Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ksiądz nagle nie chce ochrzcić mi 4 dziecka, bo za rzadko chodzę do kościoła!

Polecane posty

Gość gość

To moje 4 dziecko,w tamtym roku chrzciłam córkę, ksiądz nie robił żadnych problemów, przy 2 starszych dzieci tak samo nie było problemu. W tym roku urodziłam syna i nagle ksiądz odmówił chrztu, bo jak stwierdził, za rzadko chodzimy do kościoła z mężem! Wydaje mi się, że chodzi o coś innego. Mianowicie, ksiądz cały czas woła jakieś składki, a to na dach, a to na kwiaty do kościoła, a to co miesięczne składki po 20zł. Nie stać nas przy 4 dzieci na jego ciągłe składki. Mieszkamy na wsi, to mała społeczność, on zna każdego i widzi też kiedy jesteśmy w kościele. Czy ma prawo odmówić mi chrztu? co mam zrobić?

Gość gość
uświadom szanownego proboszcza że to jego z****** obowiązek i nie ma PRAWA odmawiać jak nie dotrze to poinformuj że przenosisz się z rodziną do sąsiedniej parafii i tak ochrzcisz to i kolejne dzieci od razu zmieni klecha zdanie

Gość gość
Nie ma prawa odmówić chrztu. Powiedz mu, że jeśli on nie ochrzci to pójdziecie do innego kościoła (i tak w razie problemu zróbcie).

Gość gość
Zamiast chrztu przeprowadź obrzezanie córki 🖐️

Gość gość
z tego co się dowiedzialam, ten sam ksiądz musiałby mi napisac zgode na chrzest w innej parafii, a na to tez sie nie zgodzi.

Gość gość
Nie ma prawa odmówić, idź jeszcze raz, najlepiej ze świadkiem (macie jakiegoś członka rady parafialnej wśród znajomych?), jak odmówi to napisz do kurii i tyle. Po drugie, do ochrzczenia dziecka nie jest potrzebny ksiądz, zgodnie z przepisami kk może to zrobić każdy i w dowolnych warunkach, na upartego jak chcecie uroczyście możecie też w ten sposób w domu, potem należy księdza tylko poinformować i ma obowiązek wpisać takie dziecko do ksiąg parafialnych.

Gość taka jedna co prawa liznęła
Zgodnie z kanonem 861 § 2 kodeksu kanonicznego, każdy może ochrzcić dziecko. Musi tylko wypowiedzieć formułę: "........(imię dziecka), ja Ciebie chrzczę, w imię ojca i syna i ducha świętego, amen". Potem trzeba to zgłosić do czarnych katabasów, żeby w księgach odnotowali. A jeśli nie odnotują, to ich problem. Dziecko będzie ochrzczone. To wszystko. Powodzenia.

Gość gość
Najpierw zapytaj w innym kościele, a jeśli rzeczywiście potrzebna jest zgoda, to udaj się do kurii na skargę, możesz też zadzwonić i zapytać co możesz zrobić wysokiej sytuacji

Gość gość
do kurii napisałam, zaprosili na rozmowę, na którą nie mam kiedy pojechać, bo to podróż do wielkiego miasta. Byłam w sąsiedniej parafii, ksiądz z niej, miał pogadać z naszym księdzem, żeby nam ochrzcił dziecko, bez rezultatu

Gość gość
Nie trzeba mieć żadnej zgody!!!mojej siostry dziecko też miało być chrzczone w swojej parafi,ale ksiądz też coś marudzi i w innym Kościele ochrzcila córkę.Zupełnie bez problemu

Gość gość
mi za to ksiądz chce ochrzcić dziecko po mszy, bo chcę to zrobić w inny dzień, niż sa chrzty w parafii, a właściwie nie tyle chcę, co musze wybrać inny dzień

Gość gość
P********e katolickie pedofile. Ochrzcij w ewangelickim kościele . Ważne ze przed Bogiem. A w jakim kościele to dla Boga nie ma znaczenia.

Gość gość
ja na szczęście mam wybór i mogę iść do innego kościoła, ale na miejscu autorki zrobiłabym konkretną aferę

Gość gość
Nie ma prawa odmówić DZIECKU chrztu. Bo chrzest daje dziecku, nie Tobie. Nawet gdybys bya niewierząca, nie ma prawa tego zrobić, jeśli zadeklarujesz, że wychowasz je na katolika.

Gość gość
jepnij mu w pecyne tak żeby sie sutanną nakrył kopnij w jaja i wypowiedz formułę: apage satanas

Gość gość
po wszystkim wytłumacz mu, że był to twój obowiązek jako chrześcijanki bo go opętał demoon chciwości i pychy

Gość gość
Papież Jan Paweł II a teraz Franciszek przekazali ochrzcic każde dziecko ślubne nie ślubne nawet prostytutek. Doskonale cie rozumiem i twoje wyburzenie im chodzi tylko o kasę. Ja staram się o dziecko mieszkam w UK nie mam ślubu i narazie nie będę miała dziecko planuje ochrzcic w Polsce ale sprawy związane z chrztem Będzie załatwiał że mną facet bi jest wyszczekany

Gość gość
no i dobrze, nie chodzisz do kościoła to nie ma sakramentów :)

Gość gość
tym kooorfom żal sie podzielic 2 złotymi z haraczu jaki dostają. dobrze, że ich czesto nie spotykam bo mogłby sie to skończyć jakimś wypadkiem

Gość gość
sie koorfa wybredni zrobili. ubrac w worek i wyganć na misje ewangelizacyjną do izraela albo syrii na droge dać kopa i powiedziec żeby nie wracali jak nie nawrócą chociaż jednej osoby

Gość gość
a na c****j ci w ogóle chrzest od jakiegos pedała? przecież to skompromitowana instytucja jest