Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyrastająca ósemka okropny ból.

Polecane posty

Gość gość

Ratujcie mnie bo umieram. Od czwartku (już 5 dzień) zaczął mnie okropnie boleć ostatni ząb trzonowy po jednej stronie. Pierwszy dzień wytrzymałam z bólem i myślałam że obejdzie się bez dentysty. Ale kolejnego dnia miałam taki ból że byłam gotowa jechać na pogotowie. Jechałam na tabletkach przeciwbólowych ale one już nawet nie pomagają. Umówiłam się do dentysty ale z racji tego że święta przyjmnie mnie właśnie dziś. Od 4 dni nie spałam w nocy więcej niż dwie godziny. Dziś wcale nie spałam, boli mnie bez przerwy a ból pulsuje i przechodzi na ucho i inne zęby po tej stronie. Byłam przerażona ale dziś sprawdzałam jak tam wygląda i okazało się że wychodzi mi ósemka. Przebija się i już mały kawałeczek wyszedł ale boli z godziny na godzine coraz bardziej. Żadne tabletki nie pomagają nie mogę sobie ulżyć w bólu i jestem załamana. Od 5-ciu dni nie miałam chwili spokoju. Powiedzcie mi prosze czy dentysta będzie w stanie mi pomóc a jeśli tak to jak?. I najważniejsze ile dni trwa takie wychodzenie ósemki i czy zawsze tak mocno boli?!

Gość gość
przetnie ci dziąsło i ząb łatwiej wyjdzie. Mi wyrastały 2 naraz i dostałam szczękościsku :(

Gość gość
Ketonal nie pomaga? U mnie po dlutowaniu pomagal. Moze oklady jakies rob? Ale nie wiem czy cieple czy zimne

Gość gość
usunie Ci osemkę i po kłopocie. Od razu przez tel. mogłaś jednak powiedzieć, ze chodzi o osmy ząb, bo w większości przypadków skonczy się u chirurga- nie kazdy stomatolog zajmuje się chirurgicznym usunieciem osemki....

Gość gość
ale jak usunie, ona pisze, że on dopiero wyrasta. Ale to faktycznie chirurg szczękowy tylko pomoc moze

Gość gość
Normalnie usunie, co z tego ze rosnie :P ale czemu ma jej usuwac jesli miesci sie w szczece? Bez przesady. To lekarz oceni co trzeba robic. Ja musze jeszcze 4 osemke usunac, ale nie polecalabym by robic to pochopnie

Gość gość
Zwykle osemki nadają się do wyrwania, nawet jesli jeszcze nie wyszly na zewnątrz- chirurgia szczekowa dziala tutaj cuda. Usuwają, bo- nawet jesli zab wychodzi w miarę prosto to z czasem moze uciskać sasiednie zeby. Usuwaja, bo trudno jest dokladnie czyscic te okolice- zbieraja sie tam resztki jedzenia, o próchnice nietrudno (choc bywaja tacy szalency, co nawet osemki leczą kanałowo). Wiekszosc stomatologow jest za tym, by te zeby 'madrosci' usuwac, bo wiecej z nimi klopotu niz pozytku. U mnie, dwie gorne są spoko- wyszly bezbolesnie dość wczesnie, dwie dolne byly out...

Możesz kupić żel - nie pamiętam nazwy - którym smarowało się ząb i dziąsło i dawało radę. Myślałam że umrę jak mi rosła ósemka, ale dało radę po posmarowaniu żelem.Leć do apteki

Gość gość
mozesz kupic sensogel i smarować. Dodatkowo pomoga płukanki z wody+wody utlenionej.

Gość gość
Dzizas jacy tu eksperci. I tak nie pomożecie przez neta. Pódzie do lekarza zrobią prześwietlenie i będzie wiadomo o co chodzi. Teraz to sobie można gdybać

Gość gość
Ogólnie wyrzynanie ósemek boli, ale warto żeby obejrzał to stomatolog. Jeśli jesteś z okolic Zamościa to mogę polecić ci gabinet do którego sama chodzę Multimed na Śląskiej, leczą tam świetni specjaliści, na pewno pomogą.

Gość gość
Mi wyrastaly 4 ósemki naraz i wyobraźcie sobie ze nie mam ich usuniętych teraz już wiemy co czuje niemowlę jak wyrastają mu ząbki ;-)