Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Izotek i nieplanowana ciąża

Polecane posty

Gość gość

Pomocy.! Przez trzy miesiące przyjmowalam lek izotek z moim partnerem byłam w separacji wiec nie stosowalam antykoncepcji ponieważ nie miałam z nikim pożycia seksualnego po dwóch miesiacach od przyjmowania leku zeszlam się ze swoim partnerem na nowo uważałam na to by nie zajść w ciążę ...raz jeden jedyny raz się nie zabezpieczylismy...nie poszło po mojej myśli w momencie kiedy zaczelam myśleć o tym ze mogło dojść do zapłodnienia momentalnie odstawilam lek ..po 36 dniach cyklu bez okresu dziś robilam test ciążowy ...wynik pozytywny... Bardzo się boje , wizytę u ginekologa mam dopiero za trzy dni .. Czy moje dziecko może urodzić się chore ? Czy mogę niedonosic ciąży .? Proszę nie potempiajcie mnie jaka to ze mnie nieodpowiedzialna osoba...wiem o tym ale stało się czasu nie cofne ...teraz pytanie co robić dalej...

Gość gość
co jest napisane w ulotce Izotecu ? jedyne co możesz zrobić to powiedzieć o wszystkim ginekologowi i on zleci odpowiednie badania

Gość gość
trochę nieodpowiedzialnie się zachowałaś "Gdy jesteś lub przypuszczasz , że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Nie należy stosować leku podczas ciąży i w okresie karmienia piersią. Kobiety w wieku rozrodczym muszą stosować skuteczną metodę antykoncepcji przez 1 miesiąc przed rozpoczęciem leczenia, podczas leczenia i 1 miesiąc po jego zakończeniu. Preparat można stosować u kobiet w wieku rozrodczym jedynie po upewnieniu się, że pacjentka nie jest w ciąży (ujemny test ciążowy przed rozpoczęciem leczenia). Testy ciążowe wykonuje się przed rozpoczęciem leczenia, w trakcie jego trwania oraz po 5 tygodniach od zakończenia."

Gość gość
opcje są dwie, albo poronisz albo dziecko urodzi się z wadami bierzesz lek, który wiesz że jest szkodliwy a mimo to nie zabezpieczasz się ? i niby co masz na swoje usprawiedliwienie ? nie mogłaś się oprzeć, nie mieliście gumki a mimo to postanowiłaś współżyć ? nie mogliście po prostu poprzestać na pettingu lub oralu ?

Gość gość
izotek jest bardzo silnym teratogenem niestety. musisz się liczyć z tym, że płód nie będzie w pełni zdrowy. Rob często usg chociaż ja na twoim miejscu bym usunęła bo nawet jeśli na usg będzie wszystko OK to nie można wykluczyć upośledzenia umysłowego a niestety przez pierwsze 3 miesiące ciąży płod jest najbardziej narazony na wpływ teratogenów i wtedy też rozwija się układ nerwowy.