Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaparcia nawykowe

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z was miała taki problem u dziecka. Moja prawie 2,5 latka zaczęła ostatnio mieć taki problem, musiałam dać jej czopek bo zrobiła kupę w niedzielę , w środę i czw próbowała ale się nie udało , musiałam w czwartek dać jej czopek i wreszcie poszło, potem zrobiła w sobotę ale tak jakby się bała dopiero za siódmym podejściem zrobiła. Dodam że już rok załatwia się do nocnika lub kibelka i nigdy nie było problemów. Je dużo owoców i warzyw, żadnej czekolady czy słodyczy, jadła w poprzednią niedzielę ciasto z jabłkami. podobno pieczone jablko działa zapierająco może dlatego powstał ten problem . Pomocy

Gość gość
to zaparcia nawykowe czy zaparcie od pieczonego jabłka? :o

Gość gość
tu autorka. zazwyczaj robiła kupę co drugi , najpóźniej co trzeci dzień a ostatnio było tak że dopiero na 4 dzień i dopiero po czopku, pomyślałam że może przez to pieczone jabłko, ale zauważyłam potem że ona się boi , że chyba wstrzymuje kupkę i sama już nie wiem

Gość gość
co ile wasze dzieci robią kupkę ? co dzień czy co drugi dzień?

Gość gość
odpowiadam- miałam taki problem z córką, umęczyliśmy się wszyscy. Tu nie wiele pomogą jabłka soki syropy czopki do gastrologa idź z dzieckiem. U nas dopiero to pomogło mam do siebie żal okropny że tak późno dziecko do specjalisty zabrałam nie rób tego błędu. Problem często jest w głowie a nie w jelitach, jak się przestraszy to zacznie po 7-10 dni wstrzymywać

Gość gość
Moja córka ma 2 lata i 3 miesiące. Kupę robi co (średnio) 3 dni. Taka jej natura -brzuch nie boli, z trawieniem, gazami wszystko jest ok. Może Twoja córka właśnie jest w trakcie zmieniania trybu i tak to wygląda? Podawaj więcej błonnika. W kryzysowych sytuacjach rób tak: na cczo filiżanka ciepłej przegotowanej wody, słoiczek śliwek gerbera, po śliwkach kolejna filiżanka ciepłej wody. I dopóki nie zrobi kupy tak ją karm. Gwarantuję, że od pierwszej porcji śliwki i wody najpóźniej w przeciągu 2h zrobi kupę. Oczywiście wykluczamy tu wszelkie problemy natury zdrowotnej. Ale kupy po śliwkach i wodzie nie przetrzyma, nawet gdyby chciała ;) Nie sądzę aby to były zaparcia nawykowe.

Gość gość
dzięki za rady. panikuję bo boję się tych zaparć nawykowych ona za bardzo wody nie lub, pije kompoty i soczki domowej roboty, ale spróbuję jej podać na czczo ,śliwki to raz zje a raz nie chce. woli gruszki i jabłka :)

Gość gość
Jak wody nie lubi to możesz dać jej cienki kompot jabłkowy np. Ale nic tak nie zadziała jak te śliwki ze słoiczka, one są słodkie, więc może da się przekonać. Powodzenia ;)

Moja córeczka 1,5 roku codziennie je owoce i warzywa , ostatnio co dzień je buraki czy to w barszczu buraczkowym czy buraki na parze a i tak zdarza się że robi kupę raz na 3 -4 dni. Autorko po co od razu taka panika i czopki zaraz dajesz . Przesadzasz

Gość gość
Myślę że czopki pogarszają jeszcze sprawę, autorka sama zauważyła że dziecko się boi zrobić kupę i to prawdopodobnie przez te czopki, są przecież środki do picia jak dicopeg junior, po co męczyć dziecko czopkami które jak widać tylko porządnie straszą dzieciaka.

Gość gość
Syrop lactulosum. Ułatwił bardzo sprawę mojemu synkowi, a też długo walczyliśmy z wstrzymywaniem kupska na siłę :-(

Gość gość
U nas makrogol w do rozcieńczania czyli dicopeg junior stosowany przez 2 miesiące rozwiązał problem.

Gość gesza0
ja mam tak samo jak gość z góry , makrogol najlepszy a dicopeg jest tego idealnym przykładem. Ja dicopeg junior stosowałam u 8 letniej dziewczynki gdy zaczeła chodzić do szkoły i podjadała czipsy w sklepikach. Dlatego ciesze się , że tego już nie ma.