Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ja jestem jakas niezorganizowana?

Polecane posty

Gość gość

Mam dwoje dzieci - 3 latnia córeczkę i 8 miesięcznego synka. Dzieci fajne, uśmiechnięte, mało problematyczne. Niestety po 5 miesiącach musiałam wypisać córkę z przedszkola, gdyż dzieciaki właściwie nie zdrowialy - czekamy na miejsce w szpitalu alergologicznym - niby na maj, ale maja dzwonić wcześniej, a dzieciaki wtedy musza być zdrowe. Maz pracuje do 20. Nie mamy żadnej rodziny do pomocy. Wydaje mi się, że średnio sobie radzę. Dzień wyglada tak: 8-9 wstajemy. Przytulnie, maly mleko z butelki, mycie, ubieranie. Dzieci dostaja jakieś zabawki, co tam chcą, a ja robię śniadanie. Jemy, ja ogarnia - nieco łazienkę, naczynia, pranie, odkurzanie i jest prawie 11. W tym czasie dzieci bawią się same. Daje im owoce i zbieramy się na podwórko. 11 - wychodzimy, po drodze jakiś sklep. 13 - ja gotuje obiad wiec znowu nie mam czasu na zabawe, później usypiam młodszego. Dopiero ok 14 mam mozliwosc poświęcić czas córce. Wtedy bawimy się, ale tez w kółko jest cos do zrobienia, same posiłki zajmują nam sporo czasu, staram się karmić dzieci zdrowo, one same jedzą. Do wieczora bawię się z córka jakieś 2-3h, niewiele. Chciałabym więcej. :( O 18 zbieram ich do kąpieli, kolacja, czytanie i o 19 maluchy zasypiają, ja się kapie, jem, o 20 wraca maz. Ja ćwiczeń, spędzamy razem czas i ok 23 idziemy spać. Maluch wstaje kilka razy nocą, wiec śpię dopóki mi dadzą :( Gruntowniejsze porządki robię w weekend, maz wtedy zabiera gdzieś dzieci. Jakoś do d**y to wszystko. Ile czasu poswiecacie na zabawe z dziecmi?

Gość gość
I tak jesteś lepsza ode mnie! Mnie to wychodzi gorzej. Mam 2,5 latkę i poroczniaka.

Gość gość
Autorko jesteś super mamą :)

Gość gość
normalne, zwyczajne życie matki z dwójką dzieci :) radzisz sobie świetnie, naprawde nie widzę niczego do czego mogłabym się przyczepić Nie analizuj wszystkiego, ciesz się macierzyństwem i korzystaj z tych pięknych chwil, dzieci tak szybko rosną.... a zmęczenie.... to taki dodatek w gratisie dla mam :)

Gość gość
Zupełnie normalny tryb życia. Ja mam niemowlę i syna szkolnego - i mój dzień jest podporządkowany pod podróże do szkoły i odrabianie lekcji. Plus to, co ty robisz - a więc często w ogóle nie ma czasu na zabawę. Tak po prostu wygląda normalne życie, nie dołuj się.

Gość gość
Ja mam coreczke ktora ma 2 miesiace, wstaje razem z nia, szybko myje buzie i zeby, ubieram sie i jem sniadanie, potem karmienie malej, zabawa, noszenie z proba uspania potem siedzenie z mala na rekach jak spi bo sie odlozyc nie da, potem karmienie i znowu drzemka i znowu siedzenie z nia na rekach,potem karmienie i zabawa, potem znowu noszenie...maz wraca z pracy a ja wtedy zamykam sie w kuchni albo sprztam dom. To jest dopiero nieogarniecie :/ :/ :/

Gość gość
Nie oburzaj się tak, moje dziecko ma prawie 8 msc i też je samo, daje mu wszystko w kawałkach, stosuje blw, nie ma w tym nic dziwnego. To, że ty czegoś nie robiłaś nie znaczy, że tak się nie da.

Gość gość
Maluch je raczkami, poza kasza z butelki na śniadanie. To takie dziwne? Ma 4 zeby ale sobie radzi, przecież daje mu miękkie rzeczy. Nie napisałam tez ze zawsze same jedzą, jak daje twardsze mięso - np jagniecinw to mu nieco blenduje i wtedy karmie. Np królika je sam, kroje w malutkie kawałki,

Gość gość
Jakbys wstawala wczesniej to bys miala wiecej czasu dla siebie :P wiem, pisze z autopsji bo sama spie do ostatniej chwili :P ale niech mi sie zdarzy popelnic to i wstac wczesniej to o ile wiecej rzeczy mozna zrobic :D ale rzadko sie to zdarza ;)

Gość gość
A ty od tej 2latki to nie przeginaj. Dwulatka nie powinna pic z butelki a przynajmniej sama powinna sobie poradzic :P

Gość gość
Tez bym mogla wstac wczesniej od malej ale wiem ze potem bede padnieta a dzieckiem trzeba sie zajac!

Gość gość
Zwyczajny dzień, przeciętnej matki.

Gość gość
Standard

Gość gość
U mnie wyglada to podobnie

Gość gość
Moja jak miała 8 miesięcy to standardowo na obiad była zupka. A wtedy trzeba karmić.

Gość gość
Wszystkim życzę takich problemów jakie ma autorka... Chyba siedzenie w domu uderza niektórym mocno w czerep. Proponuję powrót do rzeczywistości!!!

Gość gość
Uwazam, ze swietnie sobie radzisz. Mysle ze nie jestes niezorganizowana, a co najwyzej bardzo krytyczna wobec siebie :)

Gość gość
Jesteś bardzo dobrze zorganizowana jako robot rodzinny, ale gdzie czas tylko dla siebie, chociaż dwa razy w tygodniu na godzinę, to minimum. Przepalisz się szybko, zostanie zgorzknienie i żal - życie rodzinie poświęciłam. I tatuś... nie widzę żeby w jakiejś formie w życiu dzieci uczestniczył. Dzieci nie znają ojca!!! Owszem, starasz się, ale prawdziwe życie rodzinne to nawet nie przypomina. Brak więzi rodzicielskiej w tym związku, to co napisałaś o starania samotnej matki.

Brzmi właśnie jakbyś była świetnie zorganizowana. Chyba właśnie przez tą organizację i rutynę szukasz dziury w całym. :)

Gość gość
Jesteś dobrze zorganizowana ale życia rodzinnego to nie widzę. Mama, maszyna zapogramowana na dzieci, brak życia rodzinnego, rutyna, obowiązki. Owszem, nie przeczę jesteś dobrą matką, zapewniasz dzieciom wikt i opierunek, ale dzieciom potrzeba jeszcze czegoś = tata i mama razem, choćby przy śniadaniu. Wspaniałe działanie samotnej matki. Ojca dzieci zupełnie pozbawiłaś możliwości komunikowania się ze swoimi dziećmi? Mąż wychodzi, dzieci śpią, mąż wraca, dzieci spią. Czy one w ogóle znają swojego ojca, czy to taki gość niedzielny na którego karzą wołać tato?

Gość gość
Jprd czy wy myslicie ze ona ojca izoluje od dzieci i obowiązków bo nie ujęła go w swoim opisie niezorganizowana?! Wam to te Kafe na czerep siada widze...aby tylko szpilkę dowalić. Autorko! Jestes dobrze zorganizowana jak na matkę dwójki dzieci i ta Twoja zabawa 2/3/4 godzinna z corka to bardzo bardzo wiele! Sa kobiety ktore odbierają dzieci z przedszkola pędzą na zakupy i z jęzorem po kolana do domu gotują cos szybkiego albo odgrzewają cos wczesniej ugotowanego a na zabawę z dzieckiem nie zostaje nic czasu praktycznie bo kąpiel kolaja i spanie. Nie uprawiaj na sobie linczu bo tak mało "stymulujesz w rozwoju" swoje dziecko-wiesz ze ono ma swoj dziecięcy swiat i najlepiej sie w nim stymuluje samo. Wiadomo ze Ty czegos nauczysz pokażesz opowiesz ale dziecko tez musi samo potrafić sie soba zając. Teraz nastała taka moda na przesiadywanie z dziećmi nad zabawami kreatywnymi i izolowaniem ich od samodzielnego myślenia i zabawy. Myśle ze mniej samokrytyki! A Ty od dwulatki-chyba suchara zapisałaś z tym ze musisz jej butle trzymac. Zdrowe masz dziecko czy chore? Bo zdrowe juz dawnooo trzymają samodzielnie posiłek i nie piją z butli.

Gość gość
O tym, że tatuś uczestniczy w życiu rodzinnym ani słowa, o tym, że mąż wspiera i chociaż w minimalnym stopniu uczestniczy w życiu rodziny, ani słowa, czyli mąż to maszynka do produkowania pieniędzy. Tatuś- reproduktor, dał nasienie , a teraz kasiorę, jest zobowiązany łożyć. Autorka stara się, nie przeczę, super mama, dba o dzieci, ale jednostronnie , to co do rozwoju fizycznego jest potrzebne, a rozwój duchowy? Kiedy cała rodzina się spotyka? Mam też trzylatkę w domu, umie udekorować stół do obiadu [bardziej kolacja], ale tam zasiada mam, tata , obok niemowlę na leżaczku. I trwa kolacja godzinę, bo musi tatusiowi o wszystkim opowiedzieć. Każdy problem przedyskutować, pożalić się, albo pochwalić osiągnięciami. Tatuś zmęczony, ale na dobranoc bajkę poczyta.

Gość gość
"taki gość niedzielny na którego karzą wołać tato? " Ciebie to chyba POKARALI, co? I wyraźnie jest napisane, że w weekendy ojciec się zajmuje. x Przetrzymywać dzieci do 21 albo budzić o 6 byle ojca zobaczyły to chore jest przecież.

Gość gość
ot, taka mama bez polotu, rutyna, rutyna, wypracowana rutyna. Jesteś dobrą ,matką, dbasz o dzieci, ale czegoś w tej rutynie brak. Może coś dałoby się zmienić? Poprzedniczki dobrze pisały, brak ojca dzieci i jego zaangażowanie w życie rodzinne.

Gość gość
ot, taka mama bez polotu, rutyna, rutyna, wypracowana rutyna. Jesteś dobrą ,matką, dbasz o dzieci, ale czegoś w tej rutynie brak. Może coś dałoby się zmienić? Poprzedniczki dobrze pisały, brak ojca dzieci i jego zaangażowanie w życie rodzinne.

Gość gość
Dobrze drogie panie. Pochwalcie się co np gdy Wasz mąż wychodzi do pracy o 8 a wraca o 20. Jak rozplanujecie dzień by a) dzieci były wyspane i wypoczęte b) by widziały się z tatą c) by spędzali czas we czwórkę d) by mama do tego miała chwilę wyłącznie dla siebie a tata w tym czasie był z dziećmi

Gość gość
Z tego co autorka napisała dzieci śpią po 10-12 godzin. CZas start na genialne plany dnia :)

Gość gość
Ale macie perze..je..b.ne..nuda marazm.m.wiezienie robota obiadki koszmar jakis..ciekawe jak wygladacie..bo gdzie tu czas dla siebie...dramat

Gość gość
ja wstaję o 5 i mam czas dla siebie :-D

Gość gość
To o której zasypiasz?