Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malawii

Staż a ciąża

Polecane posty

Gość Malawii

Czesc Dziewczyny. Jestem w 10 tyg ciąży. Do konca listopada br jestem na stazu. Od 1,5 miesiaca jestem na zwolnieniu lekarskim. Problem polega na tym, ze od grudnia mam miec podpisana umowe o prace na czas okreslony. Zalezy mi na tym bardzo. Nie wiem czy powinnam ukrywac ciaze czy sie przyznac tylko, ze wtedy nie podpisza umowy ze mna i nie bede miala macierzynskiego. Czy za ukrywanie ciazy moge miec problem prawny? Prosze o wypowiedzi osob doswiadczonych w temacie.

Gość gość
Nie, pracodawca nie ma prawa pytać cię o to czy jesteś w ciąży, masz dzieci itd. A ty nie masz obowiązku informowac o tym pracodawcy. W polsce nie ma zakazu zatrudniania ciężarnych.

Gość gość
I tak macierzyńskiego nie dostaniesz bo umowa musi zahaczać o dzień porodu

Gość gość
I ponad miesiąc na zwolnieniu??Heh nie wiem gdzie na stażu to przechodzi....

Gość gość
skoro masz L4 to jest ono z kodem B więc pracodawca i tak wie że jesteś w ciązy.

Gość gość
I tak macierzyńskiego nie dostaniesz bo umowa musi zahaczać o dzień porodu x A gdzie jest napisane, że nie będzie zahaczała? a jak się jej skończy w 6 miesiącu to i tak pracodawca ma obowiązek jej przedłuzyć do dnia porodu.

Gość gość
Ale jesteś wstrętną kombinatorką! Przez takie jak ty kobiety są w pracy gorzej traktowane. Od 1,5 mca z jakiego powodu jesteś na zwolnieniu? Nawet na stażu nie chce Ci się pracować? Jak chcesz oszukiwać państwo to przynajmniej dogadaj się z pracodawcą, oddaj mu kasę za składki/pensję , które będzie musiał płacić na początku.

Gość gość
Tak ze nie dostanie macierzyńskiego bo nikt nie podpisze umowy ze stażystką która jest tyle na zwolnieniu.A i właśnie po zwolnieniu wiadomo że jest w ciąży

Gość gość
Poszłaś na zwolnienie od momentu zobaczenia dwóch kresek????? I ktoś chce Ci dać umowę...

Gość gość
Żaden pracodawca nie podpisze umowy z takim czymś.

Gość gość
On wie że jesteś w ciąży ;) poza tym w papierach będzie wszystko. Możesz mieć problem z następna pracą

Gość Malawii
Mam zagrozona ciaze. Jezeli nie znasz powodu zwolnienia to nie tryskaj jadem. Pierwsza ciaze poronilam, w tej ciazy odkleja sie kosmowka przez krwiaka... Chcialam tylko odpowiedzi kobiet z doswiadczeniem i tyle...

Gość Malawii
Mam zagrozona ciaze. Jezeli nie znasz powodu zwolnienia to nie tryskaj jadem. Pierwsza ciaze poronilam, w tej ciazy odkleja sie kosmowka przez krwiaka... Chcialam tylko odpowiedzi kobiet z doswiadczeniem i tyle... A na zwolnieniu jestem bo mialam wykonywany zabieg, po wizycie kontrolnej okazalo sie ze jestem w ciazy.

Gość gość
Ale wy jestescie wredne! Kafe schodzi na psy z taka patologia jak wy na czele. Na stazu mozna byc 90 dni na zwolnieniu l4. Jezeli okres bedzie dluzszy to pracodawca nie musi podpisac umowy. "Pracodawca nie podpisze umowy z takim czyms"-ale Ty durna jestes.

Gość Malawii
Nie wiedzialam o tym kodzie B. Dzieki za informacje. Chcialam zaproponowac oplacanie skladek, tylko nie wiem czy pracodawca sie zgodzi, bo to staz w Urzedzie... Swoja droga do wszystkich wrednych stworzen: nikt Was nie zmuszal do odpowiedzi wiec nie wiem po co te wredne wypowiedzi...

Gość gość
90 dni na zwolnieniu l 4:D nie wiem gdzie ty masz takie przepisy bo tak wcale nie jest a i tak okres dłuższego zwolnienia jest kontrolowany

Gość gość
Moja mama pracuje w PUP i rzeczywiscie nie mozna przekroczyc 90 dni.

Gość gość
W urzędach nie idą na takie układy jak opłacanie składek. W prywatnej firmie może przeszłoby to. Owszem po 90 dniach chorobowego na stażu pracodawca może rozwiązać umowę stażową.

Gość Malawii
Tego sie obawialam. Dzieki za podpowiedz

Gość Asddffgv
A dlaczego nie chodzisz uczciwie na staż? Zdziwisz się jaki świat jest mały i jaki smród może narobić takie kombinatorstwo...

Gość gość
Przeczytaj wczesniejsze posty tam znajdziesz odpowiedz ☺

Gość gość
Raczej nie podpiszą umowy z kims kto siedzi na l4,bez względu na przyczyny

Gość gość
Ja bym powiedziała, bo potem są tylko problemy.

Gość Malawii
Macie racje. Jutro pojade i powiem o ciazy. Albo podpisza umowe albo nie... Dziekuje za rady.

Gość gość
Poza tym skoro to urząd, to pewnie podpiszą. W końcu kierownik nic nie traci

Gość gość
Jeśli byłaś dobra w tym co robiłaś :p no to Cię przyjmą. Dobrego pracownika się ceni

Gość gość
moja koleżanka też zaszła tak w ciąże, podpisała umowę i pracowała do 7 miesiąca ciąży i przedłużyli jej na stałe przemyśl dobrze czy mówić, wiadomo nikt na pieniądzach nie śpi a Tobie napewno przydadzą się w ciąży i po porodzie....

Gość gość
ale jak podpiszesz umowe o prace to i tak musisz pracowac co najmniej miesiac, bo dopiero po msc nabywa sie prawo do zasiłku chorobowego

Gość gość
Powodzenia. Ją też na stażu w urzędzie z obowiązkiem zatrudnienia po stażu. Dostałam umowę zlecenie na miesiac i obietnice, że potem znowu pokombinuja wcisnąć mnie na staż. :O

Gość Malawii
Nawet jezeli o tym nie powiem to i tak widza na zwolnieniu ten kod B. Lepiej wiec po prostu o tym powiedziec i poczekac na decyzje.