Gość kinn33 Napisano Listopad 4, 2015 w ostatnich latach zarówno ja i moja rodzina "umieralismy" tyle razy, że postanowiłam opisać te przypadki aby pocieszyć innych którzy zetkną się z podobnymi objawami. Objawy: jedyny wypukły pieprzyk na ciele zaczął się nieznacznie powiększać, zmieniać kolor, boleć delikatnie i swędzieć. Byłam pewna że to czerniak. Pieprzyk zmienia się i boli - to było dla mnie oczywiste. Chirurg już podczas badania mówił mi że pieprzyk wygląda niegroźnie ale nie wierzyłam - wycięłam Diagnoza - pieprzyk nie był złośliwy Wnioski: nie każdy pieprzyk który się zmienia i boli jest czerniakiem. Aby było podejrzenia że nim jest musi być nierówny, szybko rosnąć, krawić boleć - wszystko na raz. Jesli pieprzyk wygląda niegrożnie a mio wszystko jakimś cudem okaże się czerniakiem - jest to zazwyczaj odmiana w 100% wyleczalna, która nie zdążyła się zmienić a więc i zainfekowanać komórkami nowotworowymi sąsiadujących narządów! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach