Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Help, jak pobrać MOCZ NA POSIEW u 6 tygodniowej dziewczynki ?

Polecane posty

Gość gość

Mam go ŁAPAĆ! W jakiej pozycji? Podsuncie prosze swoje sposoby!

Gość gość
U takiego maluszka to dwie osoby ,:O Jedna trzyma kubek druga dziecko...i cały czas w gotowości. Ja u syna przykleja łam woreczek nawet na posiew.myłam wodą przegotowaną jałowym gazikiem,pryskalam oktaniseptem i hejjjjaaaaa

Gość gość
Dla dziewczynek tez są woreczki na mocz

Gość gość
W aptece można kupic takie woreczki specjalne do lapania moczu u malutkich dzieci. Nie wiem jak to wygląda bo nie korzystalam nigdy wiec nic dalej nie podpowiem.

Gość gość
Sa takie woreczki specjalne do przyklejenia. Zapytaj w aptece.

Gość gość
Jak powyżej. Umyć dobrze skórę, zdezynfekować i nakleić woreczek. Ale nie ubieraj pampersa tylko poświęć czas, połóż córkę na przewijaku i stój przy dziecku dopóki nie nasika. Mocz u dziewczynki często wycieka bokami albo dołem, wiec jak zacznie siusiać to trzeba ten woreczek jeszcze docisnąć do skory. Ja co prawda robiłam tylko ogólne, ale na pewno nie da się ot tak nakleić i czekać na cud. W szpitalu tez robią posiew z woreczków.

Gość gość
g... prawda, w szpitalu nie robią posiewu z woreczków, tylko cewnikują

Gość gość
Kupuje sie pojemnik na mocz dla niemowląt z zaznaczeniem, że dla dziewczynki.

Gość gość
Ja za pomocą tych woreczków lapalam u 1,5 roczniaka i mimo porządnego umycia przed itd to w opisie badania bylo napisane ze mocz nie jalowy, wiec jedynie w locie jakos to złapać, u nas się nie udalo niestety, ale z takim maluchem może będzie łatwiej bo nie zaprotestuje jak starsze dziecko.

Gość gość
Najlepiej w locie jak to pisza. Woreczek? Jak nakleisz na odkazona skore i siknie i od razu odkleisz to mozesz miec nadzieje ze nic sie nie wyhoduje. Ale jak sie wyhoduje to na dwoj***abka wrozyla. W szpitalu u nas robia z woreczka. Jak bedzie brak wzrostu to uznaja wynik za prawidlowy. Ale jak sa jakiekolwiek bakterie to wtedy dziecko sie cewnikuje. Wez pod uwage ze lapiac do woreczka wpada do niego to co powinno zostac odrzucone do posiewu czyli pierwszy strumien moczu. A ma byc srodkowy. Pierwszy wyplukuj***akterie z cewki moczowej ktore sa normalna flora. Tzw.flora cewkowa.tam zawsze namnazaja sie bakterie.

Gość gość
Niestety łapanie na golaska po zdezynfekowaniu (chłodek pomaga). Wiem też ze przydatny bywa delikatny masaż części krzyżowej kręgosłupa. Powodzenia!

Gość gość
Tzn my lapalismy na leżąco licząc na silny strumień. Zwykle się udawało. Przy trzymaniu córci w górze zazwyczaj mocz płynął jej po nóżkach

Gość gość
bardzo ciezko jest zlapac, my lapalismy 4 tyg dziewczynce, kupowalam te woreczki z apteki i naprawde duzo ich zuzylam nim mocz zlapalam. najlepeij to przyklej po karmieniu.

Gość gość
moje dziecko majac 4 dni było od razu cewnikowane w celu pobrania moczu, nikt się nie bawił w woreczki

Gość gość
Dziwnie... Moje dziecko miało do woreczka łapany mocz. I to normalnie przyniosła pielęgniarka woreczek powiedziała jak nakleić i wszystko. Żadnego cewnikowania nikt nie robił.

Gość gość
Bo moze miala na ogolne. Na posiew musi byc mocz pobrany jalowo. I wystarczy go kilka kropelek. Wazny jest sposob pobrania a nie ilosc.

Gość gość
Mój syn miał robiony posiew, gdy miał trzy tygodnie. Byliśmy wtedy w szpitalu i prz z godzinę leżał przy piersi z gołym tynkiem a moja ciocia pielęgniarka czekała z kubeczkiem. Do woreczka to tylko na ogólne badanie moczu.