Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezadowolony student

Czy rzucić studia

Polecane posty

Cześć. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem facetem i pisze na kafe bo przyda mi się kobieca rada. Mam 23 lata (w grudniu) i zastanawiam się czy nie rzucić studiów informatycznych. Dlaczego chcę je rzucić ? bo tam niczego się nie nauczę przez najbliższy rok i żąda uczelnia prawie 500 PLN za miesiąc. Myślałem że skoro tyle żądają to muszą czegoś uczyć a tu g****o prawda. Mamusia mówi żebym nie rzucał, ale ja czuje co innego. Moją pasją jest programowanie. Tworze strony internetowe ba nawet pracowałem dla jednej z firm, ale niestety musiałem rzucić robotę bo szef był idiotą i mi chciał płacić 800 PLN za projekty z których był zadowolony (1 miesiąc miałem okresu próbnego za darmo a na drugi miesiąc tez mi zaoferował prace za darmo, a jak sie zbuntowałem to chciał mi dać jakieś zaskórniaki). W tej firmie byli studenci PWR i o dziwo wiedziałem nawet więcej od nich, a szczycili się w jakich językach nie programowali. Kiedy ich sie zapytałem jaki projekt ukończyli powiedzieli ,,Żadnego". Jak można powiedzieć, że coś się umie jak nawet projektu nie zrobił żal. Myślałem nad rzuceniem studiów zaocznych i najpierw znaleźć stałą prace jako programista a później (jak bedzie trzeba) pójść na studia. Dla mnie jest nie normalne studiowanie kierunku po to zeby miec tylko wyższe i nie móc w nim pracować. Moja siostra ukończyła studia ma magistra a nie może znaleźć pracy w zawodzie ale mamusia jest dumna z córeczki że ma wyższe. Chciałbym też się usamodzielnić i wyprowadzić się z domu, ale jak mam płacić miesięcznie prawie 500 PLN za studia zaoczne to nie stać mnie bedzie na utrzymanie mieszkania i siebie. Mam odłożona dużą sumę na koncie i pozwoli mi to studiować rok bez problemu, ale tam niczego nie uczą. Już niewiem co bedzie lepsze. Co wy o tym sądzicie? PS. prosze sie nie podszywac to jest dla mnie wazna sprawa. Jestem ciekaw co inni ludzie o tym myślą. Napewno mi to pomoże w podjęciu decyzji.

Gość gość
Polska to nie USA tu nie liczą się umiejętności ale papierek nikt cię nie zatrudni bez niego informatyka to kierunek w którym jest praca ale z papierkiem nie rzucaj studiów

up

gość dziś Dzieki za koment. Czy ktoś się jeszcze wypowie co o tym sądzi?

Gość gość
Wedlug mnie to nie jest do konca tak ze studia nie maja znaczenia. Warto za mlodu zadbac o edukacje bo potem nie będzie na to czasu ani motywacji. Osobiscie koncze studia na http://www.medyk.edu.pl/ i jestem bardzo zadowolona ze podjelam zwiazany z nimi wysilek. Rownolegle pracuje wiec zdobywam również doświadczenie zawodowe, wiec wiem ze jako absolwentka będę atrakcyjna dla pracodawcow

Gość gość
Wychodze z tego samego zalozenia, wyksztalcenie to bardzo wazna rzecz. Sama studiuje mechatronike na http://www.majka.edu.pl/ bez zdobytej podczas studiow wiedzy nie poradziłabym sobie w pracy

Gość gość
Najlepszym wyjsciem jest łączenie pracy ze studiami zaocznymi. Ja studiuje bezpieczeństwo wewnętrzne na http://wsge.edu.pl/ i nigdy nie zdecydowałabym się na rzucenie studiow. Wyksztalcenie procentuje w przyszłości

Gość gość
Dokladnie, poza tym sa pewne specjalnosci w przypadku których po prostu bez wykształcenia ani rusz. Ja studiuje na Wydziale Farmaceutycznym na http://www.cm.umk.pl/, wiem ze bez kwalifikacji nie znalazłabym pracy w branzy która mnie interesuje