Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy po CC zaleca się dużo ruchu czy odpoczynek?

Polecane posty

Gość gość

Czy po cesarce zaleca się dużo ruchu czy odpoczywanie, oszczędzanie się? W szpitalu położne i lekarze non stop mi mówili że mam się dużo ruszać juz od 2 doby po cc, że mam non stop wstawać, chodzić, zajmować dzieckiem itp. Ze w domu mam normalnie wszystko robic tzn sprzatac spacerowac prslac itp tylko bez dzwigania. Ale na wypisie miałam napisane w zaleceniach żeby odpoczywać i oszczędzać się na czas pologu. To jak to jest?

Ja normalnie zajmowałam się córką, nie robiłam jakiś wygibasów, ale przy noworodku jest trochę gimnastyki.

Gość gość
Trzeba się ruszać ale z umiarem, nie można dźwigać, podnosić ciężkich rzeczy do góry czy ćwiczyć. Przez pewien czas będziesz odczuwać bliznę i sama przekonasz się co możesz a czego nie wykonywać. Ale zajmowanie się dzieckiem, spacery, sprzatanie czy inne czynności domowe jak najbardziej. W drugiej dobie po cc musisz wstać żeby przełamać ten ból nic więcej, bo jak wtedy nie wstaniesz będziesz mieć później problem żeby się do tego zmusić:)

Gość gość
Oczywiście musisz zajmować się dzieckiem, normalnie sobą, od tego się nie przemęczysz. Tylko nie dźwigaj, ale dziecko możesz ;) Nie leń się i nie użalaj nad sobą.

To wstawanie, to było dla mnie koszmarne. Moje dziecko leżało w inkubatorze, na innym piętrze, wszyscy ją widzieli poza mną ( miałam narkozę ), przychodzi salowa z wózkiem i mnie pogania, ja kombinuję, jak to nogi zarzucić, by zwlec się z łóżka, trochę mi zeszło, wołam salową, a ona mówi mi, że już nie ma czasu, ja za to miałam już dużo siły, by jej powiedzieć, co o tym myślę :) Zezłoszczona wiozła mnie tak, że z impetem najeżdżała na wszystkie progi...

Gość gość
Oczywiście musisz zajmować się dzieckiem, normalnie sobą, od tego się nie przemęczysz. Tylko nie dźwigaj, ale dziecko możesz ;) Nie leń się i nie użalaj nad sobą.

Gość gość
Ruszać się trzeba, ale ostrożnie i nie przemęczać. Mnieprzez pierwszy tydzień bolało tak, że nie mogłam się przekręcić z boku na bok

Gość gość
Jak najwięcej takiego umiarkowanego ruchu nawet chodzenie po schodach jest ok, dużo ruchu najorsze lezenie plackiem...