Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niedosłuch u dwulatki brak rozumianej przez dorosłych mowy

Polecane posty

Gość gość

Witam otóż mam pewien problem który coraz mnie nurtuje. Córka w sierpniu skończyła dwa latka. Jest bardzo *****iwym radosnym dzieckiem które rozumie WSZYSTKO co się do niej mówi. Od banalnych czynności typu pokaz gdzie jest tata po wykonanie polecenia elacz telewizor lub przynieś spinacze na pranie. Z komunikacja nie ma problemu natomiast problem pojawia się z jej mowa a raczej jej brakiem. Mówi mama, tata, potrafi naśladować dźwięki zwierząt takich jak kura kot pies krowa świnia mysz itp. Potrafi powiedzieć nie i tak. Czasami łączy wyrazy typu nie mama czyli że nie ma mamy. Robi papą i potrafi zaprzeczyć jeśli nie chce tego zrobić czyli mówi nie papą. Ale w przedszkolu zaczęto prowadzić zajęcia z logopeda który zakwalifikował córkę do dalszych wspólnych zajęć. Po dzisiejszej konsultacji logopeda powiedziała iż raczej nie widzi problemów z rozwojem u córki ale zaleca wykonanie badania i laryngologa w kierunku sprawdzenia słuchu. Dodam iż córka ma gotyckie podniebienie. Proszę o Wasze opinię jak to było u Was z dziećmi kiedy i jak zaczęły mówić? Czy borykalyscie się z podobnymi problemami lub zmartwieniami?

Gość gość
ja akurat nie mam takie problemu jak ty, ale mija córka przewróciła się w wieku 2 lat tak niefortunnie że skrzywiła przegrodę nosową i od tej pry infekcje ucha ciągły katar , wychodzi z jednej choroby wchodzi w drugą. Bylismy u laryngologa w naszym mieście prywatnie nic nie widział więc pojechalismy do chorzowa okazało sie że córka ma wysiękowe zapalenie ucha prawego niedosłuch 60% na tym uszku , leki w grudniu mamy wizytę i zobaczymy co dalej. Ma sredni migdał ale dostała lek na obkurczenie go. Zapisani jesteśmy na zabieg w czewcu córka ma 3 lata i 4 miesiace. Myślę że laryngolog to dobra opcja

Gość gość
Zaznaczam że wysiękowe zapalenie ucha nie objawia się goraczką

Gość gość
Czy mozesz napisac jakie leki dostalas na obkurczenie migdala? Nie jestem autorka ale sie z tym borykam u swojego dziecka

Gość gość
A powiedzcie proszę w jakim wieku Wasze pociechy zaczęły mówić i jak to wyglądało?

Gość gość
Ale dobry rizwoj mowy nie wykucza niedosluchu. Zbadaj dziecko

Gość gość
Lek na obkurczenie migdałka to Lymphomyosot Heel 3 x6 kropli przez 2 miesiace do wizyty plus hitaxa lek przeciwhistaminowy na alergię 1 x dziennie na noc 2,5 ml. i miała krople do nosa floxal przez dni x kropla.

Gość gość
Jutro będę dzwonić do laryngologa umówić wizytę. Bardzo się boje tym bardziej że drugie dziecko e drodze :(

Gość gość
floxal przez 10 dni 3 rzy 1 kropla do każdej dziurki

Gość gość
2.5 roku zdania 2 lata mówiła dokładnie tak jak Twoja autorko

Gość gość
ja z 20;48 moja córka ładnie mówi mając 2 lata juz mówiła w miare płynnie.

Gość gość
Nie martw się na zapas, umów się nawet prywatnie do dobrego laryngologa i na pewno będzie ok.

Gość gość
Niestety tylko prywatnie wchodzi w grę ponieważ na fundusz wizyty są na kwiecien... Generalnie potrafi nazwać tableta, zwierzęta nazywa głosami jakie wydają, wolą mama tata, Uuuu jako babcia która ma na imię Ula, mini jako myszką miki, aja jako szeryfka kaja z bajki itp

Gość gość
Nie rozumiem w czym jest problem U mojego dziecka w przedszkolu są 2,5 łatki ktòre mówią tyle co Twoje dziecko Jedne dzieci mówią w wieku 2 inne w wieku 3 lat i to jest norma

Gość gość
Ale autorko zrizum ze to nie kolduje z niedosluchem to ze umie nazwac zwierzeta. Chcesz uslyszec ze niedosluchu nie ma od nas bo jestes w ciazy? Moze miec i tyle idz do lekarza proste

Gość gość
Dokladnie. Chcesz od nas wymusic ze skoro wie jakie dzwieki wydaja zwierzeta to nie ma niedosluchu? Jak ma dreny operacyjnie sie zaklada gdy plyn sie nie wchlonie. Moje dziecko na dwa lata mowilo po dwa slowa np mama da tata am ja papa. O ci ta wiedza da? Wykluczysz niedosluch?

Gość gość
Dokladnie. Chcesz od nas wymusic ze skoro wie jakie dzwieki wydaja zwierzeta to nie ma niedosluchu? Jak ma dreny operacyjnie sie zaklada gdy plyn sie nie wchlonie. Moje dziecko na dwa lata mowilo po dwa slowa np mama da tata am ja papa. O ci ta wiedza da? Wykluczysz niedosluch?

Gość gość

Gość gość
Moje dziecko w wieku 5 lat mialo stwierdzony niedosluch. I normalnie mowilo i slyszalo wiec nie wiem co ch esz uslyszec autorko? Ze nie ma niedosluchu bo wie jakie dzieki wydaja zwierzeta?

Gość gość
Moja córka miała w czerwcu zapalenie ucha i 5 tyg temu na kontroli ok , pojechaliśmy do Chorzowa i właśnie wyszło że ma wysiekowe zapalenie a tego pediatra nie uchwyci mało tego miała 3 badania robione i wyszło na każdym że ma niedosłuch na uszku. Niestety przegrodę nosowa możemy zrobic dopero po okresie dojrzewania jak czaszka się ukształtuje. Ja , jak wcześniej pisałam byłam u laryngologa i nie widział problemu ale mała miała cały czas zapchany nos , noce były koszmarne , musiałam działąć dlatego pojechałąm do kliniki w chorzowie i tam stwierdzono w/w schorzenie, U ciebie autorko wcale nie musi tak być ale czy nie lepiej zdiagnozowac dziecko i wiedzieć na czym sie stoi.

Gość gość
Co to jest gotyckie podniebienie? Dwulatka w przedszkolu czy taczej w zlobku?

Gość gość
Gotyckie podniebienie jest to wadą w uksztaltowaniu podniebirnia. Ma to akurat po mnie i moim tacie. Ale u nas to nie powoduje problemu z mowa jedzeniem czy piciem.

Gość gość
Ale ze sluchem juz tak. Przyjmij to autorko a nie szukaj argumentow ze nie ma niedosluchu. My jej nie zbadamy. Bardzo jej szkodzisz ze zwlekasz z diagniza. I jeszze czemu piszesz ze chodzido przedszkola jak ma 2 lata ? Ciezko sie przyznax ze zlobek?

Gość gość
Kogo chcesz oszukac sama siebie? Czemu nie chcesz zbadac sluchu? I co z tym zlobkiem/przedszkolem?

Gość gość
Ale twoje dziecko nie było badane w szpitalu pod katem niedosluchu zaraz po porodzie? To nie wystarczy?

Gość gość
autorko ja juzci tu pisałam moja córka bardzo dobrze reaguje na polecenia chodziła do przedszkola (zawieszone do grudnia do wizyty ze względu na wysięk żeby nie przynosiła więcej zarazków), mówi płynnie, nie musi mieć niedosłuchy ale zrób prosty test jak jest czymś mocno zajęta weż kartę z zeszytu i za głową żeby nie widziała przedrzyj ja na pół zobacz czy zareaguje , najlepiej jakby ojciec dzeicka ja czymś zaabsorbował a ty to zrób. Taki szybki test

Gość gość
Nie jestem autorką ale badanie słuchu po porodzie nie wystarczy u nas wyszło ok pewne rzeczy wychodzą po czasie.

Gość gość
Nie twierdzę że go nie ma tylko z ciekawości pytam jak było z mowa u waszych dzieci. Jutro będę dzwonić do laryngologa umówić wizytę. Jeśli chodzi o przedszkole to nie chodzi do żłobka. Jest to przedszkole prywatne i w młodszej grupie przedszkolnej są dzieci tzw samodzielne czyli te które potrafią się same ubierać jesc robić na nocnik itp.

Gość gość
A po porodzie owszem było badanie słuchu które wyszło prawidłowo ale logopeda twierdzi iż od tamtego czasu mogło się trochę zmienić. Dlatego też chce iść prywatnie zbadać sluch

Gość gość
Ale autorka chce uslyszec/ze jej dziecko nie ma niedosluchu bo wie jak zwierzeta wydaja dzwieki. Ona nie chce porad, chce diadnoze ze dziecko dobrze slyszy... Bo jest w ciazy i dziecko wie jak robi krowa... I nazywa zlobek prsedszkolem.. Nie wie ze dziecko normalnie sie komunikujace moze miec wysiek...