Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moj ojciec kat swiadek jehowy

Polecane posty

Gość gość
nagonka była jest i będzie na sj . a ja jestem dumna ze zostałm sj i moge słuzyc prawdziwemu bogu

Gość gość
18 listopada 2014 w Poznaniu przy okazji konferencji "Prawa dziecka. Lubię to!" Chłościński opowiedział o problemie pe dofilii Markowi Michalakowi, rzecznikowi praw dziecka, a 30 lipca 2015 wysłał do Michalaka kolejny list: "W Polsce są osoby wykorzystywane seksualnie przez starszych zboru świadków Jeh owy. Dlaczego Pan milczy w tej sprawie?". p PS 18 sierpnia, już po napisaniu tego reportażu, otrzymałem informację z Biura Rzecznika Praw Dziecka, że rzecznik przekazał materiały od Stanisława Chłościńskiego do Pro kuratury Rejonowej Warszawa-Śródmieście.

Gość gość
nie twórz nie twórz - ktos rzucił hasło molestowanie przez SJ w Australii , zajęłi sie sprawa nic nie udowonili i przeprosili . Jesli problem dotyczy Poznania dlaczego prokuratura w Wawie ?

Gość gość
aha chłosciński to ten co taki sławny sie zrobił he he Ja mieszkam od wielu lat w Poznaniu i jakos nic nie słyszałam :(

Gość gość
Imiona bohaterów reportazu nie zostały zmienione. Żaden ze sprawców nie poniósł kary. p źródło: http: / / wyb o rcza . pl/ duzyformat/1,147367,18627719,d la c z e g o - s w i a d k o w i e -j e h o w y - n i e - u j a w n i a j a - p e d o f i l o w . h t m l

Gość gość
a jaki efekt końcowy z ta peofilią ? ilu księzy oskarżono ha ha ha h a

Gość gość
dlaczego nikt nie poniósł kary ? hmmm zastanówmy sie - wyssane z palca ?

Gość gość
PS: w linku bez spacji bo go spamowało

Gość gość
Na pewno zaraz pojawią się tu komentarze: To niemożliwe, ja znam Świadków Jehowy, to zawsze mili i uprzejmi ludzie, ten artykuł wyolbrzymia. Dużo z tych komentarzy będzie pisanych przez samych Świadków Jehowy lub osoby które z nimi sympatyzują. To schemat, który jest powielany pod każdym krytycznym artykułem wobec ich organizacji. >> Otóż drodzy Państwo to prawda, że wielu Świadków Jehowy to uczciwi i mili ludzie. To prawda, że wielu z nich stara się czytać i wprowadzać w życie zasady Biblijne. Jednak prawdą jest również, że w organizacji tej dzieje się wiele złego, o czym jej przywódcy nie chcieliby, żebyście wiedzieli. Do tych rzeczy zalicza się między innymi rozbijanie rodzin poprzez praktykę wykluczania osób, które nie odpowiadają standardom ustalonym przez "górę". Osoba wykluczona traci rodzinę i przyjaciół, członkowie zboru mają zabronione kontaktowanie się z nią czy nawet zwykłe pozdrowienie. Matka nie odezwie się do wykluczonej dorosłej córki, a brat do siostry. Jest tak nie tylko w wypadkach popełnienia "grzechu" przez daną osobę, ale również wtedy, gdy ktoś występuje ze związku z jakiekolwiek powodu, albo gdy przyjmie w szpitalu krew by ratować życie swoje lub swojego dziecka.

Gość gość
Świadkowie Jehowy zapowiadali koniec Świata najpierw w 1914 roku, potem w 1925, potem w 1975, a następnie do końca roku 2000. Wszystkie te przepowiednie można znaleźć w ich publikacjach. Żadna z nich się nie sprawdziła, a jednak wciąż uparcie twierdzą, że "koniec jest już blisko". Drodzy Państwo, nie dajcie się zmanipulować kolorowym obrazkom i radosnym spojrzeniom, bo za nimi kryje się organizacja, której członkowie powierzchownie wyglądają na szczęśliwych, ale wewnątrz często są zmęczeni całym szeregiem zasad, reguł i wytycznych, jakie organizacja im narzuca. "Rób więcej, bo to dla Jehowy", "Wyższe wykształcenie to strata czasu", "Zrezygnuj z pracy jeśli koliduje z zebraniami" - te rzeczy Świadkowie słyszą każdego tygodnia. Są jednak cały czas utrzymywani w przeświadczeniu, że tak trzeba, że inaczej Jehowa będzie z nich niezadowolony, że mogą zginąć w Armagedonie. >> Jeśli jesteś Świadkiem Jehowy i czytając te słowa czujesz, że coś nie pasuje, że w organizacji Bożej pewne rzeczy nie powinny mieć miejsca, to wiedz, że nie jesteś sam. W samej tylko Polsce są tysiące osób (ze mną włącznie), które nadal pozostają w zborach z lęku przed odrzuceniem przez rodzinę i przyjaciół, ale już przejrzały na oczy i dostrzegły jak nimi manipulowano, jak stworzono doktryny nie mające poparcia w Biblii, jak coraz większy nacisk kładzie się na zbiórki pieniędzy i budowanie budynków, zamiast na miłość i pomoc drugim. Jeśli też masz takie odczucia, ale nie masz z kim o tym porozmawiać, napisz: wtsarchive@gmail.com.

Gość gość
Stanisław Chłościński: Chciałbym wyrazić najwyższe uznanie wszystkim bohaterom tego reportażu. Wykazaliście się niesłychaną odwagą, opowiadając swoje przeżycia. To tragiczne i smutne historię ale pokazują że to się dzieje. Dziękuje WAM za to. >> Dziękuje Robertowi, wykazałeś dziennikarski kunszt, włożyłeś w ten reportaż dużo tkliwości i ciepła. Pokazałeś wspaniałą osobowość bohaterów poprzez ich dramat. >> Od czterech lat walczyliśmy o ukazanie faktów, dzisiaj o tym przeczytają miliony osób. Dla Świadków Jehowy w Polsce dzień 27 lipca 2015 będzie "armagedonem" Drodzy Świadkowie Jehowy zapamiętajcie sobie ta datę. Od tego dnia już nic nie będzie takie same. W tej sprawie jest jeszcze wiele do powiedzenia i to powiemy. Nazywacie nas "odstępcami" ale od czego? Jak można być odstępcą jeżeli przedstawia się fakty. Nie jesteśmy anonimowi mamy twarze i nazwiska i nie boimy się ich pokazać. Drodzy ŚJ, Centrala Brooklyńska żąda od Was zupełnego posłuszeństwa, dlaczego? >> "Wszyscy musimy być gotowi usłuchać każdego polecenia, jakie otrzymamy, bez względu na to, czy z naszego lub strategicznego punktu widzenia będzie ono roz-sądne, czy też nie. . Strażnica (wydanie do studium) listopad 2013, str 20 par 17" >> Centrala przejęła nad Wami kontrolę straszą Was i Wami manipulują. To destrukcyjne i pozbawiony miłości Związek Wyznaniowy. pomyślcie dlaczego nie wolno Wam kochać swoich bliskich którzy myślą inaczej. >> "Jeśli ktoś jest wykluczony ze społeczności, jest on odłączony od zboru. Zbór nie ma z nim nic wspólnego. Członkowie zboru nie podają jemu ręki jako oznaki społeczności. Nie mówią mu nawet „dzień dobry” lub „do widzenia”. On również nie jest mile widziany w ich mieszkaniach prywatnych, a także w mieszkaniach, które służą jako ośrodki wielbienia dla miejscowych świadków Jehowy" (Strażnica Nr 7, 1964 s. 8). >> Nie szukaj wymówek żeby móc kontaktować się z wykluczonym krewnym, na przykład za pośrednictwem SMSów czy e-maili (Strażnica z 15 stycznia 2013 roku, strona 16

Gość gość
Biblia ostrzega "Wyjdź z tego mój ludu.....abyście nie byli winni plag jego. >> Zadajcie sobie pytanie, czy należycie do Boga czy korporacji? >> Wprowadzając w 2014 roku nowy statut i zmieniając nazwę Wasza Centrala oszukała Was, nie jesteście już właścicielami sal królestwa, należycie do Związku Wyznaniowego o którym tak naprawdę nic nie wiecie. >> Nowy statut wprowadził Wam obowiązkowe głoszenie, macie spowiedź i struktury zakonne, Jesteście sądzeni podług "prawa wewnętrznego" którego nie znacie. Zapytajcie to komitet sadowniczy natychmiast zapuka do waszych drzwi. >> Masz wątpliwości, pytaj. Zadaj sobie pytanie czy Bóg tak chciał? Ja osobiście przez 60 lat byłem Świadkiem Jehowy i wiem, że Bóg tak nie chciał. >> Dla mnie osobiście to nie jest wyznanie czy religia, to wielkie wydawnictwo, które czerpie zyski z darmowej pracy wolontariuszy. Chcesz wiedzieć więcej, jesteśmy do Twojej dyspozycji. Pisz, dzwoń. >> „Centrum Edukacji i Obywatelskich Inicjatyw Społecznych” w Płocku Stanisław Chłościński Kontakt: chloscinski@gmail.com, lub Tel. 66326931

Gość gość
Stanisław Chłościński: Świadkowie Jehowy są mistrzami w zamiataniu pod dywan wszystkiego, co może zburzyć ich obraz w społeczeństwie jako narodu wybranego. Twierdzą, że są społecznością, która jako jedyna na świecie jest uznawana przez boga. >> Nauczają, że ich organizacja jest pod specjalną opieką Jehowy, który działa poprzez Ciało Kierownicze i starszych zboru. >> Wszelkie wytyczne dla głosicieli są kierowane za pośrednictwem czasopisma Strażnica, natomiast starsi zborów mają dodatkową instrukcję obsługi w postaci książki pod tytułem „Paście trzodę Bożą”, która jest tylko do ich użytku. >> Do tego dochodzi regularna korespondencja skrzętnie utajniana przez pasterzy bożej trzódki. Polityka Towarzystwa Strażnica opiera się na zasadzie: „swoje brudy pierzemy w zborach”; z tym, że nie do końca, bo brudy są prane wśród tak zwanych braci zamianowanych czyli starszych zboru.

Gość gość
Pierdu pierdu, prześwietlcie lepiej watykan. To jest mafia i ten bank watykanu.Księża wyłudzajcy kasę za każdy sakrament, zawsze podstawiający tace daj mi daj.

Gość gość
Stanisław Chłościński: Tak naprawdę to ŚJ nie wiele mają wspólnego z wiarą w Boga i Biblię, to między innymi ogromne przedsiębiorstwo wydawnicze, które działa w oparciu o darmową pracę kolporterów którzy roznoszą niby darmowe ulotki za które muszą zapłacić wrzucając datki do skrzyni, ponoszą też koszty dystrybucji. >> Posłuszeństwo w tym związku wyznaniowym jest czymś nadrzędnym. Za tym idzie strach przed "zwierzchnością", która może zaliczyć cię do odstępców. Bóg widzi wszystko, gdziekolwiek będziesz, spotka cię kara - czułem to ciągle na plecach. . >> Świadkowie Jehowy to destrukcyjna grupa wyznaniowa, gdzie członkowie wspólnoty nie mają żadnych praw a komitety sądownicze pukają do ich drzwi z powodu nawet prozaicznego braku posłuszeństwa, posłuszeństwo to podstawowy wymóg bycia w tej grupie. >> Ostracyzm, rozbijanie rodzin, składanie krwawych ofiar, kładzie się cieniem na Centrali Brookyńskiej tego wyznania. >> – Jak Świadkowie Jehowy postrzegają inne religie? Akceptują je, czy może starają się je zwalczyć? >> ? Świadkowie Jehowy uważają, że tylko oni dostąpią zbawienia. Pozostali ludzie to „Babilon Wielki” i „Zepsuty Świat”, dla którego jedynym ratunkiem jest zniszczenie go w Armagedonie i zastąpienie „starego porządku” „nowym porządkiem”, gdzie żyć będą tylko Świadkowie Jehowy pod panowaniem „Rządu Bożego”. >> Dlatego z taką determinacją odsuwają się od społeczeństwa, w którym żyją i uważają za odstępcę każdego, kto ma własne poglądy, odmienne od oficjalnej doktryny. Świadkowie Jehowy mogą „pobierać się tylko w Panu”, co oznacza, że uważa się za niewłaściwe i zagrożone sankcjami zawieranie małżeństw z osobami spoza tej społeczności wyznaniowej.

Gość gość
Stanisław Chłościński: Świadkowie Jehowy muszą stać na uboczu życia społecznego i ekumenicznego, ponieważ jest wywierana na nich bardzo silna presja przez Centralę tzw. Ciało Kierownicze. >> Pod groźbą wykluczenia zabrania się im tego, co dla reszty społeczeństwa jest zupełnie normalne, np: >>  - ratowania swojego życia poprzez transfuzję krwi, - udziału w wyborach parlamentarnych albo samorządowych, - kontaktu z wykluczonymi ze społeczności Świadków Jehowy - palenia tytoniu, - obchodzenia świąt religijnych (np. Wielkanoc, Boże Narodzenie) - organizowania własnych urodzin czy imienin! - współpracy międzywyznaniowej, - rozmyślnego propagowania nauk sprzecznych z zasadami nauczanymi przez Świadków Jehowy, - propagowania lub popierania religii fałszywej, - bałwochwalstwa polegającego na wspólnej międzywyznaniowej modlitwie, - młodzież nie ma prawa uczestniczyć w życiu społecznym szkoły - dzieciom nie wolno obchodzić Dnia matki, babci i dziadka, - nie mogą brać udziału w uroczystościach religijnych związanych z pogrzebem członka swojej rodziny.

Gość gość
Witam serdecznie, Zachęcam do zastanowienia się nad tym co się pisze. Sekta - wszystko wrzucone do jednego worka. A co to jest sekta? czy ktoś z Was Drodzy to sprawdził, czy ktoś z Was zanim się wypowiedział, zastanowił się nad tym czym jest sekta ?! Świadkowie Jehowy mają swoją oficjalną stronę jw.org na której można znaleźć odpowiedzi na te pytania. Znalazłam ciekawy artykuł na ich stronie : http://www.jw.org/pl/%C5%9Bwiadkowie-jehowy/faq/czy-%C5%9Bwiadkowie-jehowy-s%C4%85-sekt%C4%85/ A dziewczyna - być może część z Was piszących tutaj jest rodzicem - zadajcie sobie pytanie czy gdyby mojemu dziecku działa się krzywda - picie alkoholu czy palenie, nie właściwe towarzystwo, niemoralnośc( choroby),to przecież samo zdrowie- to nie chciałbym Jego chronić. W religii Świadków Jehowy nic nie jest zabronione - masz wolny wybór " wszystko wolno, ale nie wszystko jest korzystne" . Najlepiej zwalać winę na innych niź samemu przyznać się przed sobą do popełniania błędów. "Dodam ze jest STARSZYM zboru czyli kims waznym" - to już daje do zastanowienia czy jest Ona naprawdę Świadkiem Jehowy- bo będąc Świadkiem Jehowy wiedziała by, że to nie jest żadna ważna osoba. Jak na przejsciu dla pieszych masz czerwone światło to przechodzisz czy czekasz na zielone? Może raz Ci się uda przejść na czerwonym , jednak za którymś razem może się to źle skończyć. Nikt nikogo nie zmusza by był Świadkiem Jehowy - własna decyzja. Nie zostaje się Świadkiem Jehowy na piękne oczy - może warto zapytać się Świadków Jehowy jak to wygląda. Znam wiele osób, które bezpłatnie studiowały Biblię ze Świadkami Jehowy - ale nie przyłączyli się do Nich, bo wygodnie jest łamać zasady niż je przestrzegać. Zachęcam do zastanowienia się nad tym co się pisze w komentarzach.

Gość gość
Czy Świadkowie Jehowy na pewno mówią ci wszystko? >> Dlaczego, Świadkowie Jehowy są zniechęcani do badania swoich wierzeń? >> Zachęcamy ludzi do dokładnego poznania ich nauk, z zadawaniem niewygodnych pytań. Pytania te dotyczą zmiany ich wierzeń które na przestrzeni 100 lat zmieniały się wiele set razy. >> Dlaczego ogłaszany w 1925 i 1975 roku koniec świata nigdy nie nastąpił? >> Zadajemy pytanie: Czy jesteś w stanie zaufać ludziom, których organizacja w przeszłości i nadal: . wielokrotnie zmieniała swoje doktryny . kłamała na temat swojej historii . angażowała się politycznie, mimo zapewniania o swojej neutralności . . nawołuje do bezwzględnego posłuszeństwa, czy ono jest racjonalne czy nie. . ogranicza prawa i swobody obywatelskie i społeczne. . wyklucza ze swojej społeczności z powodu odmiennego zdania. >> Są to pytania otwarte, które powinien sobie zadać każdy kto nosi się z zamiarem wstąpienia do tego związku wyznaniowego. >> „Centrum Edukacji i Obywatelskich Inicjatyw Społecznych” w Płocku Stanisław Chłościński Jacek Zahorski Kontakt: chloscinski@gmail.com, lub Tel. 663269314

Gość gość
a pedofil znowu swoje wkleja. weź się zbrandzluj raz a dobrze i nas już tymi fantazjami zboczeńcow nie męcz. w każej instytucji może się trafić bydle, pedofil czy coś takiego. ale te historie jak to na wiadomość o krzywdzie dziecka, o jakichś g***tach, cala organizacja o niczym innym nie myśli jak tylko o tym żeby odpowiedzialnością obarczyć ofiarę a sprawcę wybielić to są obrzydliwe.

Gość gość
"Nowy statut wprowadził Wam obowiązkowe głoszenie, macie spowiedź i struktury zakonne, Jesteście sądzeni podług "prawa wewnętrznego" którego nie znacie. Zapytajcie to komitet sadowniczy natychmiast zapuka do waszych drzwi." Co za BZDURY.Ktoś tu wkleja wyssane z palca pierdoły. Każdy, kto choć trochę poznał ŚJ wie, że spowiedź jest sprzeczna z naukami przez nich głoszonymi.komitet sądowniczy? jaki znowu komitet. Napiszę tak, nie jestem Świadkiem, ale studiowałem przez kilka lat z nimi.Nikt mnie do niczego nie zmuszał, zawsze przyjaźnie nastawieni, miałem znajomych ŚJ mimo że sam nim nie byłem. Wiem, że nie jest to "złowieszcza sekta" jak to opisują, dzięki nim poznałem Biblię.

Gość gość
Jeśli jesteś lub byłeś Świadkiem Jehowy a doznałeś przemocy lub byłeś molestowany seksualnie. Chcesz o tym opowiedzieć lub napisać, teraz masz taka możliwość. >> „Centrum Edukacji i Obywatelskich Inicjatyw Społecznych” w Płocku Stanisław Chłościński Kontakt: chloscinski@gmail.com, lub Tel. 66326931

Gość gość
Przeczytaj książkę OSTRZEZENIE Z ZASWIATOW Boaventure Mayer. Tam jest dowód ze to zła wiara. Jak ty przeczytasz wyślesz pocztą w tajemnicy rodzicom bije ze to kto inny. Ta książka zmieni rodziców. Niezwlekaj

Gość gość
Napiszę tak, nie jestem Świadkiem, ale studiowałem przez kilka lat z nimi.Nikt mnie do niczego nie zmuszał, zawsze przyjaźnie nastawieni, miałem znajomych ŚJ mimo że sam nim nie byłem. Wiem, że nie jest to "złowieszcza sekta" jak to opisują, dzięki nim poznałem Biblię x wiadomo, ze muszą być mili abyś im otwarła drzwi do domu na ulicach są mili - nie zaprzeczę ale nie byłaś w ich szeregach i poznałaś "ich" tak naprawdę więc nie wypowiadaj się oceniając jedynie po pozorach

Gość gość
świadkowie jehowy to normalni ludzie. tacy ktorzy pracują, robią zakupy, jeżdżą autobusami i samochodami. żyją wśrod nas, ich dzieci chodzą do szkoly, są kolegami z pracy i sąsiadami. bajeczki że potajemnie kultywują jakies dziwne obrzędy i knują coś po kątach to jest po prostu smieszne. jak chcesz to możesz wstąpic do nich, oni do tego zachęcają ale przestań opowiadać jakieś brednie wynikle z plotek i uprzedzeń.

Gość gość
i ja również polecam: książkę OSTRZEZENIE Z ZASWIATOW Boaventure Mayer można z pdfa poczytać w necie 100% prawdy o kościele katolickim i innych odłamach religijnych

Gość gość
Stanisław Chłościński: W Polsce nie były przeprowadzane badania co do ilości przypadków molestowania w wyznaniu Świadkowie Jehowy. Dlatego trudno mi ocenić skalę zjawiska, aczkolwiek są osobiście mi znane osoby, które były wykorzystywane seksualnie przez Starszych Zboru społeczności wyznaniowej. W tej sytuacji, niepokój wzbudza postawa Strażnicy wobec pedofilii. Towarzystwo wprowadziło listem do Gron Starszych z 09 kwietnia 2012 roku zaskakujące zmiany, że odtąd to, Biuro Oddziału powinno mieć ostatnie słowo w podejmowaniu decyzji, czy pedofila można uznać za "niebezpiecznego", a nawet za "osobę znaną z molestowania dzieci". Przywódcy duchowi Świadków Jehowy, kierując się zasadami Biblii uważają, że jakiekolwiek oskarżenia można stawiać wobec drugiej osoby, gdy są potwierdzone zeznaniami, dwóch lub trzech świadków zdarzenia, lub gdy oskarżony sam przyznaję się do winy. W aktach pedofilskich trudno oczekiwać zeznań drugiego świadka. Zdarza się, że w przypadku zgłoszenia molestowania dziecka Starsi Zboru konfrontują ofiarę z jego prześladowcą, żądając nawet, by ofiara wybaczyła takie postępowanie. Co więcej pedofilia traktowana jest w kategoriach grzechu i podlega wyłącznie ocenie doktryny biblijnej. W ocenie tego związku wyznaniowego pedofilia nie jest przestępstwem, dlatego nie zaleca sie zgłaszania tego przestępstwa do organów ścigania. List do Grona Starszych nie pozostawia żadnych złudzeń, że Strażnica za wszelką cenę próbuje obarczyć rodziców odpowiedzialnością za zaistniałą sytuację, zalecając starszym informowanie rodziców, że to na nich spoczywa obowiązek ochrony dzieci, zamiast przypominać rodzicom wprost na łamach swych publikacji o zgłaszaniu wszelkich przypadków molestowania na policję. Sprawdza się tu stara zasada, że posłuszeństwo jest ważniejsze jak ofiara. Przy okazji konferencji "PRAWA DZIECKA. LUBIĘ TO!", która odbyła się dnia 18 listopada 2014 roku w auli Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Przedstawiłem Panu Markowi Michalakowi Rzecznikowi Praw Dziecka, problem wykorzystywania seksualnego dzieci w związku wyznaniowym Świadkowie Jehowy w Polsce. Pan Rzecznik obiecał w tej sprawie kontakt? Taki sam zestaw dokumentów otrzymał Pan dr Adam Bodnar – Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Obecnie Rzecznik Praw Obywatelskich. Byłeś świadkiem przemocy lub wykorzystania seksualnego zgłoś się do nas. Nurtują cie pytania, nie znasz odpowiedzi, zadzwoń lub napisz. „Centrum Edukacji i Obywatelskich Inicjatyw Społecznych” w Płocku Stanisław Chłościński Kontakt: chloscinski@gmail.com, lub Tel. 663269314

Gość gość
"świadkowie jehowy to normalni ludzie. tacy ktorzy pracują, robią zakupy, jeżdżą autobusami i samochodami. żyją wśrod nas, ich dzieci chodzą do szkoly, są kolegami z pracy i sąsiadami." x owszem przemocowiec, agresor czy pedofil nie ma tego wypisanego na czole i tacy żyją wśród nas niczym niewyróżniającym się życiem problem w tym, że jeśli ktoś dopuści się takich czynów w tych kręgach wszystko jest zamiatane pod dywan bo wg nich musi być dwóch świadków takiego zdarzenia co w praktyce jest niewykonalne bo przemoc i inne rzeczy dzieją w czterech ścianach a nawet jeśli ofiara to zgłosi do "ciała kierowniczego" to jest szykanowana i jej udowadnia się winę a nie sprawcy a sprawcy nadal głoszą i nie ponoszą żadnych konsekwencji

Gość gość
"problem w tym, że jeśli ktoś dopuści się takich czynów w tych kręgach wszystko jest zamiatane pod dywan bo wg nich musi być dwóch świadków takiego zdarzenia " x ale oni odpowiadają przed polskim prawem i zgloszenia nadużyć powinny być dokonywane na policji a nie w jakichś zborach. co tu "zamiatać pod dywan"? jak kogoś molestuje ojciec wędkarz to zglasza to do związku wędkarskiego? to są jakieś idiotyzmy skończone wypisywane przez jakichś wstrętnych ludzi ktorzy chcą tylko pluć na innych i szukać w nich samych wad i zbrodni.

Gość gość
Napiszę tak, nie jestem Świadkiem, ale studiowałem przez kilka lat z nimi.Nikt mnie do niczego nie zmuszał, zawsze przyjaźnie nastawieni, miałem znajomych ŚJ mimo że sam nim nie byłem. Wiem, że nie jest to "złowieszcza sekta" jak to opisują, dzięki nim poznałem Bibli To dlaczego do nich nie weszlas skoro bylo to takie cudowne co? Ja nie weszlam bo to byl cyrk na kółkach, tez studiowalam Biblię i tez byli mili a potem przestawali byc mili jak ich zrywalam to jedna ze złością powiedziala " jestes zimna religijne" od tej pory odcielam sie całkowicie a ta ktora mi to powiedziala porzuciła meza dla innego i ja wykluczyli

Gość gość
To sa tylko ludzie i tez popełniają bledy: kradną molestuja i inne rzeczy. Nie ukrywajmy i to prawda ze oni maja swoj własny sad i nie podają policji wykroczeń tych osob. To prawda jest