Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość0890

częste wzdęcia i gazy

Polecane posty

Gość gość0890

Witam! Piszę tu, bo na zdrowiu nikt nie odpowiada... Od dłuższego czasu dość często mam wzdęcia i gazy...ale mam wrażenie że problem ostatnio się jeszcze nasilił...Może i jakaś nietolerancja pokarmowa...no ale ja często już po wstaniu z łóżka mam gazy, mimo że prze x godzin nic nie jadłam...Nie jest to bardzo bolesne, no ale męczące i krępująca... Nie wiem co robić. Dieta? Badania na nietolerancję pokarmową? Może polecicie dobrego lekarza od tego w Warszawie?

Gość gość
Myślę, że masz uczulenie na pszenicę i gluten oraz laktozę czyli mleko i jajko. Wystarczy, że zrobić sobie badania Ige czy coś takiego w kierunku celiakii a być może wyjdą z krwi od razu pozytywne i będziesz musiała przejść na dietę bezglutenową, czyli na coś co na co dzień jedzą ludzie z celiakią. Zwykle nieleczona alergia powoduje wzdęcia i gazy, a w konsekwencji prowadzi do nowotworów.

Gość gość
dzięki...że mam problem z laktozą, to prawie pewne...z glutenem nie wiem...podejrzewam też zespół jelita drażliwego, jak robiłam USG jamy brzusznej w marcu, to lekarka coś o tym wspomniała...

Gość gość
łup

Gość gość
Musisz powoli eliminować kolejne "groźne" pokarmy i patrzec, po czym ci lepiej. Oprócz tego doraźnie popijac herbatke z kopru włoskiego - troche pomaga

Gość gość
Lekarze tłumaczą sobie takie coś jak syndrom jelita drażliwego, bo gdyby pół świata dowiedziało się o tym, że pszenica im szkodzi, to zapanowałby wielki głód i ludzie nie mieliby co jeść, przemysł by padł, bo pszenica kosztuje grosze. Mi też lekarka wmawiała, chciała mi psychotropy przepisać i o mało nie zeszłam z tego świata, a ona dalej, że mam zespół jelita drażliwego. Dopiero lekarz w prywatnej klinice wyczaił, że mam zwykłą alergię, wyniki były szokująco straszne, 10 razy miałam przekroczoną normę, wątrobę jak u alkoholika i prawie w ogóle kosmków w jelicie. Od roku leczę się to znaczy jestem na diecie i dopiero teraz jestem zdrowa. A ważyłam już 40 kilo przy 172 cm wzrostu, byłam blada, włosy mi wypadały, nie miałam żelaza i witamin w sobie, tak mnie uczuliła pszenica i gluten po urodzeniu dziecka. Wcześniej byłam zdrowa. Teraz ważę 65 kg dzięki ryżowi :) Uczula mnie teraz nawet pieczywo bezglutenowe, bo ma za dużo konserwantów i pszenicę bezglutenową. A po Ince bezglutenowej wychodzą mi pryszcze na buzi, dziwne prawda? :)

Gość gość0890
No to faktycznie....no ale widzę że miałaś konkretne objawy, choćby to chudnięcie...ja nawet ostatnio trochę przytyłam...ja mam morfologię idealną, jakoś mocno źle się nie czuję, żadnych wysypek, itp, tylko gazy i wzdęcia... No właśnie chyba trzeba zrobić dietę eliminacyjną...dziś to już jakaś masakra, od rana ciągle wzdęta i gazy, a mało co jadłam i też żadne ciężkie rzeczy, heh...

Gość gość0890
mi się zdaje, że jak karmiłam dziecko, nie piłam kawy, raczej lekko i mało jadłam, to było z tym lepiej, choć teraz też nie to, że jem niezdrowo...ale ta dokładnie to nie pamiętam, jak to było, bo się wtedy na dziecku skupiałam...

Gość gość
Przez rok miałam gazy i wzdęcia, wiecznie brzuch jak balon a po roku zaczęłam chudnąć no i się dopiero zaczęło. Alergen wychodzi z organizmu 3 tygodnie, więc dieta powinna trwać minimum tyle, powodzenia.

Gość tonylady
No ogólnie na problem z zaparciami możesz wziąć dicopeg. To taki proszek do rozrobienia z wodą . Nie szkodliwy i wolny od glutenu. Zmiękcza w szybkim tępie stolec co daje Ci swobode działania :)

Gość gość
Masz zagrzybialy od.byt. jakiś fi.ut miał grzyba i cie poczestowal w anal.