Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kwiat rozy

Znaczenie słów Alleluja i parafianin

Polecane posty

Gość Kwiat rozy

Czy ktos zastanawial sie gdy ksiadz do nas mowi moji parafianie ? Otoz po przetlumaczeniu parafianin i to w kilkunastu slownikach wyglada na to ze ksiadz mowi do nas moja ciemnoto!!! Najlepsze to jest to ze ksieza wiedza bardzo dobrze co slowo parafianin oznacza!!! A teraz slowo Alleluja...w Wikipedii oznacza wychwalajcie JAHWE uznawanego za Boga Żydów a tak napraw to to jedyny Bóg na ziemi!!! Czemu katolicyzm to ukrywa przed nami??? Nie nadaremno nas nazywa ciemnotą!!! Raz kiedys rozmawialam z kolega z klasy ktory zostal księdzem i powiedzial mi ze oni skladaja przysiege tak samo jak lekarze,policjanci ,zolnierze czy tez inne tego typu instytucje i sam przyznal ze wiekszosc uslug ksiezy czy tez kosciola katolickiego jest oparta na braniu opłat duzych opłat itp..ja sie zapytalam wprost co to znaczy Alleluja? To odpowiedzial wyslawiajcie JAHWE to ja na to wiec Bog ma imię??? A on ze to normalne ze ma kazdy czlowiek ma wiec bog ma nie miec ? Pan to przeciez tytuł a przeciez w modlitwie wzorcowej modlimy sie święcie imię twoje przyjdz krolestwo twoje... wiec jakie mamy swiecic imię???:) Nic bardziel mylnego ze nazywaja nas parafianinami ,z naszych mozgow robia galarete i na dodatek cyckaja z nas kase!!! Co myslicie o tym? Czy zastanawialiscie sie nad tym??

Gość gość
Alleluja- chwalcie Jah parfianin - człowiek głupi , zacofany

Gość Byly Katolik
Ja juz to odkryłem 3 lata temu i tez 3 lata juz nie wspomagam tych darmozjadow ktorzy tylko chodza po domach spiewaja i biora potezne pieniadze !!! Pasożyty nic dodac nic ująć!!!

Ale, że co Ci nie pasuje z tym Bogiem? Toż wiadomo, że Bóg Żydów i nasz to jeden i ten sam :)

Gość gość
dla ludzi tradycje , obrzadki sa ważne . Biała sukienka do slubu , chrzest dziecka bo ładnie mozna go ubrac , komunia bo nieżła impra z prezentami , co ludzie powiedza - wszystko dla szopki NIC DLA BOGA WRECZ GO OBRAZAJA

Gość gość
uomo dziś Ale, że co Ci nie pasuje z tym Bogiem? Toż wiadomo, że Bóg Żydów i nasz to jeden i ten sam x maja oczy a nie widza , mają uszy a nie słyszą ! o zgrozo jak mozna nie rozumiec tak prostych słów

Gość gość
Dobrze, dobrze...myślmy dalej. Trójca. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego Jezus w gaju oliwnym prosi o wsparcie Ojca(sam siebie prosi?), albo mówi "wybacz im ojcze bo nie wiedzą co czynią". To w końcu jak to jest, ojciec-syn-duch to jeden byt czy osobny, bo jeden nie wie co myśli drugi? Jak osobny to oznacza, że nie ma jednego Boga, bo jest Ojciec i syn.

No ale jeśli ktoś choć trochę słucha albo czyta Pismo św. to wie, że ten Bóg nazywa się Jahwe.

Gość gość
Dokladnie ,wyciagaja tylko kase od nas z wszystkiego.... Czemu chrzest jest juz jak dziecko sie narodzi a nie bierzemy przykladu od Jezusa ??? Bo za chrzest oczywiscie kase biora lepiej wziasc chrzcic male dziecko bo przecież jak byloby dorosle to może sie rozmysli itp cielawe czy Jezus płacił Janowi Chrzcicielowi za to ze zostal ochrzczony w rzece Jordan? Kościół bierze kase za wszystko i powiem tyle ze ta instytucja zostanie obnażona na caly świat tak jak pisze w Bibli bo Bóg nie da z siebie drwic !!!

Gość gość
Kiedy należałam do kk ( bo zadecydowali za mnie moi rodzice ) zawsze uważałam , że Bóg Ojciec i Syn to dwie osoby . Nawet nie miałam otrzymac promocji do nastepnej klasy z powodu ostrych spięc z katechetką . Dopiero w dorosłym wieku podjęlam najwłaściwsza decycję i najlepsza drogę .

Każdy z nich jest Bogiem, ale każdy z nich jest odrębną Osobą. Tajemnica Trójcy św. nie jest łatwa i nie musimy jej w całości rozumieć, ale skoro wierzymy, ze Jezus jest obiecanym Mesjaszem, to musimy Mu zaufać, a On mówił, ze "Ja i Ojciec jedno jesteśmy".

Gość gość
nadrzędnym zadaniem koscioła katolickiego jest przypominanie o zwycięstwie szatana nad bogiem bo kościół katolicki to kosciół szatana:)

Gość gość
Tajemnica - Bóg zrobił nam tejemnice ? każdy jest Bogiem - to ilu tych Bogów ?

Gość gość
Uomo A jak wytlumaczysz to gdy Jezus zostal ochrzczony przez Jana Chrzciciela to z nieba dobiegł glos mówiący: To jest mój syn umiłowany darze go swoja łaską" Czyli jak to Jezus sam do siebie mówił? Sory ale ja parafianinem nie jestem a druga sprawa w Bibli jest pełno wersetow jak Jezus zwraca sie do swojego Ojca i tez odwrotnie . Uomo nie daj sie z mozgu robic gowna.

Gość gość
trójca święta to dla wtajemniczonych taka sama tróca głównych bogów jak w egipcie i babilonie. krótko rzecz ujmując są to zakamuflowani kapłani pogańskich bożków, które są pierwowzorem sił zła

Gość gość
JHS - isis horus set

Gość gość
W Biblii nigdzie nie pisze o swietach ,niegdzie nie pisze zeby tez ktokolwiek opchodzil święta,urodziny ,imieniny i nie wiadomo co jeszcze wymyślili ,wszystko to ma podstawy swoje ktore czerpia srodki finansowe ,i ciagle cos wymyslaja nowego ,pytanie za co kościół katolicki nie pobiera kasy? Otoz juz od narodzin az do smierci cyckaja z nas kase sa gorsze jak pijawki i komary.

Gość gość
nawet nie przypuszczasz jak źli są:classic_cool: komary i pijawki to przy nich niczym skrzydlate aniołki:D

gość dziś W Biblii nigdzie nie pisze o swietach ,niegdzie nie pisze zeby tez ktokolwiek opchodzil święta,urodziny ,imieniny i nie wiadomo co jeszcze wymyślili ,wszystko to ma podstawy swoje ktore czerpia srodki finansowe ,i ciagle cos wymyslaja nowego ,pytanie za co kościół katolicki nie pobiera kasy? Otoz juz od narodzin az do smierci cyckaja z nas kase sa gorsze jak pijawki i komary. - A czytałaś kiedyś? Szabat się obchodziło i wesela także, a urodziny czy jakieś inne święta to nie księża wymyślili tylko kultura i tradycja.

Jest Jego Synem, ale stoi na równi Boga. Ma godność Boga. Co nie zmienia faktu, że jest Bóg Ojciec i Syn Boży jako odrębne osoby.

Gość gość
Dlaczego parafianin = ciemniak? Bo go trzeba Słowem Bożym oświecić.

Gość gość
Jakby Rzym(Watykan) nie miał nic do ukrycia to kazdy moze tam wejsc i pozwiedzac ale rzeczywistośc wyglada inaczej ,nie dziwie sie jak tam wszystko w zlocie jest i komnaty powypelniane kasiora od wszystkich parafianin:)

Gość gość
najśmieszniejsze jest to, że sami unicestwią swój własny kościół bo juz mają pomysł na kolejny, tym razem po raz kolejny ten prawdziwy:D i pewnie znowu będą chodzili z rybą na głowie albo chociaż w majtkach...tak bardzo są oddani swojemu bogu:)

Gość gość
smutna rzeczywistość wygląda tak, że cokolwiek wybierzecie wybierzecie i tak to co oni zaproponuja. nie widzicie innych alternatyw

A co ma ksiądz i Watykan do wiary? Jakbym miała dla nich wierzyć, bym już dawno się przejechała.

Gość gość
Do Uomo Poczyyaj sobie Biblie,nawet Jezus sam sie wypowiada ze nie jest rowny z Bogiem ,albo jak jeden z Apostołów nazywa Jezusa dobrym ,to Jezus odpowiada czemu nazywasz mnie dobrym? Nikt nie jest dobry tylko moj Ojciec w niebiosach. Wiecej jest takich sytuacji ze Jezus wywyzsza swego Ojca ponad siebie.

Gość gość
Uomo A czy ty jestes rowny ze swoim ojcem? To chyba nawet przedszkolak by wiedzial ze Ojciec nie jest rowny z synem ,syn moze brac przyklad i nasladowac ojca ale nigdy nie bedzie na rowni zastanow sie co piszesz...