Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszę o rade

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem z chłopakiem ponad 3 lata, mamy po 22 lata i wpadliśmy. Jak powiedzieć o tym rodzicom, tym bardziej ze jego siostra w maju wychodzi za mąż i nasza wpadka jest jakby nie na rękę bo my nawet gdybyśmy chcieli wziąć ślub to nie możemy bo jak to tak ona planuje ślub od roku a ja nagle powiem ze jestem w ciąży i chce wziąć ślub? A nie wyobrażam sobie urodzić dziecka bez ślubu. Proszę o rady..

Gość gość
Weźcie cichy ślub, tylko w obecności najbliższych.

Gość gość
Moze zrobcie 2 w 1 ... Zartuje,...siostra sie na pewno nie zgodzi. Najpierw ona a potem wy.

Gość gość
Nie wyobrażam sobie cichego ślubu, gdyż moi rodzice są bardzo wierzący, i boję się nawet im powiedzieć o ciąży bo mama od kąd pamiętam ciągle przestrzegała mnie o ciąży. Zresztą co pomyśli moja rodzina jak nie zostaną zaproszeni tak samo jak i rodzina mojego chłopaka. Może i to bezsensowne myślenie ale nic na to nie poradzę. Nie mogłabym rodzinie w oczy spojrzeć.. zostaje tylko się załamać

Gość gość
Albo najpierw wy a potem ona....ciesz sie ze bedziesz mama a jak chcecie wziac slub to wezcie. Ie planowaliscie tego ale co z tego? Tak w zyciu bywa ze nie wszystko musi byc zaplanowane. Powodzenia.

Gość gość
Właśnie najgorsze jest to ze siostra chłopaka wychodzi za mąż bo gdyby była po ślubie to było by w ogóle inaczej. Chłopak nie widzi problemu może dlatego że to jego rodzina a nie moja i on nie czuje tak jakby wstydu ze popsułam taki dzień bo ona będzie brać ślub a ja będę z brzuchem..

Gość jestok
To wezcie teraz szybko slub skoro chce ie i wam na tym zalezy, w czy, problem?

Gość gość
Na razie jestem w szoku bo kochamy się od dwóch lat i nie planowaliśmy dziecka. Chłopak nie raz mówił ze chciałby mieć ze mną dziecko. Co prawda myślałam czasami jakby to było mieć dziecko ale co innego myślenie a co innego rzeczywistość

Gość gość
Il Ty masz lat? Dlaczego ciaza ma byc wstydem? Bo jest przed malzenstwem? Dziewczyno, dziecko to blogoslawienstwo. Trzeba sie cieszyc a nie wstydzic. To nie lata 70 czy 80 te. Halo? Rozumiesz? Wiara wiara i ja to szanuje ale nie rob tragedii tylko ciesz sie. A slub wez teraz albo po urodzeniu dziecka czyli zrobcie tak jak wam lepiej, bardziej komfortowo. Cos czuje, ze Ty sie stresujesz ta ciaza bo nie jest to ciaza z malzenstwa tylko przed. Ale naprawde nie przesadzaj. Ja mieszkam w warszawie i tu to nikogo by nie obchodzilo. Wazne ze sie kochacie.

Gość gość
Masz 22 lata a nie 17 wiec wszystko ok. Macie jakas szkole skonczona? Prace? Dacie sobie finansowo rade? Jesli tak to spij spokojnie. Ciaza to nie wstyd. Trzeba sie cieszyc. A slub wezcie jesli chcecie i po sprawie. Jesli zalezy ci zeby nie chodzic z brzuchem jako panna (dla mnie to by nie byl problem) to wezcie slub teraz... Brzuch zaczyna byc widac ok 4-5 miesiaca. A jesli to nie problem to wezcie kiedy wam pasuje. Moze byc pozniej a teraz mozecie sie oficjalnie zareczyc, i to tez jest fajne. Wszystko zalezy od was,. Powodzenia. I ciesz sie ciaza kobietko a nie stresuj

Gość gość
Problem w tym ze nie chce psuć ślubu dla siostry chłopaka bo nie dość że wepchne się przed nią to jeszcze będę paradowac z brzuchem. Tylko będę się denerwować co sobie o mnie myślą i w ogóle..

Gość gość
Chciałabym się cieszyć ze jest we mnie nowe życie. Może dlatego sie denerwuje i czuje wstyd ze nikt jeszcze nic nie wie wiec i ja się nakręcam bo nie wiem co powiedzą, jak zareagują. Wiadomo wolałabym najpierw ślub potem dziecko. Wiem ze mamy XXI wiek ale pochodzę ze stron gdzie dalej są te 70-80 lata.. mamy prace kokosów nie zarabiamy ale dla nas wystarcza. Wynajmuje mieszkanie a chłopak mieszka z rodzicami ale już mnie namawia żebym przeprowadziła się do niego.

Gość gość
Dziewczyno, uwierz mi, nie ma sie czego wstydzic. Jestescie juz dlugo razem. Wiadomo, ze tylko za raczke sie nie trzymaliscie. Ludzie najwyzej troche pogadaj i przestana. A zawsze jesli tak sie obawiasz tego "gadania" mozecie wziac slub jakos teraz. Natomiast kompletnie nie rozumiem, czemu piszesz ze twoj brzuch ma zepsuc wesele siostry twojego partnera ? Co to ma do rzeczy? To jest teraz dla ciebie pewnie zaskoczenie i dlatego tak reagujesz...ale spojrz na sprawe z boku i sama zobaczysz ze jest ok

Gość gość
Chyba jestes ze wschodniej PL? Nie pisze tego zlosliwie...tylko zauwazylam takie sforumowanie"nie chce psuc slubu DLA siostry chlopaka" ....mam tam kuzynke wiec rozpoznaje..;) ale nie o tym rzecz. Jesli jestes z malej miejscowosci to roZumiem, ze to jest dla ciebie problem bo pewnie ludzie tam moga gadac czy. Cos(choc ja sama nie rozumiem tego i tu gdzie mieszkam nikogo to nie obchodzi, dla pocieszenia powiem ci ze duzo tu wokol mnie przypadkow ze najpierw ciaza a jak sie urodzilo dziecko to slub i nic nikomu do tego. Ty jednak zrob tak zebys ty sie komfortowo czula. Jesli to dla ciebie problem ze jestes w ciazy a ńie macie slubu to po prostu wezcie slub. Dobrze ktos tu pisal ze przez 4 miesiace brzucha nie widac wiec spokojnie zdazycie. Trzymaj sie i milego dnia.

Gość gość
Bo wiadomo jak to ludzie w oczy nic nie powiedzą a za plecami będą gadać. A nie chce być tą nie lubiana synową i nie chcianą w rodzinie. Kocham chłopaka i ciesze się ze to z nim tak wyszło a nie z kimś innym ale chciałabym być kimś w oczach przyszłej rodziny jakoś na to zasłużyć a nie być ta co złapała syna na dziecko..

Gość gość
Nie sadze zeby tak o tobie mysleli...bo sama piszesz ze spotykacie sie juz dlugo. A nie np. 3 miesieace. Co Twoj chlopak ma wiesc o ciazy? Co on planuje wzgledem tej sytuacji? Wiesz juz? To jest wazniejsze.

Z rodziny katolickiej zalicza wpadkę i jeszcze nie wyobraża sobie urodzić, jako panna. Jakie to obłudne i zakłamane.Dziadków będzie cała wieś palcami wytykać... Jesteś w związku, podjęłaś decyzję o uprawianiu seksu, więc musiałaś się liczyć z ew konsekwencjami, więc staw teraz im czoła.

Gość gość
powiedz,ze masz AIDS...a jak juz rodzice beda plakac i rwac wlosy z glowy powiedz,ze zartowalas a w zadoscuczynieniu obdarzysz ich wnukiem:)

Gość gość
co Ty sie tak przejmujesz tą siostrą brata, bez przesady. czasmi tak sie zdarza. zaplanuj ślub na kiedy chcesz i tyle, pewnie bedzie on przed majem, nawet moze na początku roku, ze względu na ciąże. dla mnie nic nie stoi na przeszkodzie. Nie rozumiem tego, gdzie jest zapisane, że jak siostra chłopaka bierze slub to wy nie mozecie tego zrobić przed nią, zrobi Ci coś czy co.... a brzucha i tak nie ukryjesz, pokarz wszystkim ze sie z tego cieszysz a nie jakies szopki. nie masz 17 lat, żeby sie wstydzić. Jeśli sie kochacie i chcecie tego, to dlaczego nie.....

Gość gwoli wyjasnienia
A dlaczego sama nad tym glowkujesz? Jesli chcesz to dziecko urodzic to powiedzcie to jak najszybciej swoim rodzicom i na pewno jakies rozwiazanie sie znajdzie. Siedziec i myslec a czas ucieka to niezbyt rozsadne zachowanie. Moze bedzie to wszystko bardziej proste niz myslisz. A wiec do dzialania.

Gość gość
a ludzie gadali i bedą gadać tacy są, i tyle ich, pogadają i przestaną. A w czym Ty jesteś gorsza, że mają uważać Cie za gorszą synową, a ich syn lepszy, sama sobie dziecka nie zrobiłaś.... nie Ty pierwsza i nie ostatnia. dziecko zobaczą to i tak zmięną, zresztą na samą mysle, że zostaną dziadkami bedą zachwyceni. Minie pierwszy szok i zobaczysz, bedzie dobrze.

Gość gość
Ale problem, moj brat planowal ze swoja slub przeszlo 2lata wszystko musialo byc rozplanowane w najmniejszych szczegolach, mlodszy zaliczyl wpadke i tez powiedzial ze chce slub teraz a nie z dzieckiem i zoorganizowali weselicho w 3m-ce najlepsze na jakim bylam

Gość gość
Do chłopaka na razie to jeszcze dociera tak samo jak i do mnie. Wiem ze mnie wspiera i jak już pisałam układamy sobie jak to powiedzieć rodzicom. Może nie tyle ze sama jestem taka bardzo wierząca ale mam szacunek do rodziców i przede wszystkim to chyba ze względu na nich tak się tym ślubem przejmuje a myślę też o siostrze brata bo nie jestem jakaś bezduszna i chce żeby ona pamiętała swój ślub w końcu taki dzień raz w życiu .

Gość gość
jak nie wiadomo o co lasce chodzi to ja wam wyjasnie, chodzi o to, że chciała miec wesele na bogato jak ksiezniczka, a że sale sie rezerwuje wczesniej etc. to juz nie zdaży do porodu tego zrobic, a poza tym rodzice chłopaka mają terza wydatek-wesele córki odpowiednio wczesniej zaplanowane i nie stac ich aby wyprawiac drugie wesele czy sie dokładac i to autorke boli najbardziej, jakby ję to nie bolało to wziełaby skromny slub zanim ciaży nie widac po prostu!!!!!!!

Gość gość
nasz syn miał rok jak braliśmy ślub. na jego chrzcinach ogłosiliśmy date ślubu i wesela. sami na wszystko zarobiliśmy. chociaż namawiali mnie na szybki ślub zanim urodze,,,

Gość gwoli wyjasnienia
Może nie tyle ze sama jestem taka bardzo wierząca ale mam szacunek do rodziców i przede wszystkim to chyba ze względu na nich tak się tym ślubem przejmuje. XXXX zaszlas w ciaze przed slubem wiec o jakim szacunku tu piszesz. Teraz to jest juz wsio obojetne. Pojdziesz do slubu z brzuchem, jesli w ogole - moze wrecz z dzieckiem na rekach. Dziewczyno zejdz na ziemie!