, JESLI NIE TO WNUKI CZYLI twoja mame np. wiec jesli tak bardzo chce to niech placi za ten pomnik czemu ty masz placic, po 1 powinna to z toba ustalic skoro od ciebie wymaga, po drugie jak jej nie stac to po ch*j zamawiala pomnik za 6zl, wlasnie zamowilam ojcu pomnik, zaplacilysmy z mama 2800zł na inny nas nie stac, jest bardo ladny ale zwykly prosty bez szalentw, na boga to tylko pomnik...po co Polacy tak szaleja i sie wykosztowuja w tej kwestii...brak slow....

Gość gość
Dzwoniłąm do siotry mojej mamy, już jest awantura rodzinna.Z nikim nic nie ustalała, owszem rozmawiały latem,że płyta już się sypie, ale beż żadnych konkretów.Ciokta nie da pieniędzy, bo ma ważniesze wydatki, kolejna też nie da.Wujek jeden powiedział,że da 1 tys i jeszcze jedna ciotka też da 1 zł.Wszyscy się pokóócili i taki jest efekt. Dziadkowie juz nie żyją, są wnuki włsnie 6 osób i oja mama tak sprytnie ich w to wmanewrowała. Prawnuki nic nie wiedz, raczej nic nie będą dokładać. ^ tys to moim zdaniem tez gruba przesada, Mama się na mnie obraziła i nie odbiera telefonu, nie mam też zamiaru za nią latać. Co jakiś poroniony jak zwykle z jej strony pomysł.

Gość gość
Nie daj się wmaneworwać, to czysta manipulacja, że zapłacic trzeba już teraz, że zaliczka przepadnie... twoja mama jest dorosłą osobą i nie ma prawa teraz mieć do nikogo żalu. Takie rzeczy spokojnie się ustala, robi zbiórkę, dopiero potem wydaje pieniądze. Nie mówiąc już o tym że babci ten pomnik nie jest już naprawdę potrzebny, rodzina robi to dla siebie, i spokojnie można skromniej. Przyhamuj mamę, przy okazji- chociażby na Wszystkich Świętych- zbierzcie się razem rodziną, ustalcie ile kto MA OCHOTĘ dołożyć, a kamieniarz może zgodzi się zaliczkę przeznaczyć na coś tańszego. A jak nie- trudno, mama będzie miała nauczkę na przyszłość.

Matka bez ustaleń z Tobą zamówiła pomnika, sama wyłożyła 1000 zł, a od Ciebie żąda 5000 zł? Ty się jeszcze zastanawiasz? Mama Cię nie wychowywała i jeszcze każe Ci płacić? Nie bądź ofiarą losu, nie daj się wmanewrować w to.

Gość gość jjnb
W zyciu bym sie nie zgodziła na cos takiego. Pomnik to sie rodzicom stawi a nie pradziadkom. Skoro nie potrafiła sie dogadać z reszta rodziny to mogła wybrać tańszy pomnik a teraz jak nie ma pieniędzy to niech kredyt weźmie, spłaci powoli, innej opcji nie widzę. Nie poważna jest Twoja mama, tak sie spraw nie załatwia.

Gość gość
ty jej dasz 5 tys a ona potem kaze ci kase sciagac z reszty rodziny. No mamuska po zboju

Gość gość triutriu
Co za brednie. Dziewczyno za zmarłego dostaje się z ZUSu 4 tys. zasiłku pogrzebowego, a często jeszcze jakies inne pieniądze z ubezpieczenia. Dowiedz się co babcia zrobila z tymi pieniędzmi. W internecie z latwoscia znajdziesz ceny nagrobkow np. na allegro wpisz nagrobek to ok. 2tys -3 tys. już całkiem fajny nagrobek można zakupić. Wiele zakladow pogrzebowych wyplaca swiadczenie przed pogrzebem.

Gość gość
Jaki zasiłek?Z tego co tutaj wyczytałam, to ma być robiony ponmik bo stary sie zniszczył, czyli ta Prabacia już kila/naście lat nie żyje, a dziadkowie też nie zyją, autorka to sama napisała.Weić gdzie wycztlałaś o zasiłku z Zus?Owszem moz ekiedyś pobrali, ale z tego co autorka opisała, to nie teraz. Co da autoce cena naghrobka, skoro nikt z nią niczego nie ustalał?Sama ma zamawiać tańszy, jak się czyta niktóre odpowiedzi,to możńa się załmać, zero logiki i porady chu/j wie do czego.

Gość gość
Pomniki w dobrych cenach stawia firma www.kamieniarzguzik.pl . Ja mam od nich wystawiony dla mojej cioci i naprawde jest skromny ale bardzo ładny :)

Gość gość
Ktoś wspomniał o firmie, która stawia pomniki w dobrych cenach... Ja mam pozytywne doświadczenia z firmą http://www.granitlux.pl/ , wykazali się bardzo profesjonalnym podejściem.