Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Takie objawy u niemowlęcia 6,5 mca...czy to rotawirus?

Polecane posty

Gość gość

Katar, nos przytkany, wydzieliny mało i zlokalizowana wysoko, przez co nie można ściągnąć fridą ani gruszką. Przeszkadza w oddychaniu, dziecko oddycha przez usta-są już wyschnięte. Ale spływa do gardła bo pokasłuje, nie jest to jakiś wielki kaszel ale jedno kaszlniecie na 0 min. Temperatura 37,7-37,9 jeszcze nie ma 38. Kupki rzadkie, dziś były już 3, brudzenie pieluchy przy puszczaniu bąków, wcześniej się to nie zdarzało. Płacze na brzuszku, jeszcze wczoraj uwielbiała tą pozycję, bo pełza i raczkuje, tak jakby bolał brzuszek. Czy to rotawirus? Córka była szczepiona pełnym cyklem. NIESTETY TERMINY DO PEDIATRY DOPIERO NA PIĄTEK PO POŁUDNIU, mieszkam na wsi, mogę jechać do szpitala na izbę ale pewnie dopiero po 18. Pewnie się tam obczekam do północy nawdychamY zarazków i wrócimy z jeszcze gorszym choróbskiem-już kiedyś tak było. CO ROBIĆ???

Gość gość
Przy rota zwykle nie na kataru. Kup masc majerankowa i smaruj pod noskiem

Gość gość
Poza tym co to znaczy termin na piątek? Lekarz pierwszego kontaktu ma obowiązek przyjąć w ten sam dzień. Zadzwon do przychodni i postrasz skarga do nfz zaraz cię przyjma

Gość gość
Nie wprowadzajcie w błąd. Przecież przy wirusach jest zawsze karar to przy bakteriach nie ma.

Gość gość
Lekarz pierwszego kontaktu ma obowiązek przyjąć w ten sam dzień. xx poproszę podstawę prawną

Gość gość
Sobie Zadzwon do nfz i popros. Przychodnia ma to w kontrakcie

Gość gość
rota to mocna biegunka, wymioty i temperatura raczej infekcja górnych dróg oddechowych dajesz jakieś leki?

Gość gość
Wymiotów jeszcze nie ma, ale slyszę takie bulgoty w żołądku i jelitach, zwlaszcza jak jest w pozycji na brzuszku. To się zaczęło dziś rano zupelnie nagle... na razie oczyściłam nosek sterimarem po czym zakropiłam nasivin, podałam flegaminę w kroplach, cebion w kroplach no i wlożyłam czopek nurofen ale po sekundzie była kupa...

Gość gość
Kp nigdy nie odmawiała, a dziś nie ma apetytu, odepchnęła piers aż mleko prysnęlo. Jest bardzo niewyraźna, szkliste spojrzenie... znam swoje dziecko i czuję, ze jest chore. To moje pierwsze dziecko, dlatego szukam rad doświadczonych mam. Do przychodni pojechał mąż i nic nie załatwił, lekarki od dzieci jeszcze nie ma, z pielęgniarką miał się kłócić?

Gość gość
skoro dałaś nurofen w czopku to nic dziwnego, że dziecko zrobiło kupę.

Gość gość
czopek spowodował kupę, przy infekcjach dzieci czesto mają luźne stolce poza tym wit c również powoduje taka kupe no i rotawirusem wcale nie tak łatwo się zarazić, bardziej norowirusy czy adenowirusy, o dużo łagodniejszym przebiegu

Gość gość
nie uogólniajcie że kupa była od czopka,bo przed czopkiem już były 2 kupy, a poza tym przy szczepieniach też miała goraczke i dawalam czopki i jakoś wtedy nigdy kupy nie było...

Gość gość
rotawirus ma ostrzejsze efekty niż 3 rzadkie kupy. Moje dziecko mając nieco ponad rok złapało rotawirusa i były gwałtowne wymioty a potem biegunka taka że pół nocnika był prawie wody. A poza tym od kogo dziecko miałoby złapać tego rota? Ktoś w rodzinie chorował ostatnio?

Gość gość
No wlaśnie sama nie wiem, z czego ta choroba. Nikt w rodzinie nie chorował, nie ma kontaktu z obcymi ludźmi, nigdzie nie wychodzimy, byliśmy w niedzielę na spacerze, ale wczoraj nie, wiec może coś z powietrza.

Gość gość
Raczej nie rota. Przy infekcjach dzieci często mają luźniejsze kupki. Postaraj się załatwić wizytę w przychodni, może prywatnie. Szpital to ostateczność, bo stamtąd przywleczesz gorszą zarazę. wiem, co mówię, sama to przeszłam. Zachęcaj do piersi, kontroluj temperaturę i patrz, czy się nie pogarsza. Do oczyszczania nosa polecam katarek - podlączasz do odkurzacza i wio..brzmi strasznie, ale straszne nie jest i dobrze oczyszcza nos. Flegamina rozrzedza wydzielinę, więc dziecko może teraz mieć bardziej przytkany nosek.

Gość gość
Najlepiej zgłosić się do lekarza, to on oceni jakiego typu to infekcja.