Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

staz a problem z urlopem

Polecane posty

Gość gość

Witam obecnie jestem na stazu który koncze z ostatnim dniem grudnia i mam problem z urlopem . Mam osiem dni urlopu który chce wykorzystac przed swietami ale gdy moja szefowa sie o tym dowiedziała powiedziała że nie da mi tyle dni a jedynie moge sobie wziasc dwa dni pod rzad a przed swietami da mi urlop w wigilie bo bedzie krocej czynne i w sylestra a reszte mam teraz wybrac . Tylko ze ja tego urlopu teraz nie potrzebuje jest mi bardzo potrzebny przed swietami . Dodam że od poczatku siedze sama w sklepie bez opiekuna czasami chodze w soboty i zawsze gdy chce wolne to musi byc w taki dzien aby szefowej pasowalo . Moze ktos mi pomoze co mam robic bardzo prosze o pomoc

Gość gość
Pomoze ktos

Jeśli to jest staż z urzędu pracy, możesz (o ile nie boisz się o opinię) zaszantażować ją, grożąc, że powiesz o tych sobotach i zwolnisz się jeszcze przed świętami z powodu wykorzystywania przez pracodawcę, a ona nie dostanie już żadnego stażysty.

Gość gość
A jak mamy Ci pomoc? Witaj w dorosłym świecie, kiedy nie zawsze mozna mieć wolne kiedy ma sie na to ochote

Gość gość
Tak to jest staz z urzedu pracy powiem tak ze nie zalezy mi na tej opini . Dodam ze w tym miejscu nie mam dostepu do wody pitnej bo ta co jest nie nadaje sie do niczego . A czy szefowa moze miodmówic udzielenia urlopu .

Ale ona nie odmawia Ci udzielenia urlopu tylko nie chce Ci go dać przed Świętami. Normalnie pracując nie dostajesz urlopu kiedy chcesz, tylko kiedy pracodawca Ci go udzieli. Możesz wziąć urlop na żądanie, ale to pojedyńczy dzień.

Gość gość
Tak. Pracodawca moze odmówić urlopu jesli pracownik jest niezbędny w danym momencie do funkcjonowania firmy.

Gość gość
Innacessible napisała prawidłowo. Pracodawca nie moze odmówić udzielenia urlopu w ogóle ale moze nie dać w danym terminie. Życie :)

Gość gość
Tak tylko ze ja jestem na stazu i nie jestem jej pracownikiem jak to ta pani mowi a zatrudnia mnie urzad pracy . I chyba wybiore sie do urzedu

Gość gość
No bez jaj i co myślisz, ze Ci w up powiedzą? Ze przystawia kobiecie pistolet do głowy zeby dała Ci wolne kiedy Ty sobie życzysz?

Jestem facetem :o Możesz iść do PUP - będziesz miała jasność. PUP nie jest Twoim pracodawcą, ale termin urlopu ustala Ci osoba, u której jesteś na stażu. Z drugiej strony, jeśli ta osoba każe Ci pracować w soboty, jeśli nie masz opiekuna czy jesteś w jakiś sposób pokrzywdzona - to nie dopełnia ona obowiązków i staż możesz przerwać - np. przed Świętami ;)

Gość gość
Sory ale jak ktos mi moze ustalac kiedy mam isc