Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co lekarz powinien sprawdzić na bilansie 2latka

Polecane posty

Gość gość

Witam, niedługo się wybieram i chciałabym wiedzieć na co zwrócić uwagę? Czytałam, że wygląda to różnie i w przychodniach zwykle sprawę olewają, dlatego szukam informacji, co powinno się u 2 latka sprawdzić, oprócz oczywiście kwestii zdrowotnych. Może ktoś był na "porządnym" bilansie i się wypowie. Jestem z Warszawy, więc jakby ktoś polecił prywatną placówkę, która robi dobre bilanse to będę wdzięczna.

Gość gość
placówka placówką, lekarz dobry to podstawa

Z moim synem poszedł mąż i z tego co mówił to bilans był raczej konkretny. Najpierw waga, wzrost i ogólne badanie (w tym także uzębienia na tyle na ile zwykły lekarz potrafi to zbadać). Potem pani doktor przypatrzyła się postawie i stawianiu nóg podczas chodzenia. Później porozmawiała z dzieckiem, żeby ocenić zasób słownictwa oraz rozumienie poleceń a na końcu obejrzała penisa pod kątem ewentualnej stulejki.

Gość gość
Żona hakera witaj. A Ty nie w kamieniolomach? ;)

Gość gość
Yeb to nasz bilans był po łebkach.. Waga wzrost gardło (nie, nie zeby) osłuchała, zapytała czy mowi i tworzy zdania. To tak tyle.

Gość gość
Dziewczyny, dopisujcie, czy byłyście prywatnie czy państwowo. Dzięki za odpowiedzi.

Państwowo. Nasza pediatra mówiła, że często dzieci nie dają się "zbilansować", bo się wstydzą i wtedy ten bilans jest robiony bardziej na podstawie wywiadu z rodzicem - szczególnie jeśli chodzi o rozwój mowy.

Gość gość
państwowo w Warszawie zbadany wiadomo wzrost, waga, czy szczepiony, czy dobrze stawia nogi jak chodzi, stopy, siusiak, zęby, mowa i inne sprawy już nie pamięta bilans uważam za dobry, bo mamy dobrą pediatrę

Gość gość
Up

Gość gość
U nas w zwykłej poradni NFZ,nasza pediatra: wzrost, waga, zeby, postawa przy chodzeniu, nóżki, zbadala brzuch, siusiak, spr czy nie ma oznak zeza. Pytała o mowę, slyszenie, rozumien ie, zabawy. Plus ja miałam parę pytań na kartce :-) bilans porządny i fachowy, na pewno nie była jak i na odwal :-)