Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gial

trądzik badania hormonalne

Polecane posty

Gość Gial

Witam, mam 21lat i od ok 4 lat zmagam się z trądzikiem. Pryszcze ropne na żuchwie, policzkach, w okolicy uszu, czasami pojedyncze na szyi. Chodziłam po dermatologach, brałam przez dłuższy czas antybiotyki, smarowałam się maściami- efektów brak, wątroba ucierpiała... Chcę znaleźć przyczynę trądziku, a nie leczyć tylko objawy. Postanowiłam zrobić badania hormonów. Czy mogłaby jakaś dobra duszyczka zinterpretować moje wyniki? Bardzo mi zależy. Badania były robione podczas okresu- tak zalecił endokrynolog. (Mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy.) DHEA-S 197 ug/dl [148-407] Insulina 5,2 ulU/ml [2,6-24,9] Glukoza 5,0 mmol/l Estradiol 38,36 pg/ml Progesteron 0,59 ng/ml Prolaktyna 303,30 ulU/ml Testosteron 0,26 ng/ml [0,08- 0,48] FT3 4,63 pmol/l [3,10-6,80] TSH 2,01 FT4 22,02 pmol/l [12,00- 20,00]

No właśnie widze że tsh masz coś nie w normie chyba ale nie pamiętam dokładnie. Jak masz ropne wypryski to też nie musi to być ze strony samych hormonów a zanieczyszczonego organizmu, papierosy,dym nikotynowy,złe odżywianie spróbuj to zaleczyć też fiołkiem trójbarwnym,zieloną herbatą, zaszkodzić nie zaszkodzi ale może pomoże. Moja kuzynka dzięki temu pozbyła się problemów z trądzikiem.

Gość gość
Mam taki sam problem, leczę się na niedoczynność tarczycy od 14 roku życia, teraz mam 21 lat, pół roku temu zaczęły wychodzić mi podskorne gule na żuchwie, zawsze brałam euthyrox 25 i nigdy nie miałam takiego problemu, teraz biorę 1.5 tabletki a od soboty będę brać 50,może to pomoże. Jutro wybieram się do dermatologa ale chcę zrobić jakieś badania skóry bo bardzo wypadają mi włosy i tez mam suchą i swądzącą skórę, mam też skierowanie do alergologa. Przeszłam juz lekki trądzik w wieku 15 lat i od tamtego czasu nie miałam problemów z cerą. Jest ktoś komu dermatolog robił badania skóry? Albo przeszedł z euthyrox 25 na 50? A co do interpretacji wyników to każdy ma inaczej i każdemu służy inny wynik, TSH 2 jest w normie ale ostatnio lekarz powiedział mi że w moim wieku powinnam mieć 1.5 i teraz będę brać 50 zamiast 25. Robiłam badania na poziom prolaktyny też bo czytałam że zbyt wysoka może powodować trądzik ale wynik w normie.

Gość gość
Podbijam temat, mam 25 lat i nie mogę pozbyć się właśnie tych podskórny gól na żuchwie, szyi, przy skroniach. Zawsze w tym samym miejscu, co się zagoi to na nowo odnawia. Niby hormony mam w normie, więc od czego to cholerstwo? Może ktoś wie?

Gość gość
Odstaw pszenicę, mleko krowie i cukier do minimum,może to nietolerancja pokarmowa, alergia na pszenicę lub mleko, ja wybieram się do alergologa.

Gość gość
Koniecznie zglos się do sprawdzonego dermatologa. Ze swojej strony mogę polecic ci klinike http://gzmedica.pl/ Na pewno otrzymasz tam profesjonalna pomoc

Gość gość
Przecież ta dziewczyna napisała że już chodziła po dermatologach.