Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Różnica w wielkości dziecka u dwóch lekarzy

Polecane posty

Gość gość

Wg mojego gina prowadzącego dziecko tydzień temu mial o 7,2 cm Dzisiaj bylam na badaniach prenatalnych u innego lekarza i dziecko ma 6,8 cm . jak to rozumieć czemu taka różnica i to jeszcze w dół. To tak jakby przez tydzień nic nie urosnal? Czy liczy się też aparatura?

Gość gość
Zależy od aparatu. Takie pomiary nie są miarodajne podobnie jak z waga bo dzidziuś jest malutki. Który to tc?

Gość gość
Wg okresu 13 t 5d Wg USG genetycznego 12t 6d

Gość gość
Mój maluch w 14t 3d miał 8 cm. Ale tak jak pisałam to jest tak na oko. Jeden aparat zmierzy tak inny tak. Co by nie było jest ok :-)

Gość gość
Ktos się jeszcze wypowie

Gość gość
Wynik badania zależy nie tylko od aparatu, na jakim jest wykonane ale też od lekarza i tego w jaki sposób badanie było wykonane. Ja np. miałam podobną sytuację - u mojej lekarki na USG wyszło że dziecko ma wymiary na 25 tydzień a według OM był to 26 tydzień czyli w normie, a tydzień później w szpitalu inny aparat inny lekarz i wyszło że dziecko ma wymiary na 24 tydzień a według OM był to 27 tydzień. Bardzo mnie to zdenerwowało i po tygodniu poszłam na kolejne usg i o dziwo znowu wszystko było w porządku. Jeśli lekarz nie powiedział, że coś jest nie tak, to znaczy że jest ok :)

Gość gość
Każdy lekarz nieco inaczej zaznacza na usg te parametry do obliczenia wielkości płodu. Stąd mogą być różnice w wadze i wielkości dziecka.

Gość lekareczka1
Dlatego nie należy się badać za często, bo sie robia taki sztuczne problemy...

Gość gość
Jeśli nic nie odbiega od normy nie sugeruję się tym. Mojej koleżance robili na szybko cesarke bo lekarz sie pomylil z wagą dziecka jedynie o kilogram, a mogła rodzic naruralnie.