Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tajemniczy12

Problem z jelitami i wypróżnianiem :(

Polecane posty

Witam, mam 15 lat, od pewnego czasu mam problemy z jelitami, mianowicie: raz mam biegunkę, raz zaparacia, raz stolec jest cienki, raz normalny, a raz luźny jak biegunka choć nic czyszczącego żołądek wcześniej nie jadłem, towarzyszą mi częste gazy, wypróżniam się nieregularnie, ponadto nie zawsze, ale często dokucza mi ból z lewej strony brzucha podczas wysiłku, coś jak kolka i bardzo mi to przeszkadza bo lubię uprawiać sport (bieganie, piłka nożna) Uważam, że moja dieta jest w porządku! Odżywiam się zdrowo (chleb razowy, mięso, warzywa, owoce, rzadko kiedy jem jakiekolwiek słodycze, moim jedynym słodzikiem to cukier do herbaty... fast foodów też unikam, może zjem pizze raz na miesiąc i tyle! ) Leków żadnych nie biorę, alkoholu nie piję, papierosów nie palę... Dodam też, że nie mam jakiś groźnych objawów typu gorączka, nudności. Byłem z tym u lekarza rok temu, zrobił mi na szybko USG i powiedział, że mam zagazowane jelito grube, objawy minęły, zacząłem się wypróżniać regularnie i tak jak powinienem stosowałem tabletki i syropy, ale przecież nie będę się całe życie tym truć, przestałem spożywać dzienne porcje leków takie jakie kazał lekarz i znów po miesiącu objawy wróciły, tak o, nie mam już siły... Co to może być? Czy to jest IBS? Co mam zmienić w swojej diecie skoro myślę że jest dobra? Mam iść wykonać jakieś konkretne badania dotyczące układu pokarmowego? (krew utajona, kolonoskopia etc.)? Przecież chyba nie mam nowotworu w wieku 15 lat a nikt z rodziny też nie miał z tym problemów.. Pomóżcie :(

Gość gość
przejdź się do lekarza jeszcze raz

Gość gość
Spokoj z tym problemem u mnie rozwiazal len,sproboj z pewnoscia nie zaszkodzi a moze tylko pomoc nic nie zmieniaj w diecie kup sobie len i go zmiel (nie kupuj gotowego mielonego) codziennie wieczorem lyzeczke tego proszku popij mlekiem lub gotowana woda po kilku dniach zauwazysz roznice.

To moze byc jelito drazliwe gosc wyzej ma racje len powinien pomoc. a dla spokoju zrob kolanoskopie wykluczysz powazniejsze choroby :)

Gość gość
Ogranicz soki owocowe, owce.

Gość gosiapopek
Jeżeli masz zatwardzenia to możliwe , że zjadłaś coś co Ci szkodzi lub nadal jesz :( najlepiej weź dicopeg i idź do lekarza. Nie możesz bagatelizować takich objawów.

Gość gość
idź do lekarza, powiedź o swoim problemie. Nie wiem czy dobrze się orientuje ale chyba na takie problemy dobry jest błonnik? myślę, że tutaj: http://tabletkinaodchudzanie.com.pl/ znajdziesz coś więcej na ten temat.

Gość gość
Z opisu autorki wynika że całkiem prawdopodobne jest że ma zespół jelita drażliwego, dicopeg pomoże ale na zwykłe zaparcia wywołane zaburzeniami odżywiania czy drastyczną dietą. Przy ZJD zdecydowanie potrzebna jest pomoc lekarza.

Gość Majak0
zgadzam się z Wami , dicopeg na klasyczne zaparcia pomoże na 100% ale nie ma co szukać pomocy na forum . Idź do lekarza , najwyżej każe Ci właśnie to brać , ewentualnie na badania Cię skieruję.

Gość gość
jakie leki brałeś? może potrzebujesz specjalistycznych badań, albo jesteś na coś uczulony, co znajduje się w Twojej diecie

Szanowny @Tajemniczy12 Przy problemach z jelitami, a w szczególności przy Zespole Jelita Drażliwego zaleca się no-spę. Jest to lek rozkurczowy. Drotaweryna w nim zawarta działa na mięśnie gładkie brzucha i niweluje ból, także ból spastyczny występujący przy zaparciach. W razie powtarzających się objawów należy skontaktować się z lekarzem.

Gość gość
Wiesz przy dzisiejszych chemiach i natryskach warzyw zaparcia to nie problem. Tutaj już CI radzili z dicopegiem i szczerze mówiąc nic nie ma lepszego niż ten lek.

Gość Marek Wroc
Wygląda jak zespół jelita pobudliwego, sam mam takie problemy bóle brzucha biegunka wzdęcia i gazy biorę na to różne leki, ostatnio preparat trilac IBS mam już tego dosyć ale jest poprawa. Musisz koniecznie iść do dobrego specjalisty.

Gość gość
Miałam podobne objawy jak ten 15 latek. Jestem starszą osobą, ale próbuję naturalnych sposobów. Chemiczne leki w ostateczności. Ostatnio w książce dr Andrew Saula "Wylecz się sam"doczytałam się, że kłopoty z układem trawiennym począwszy od ust a kończąc na jelicie grubym można usunąć pijąc sok z białej kapusty. Kuracja trwa siedem tygodni. Pierwszy tydzień - po jednej szklane soku z białej kapusty, drugi t. - 2 x szklanka soku, trzeci t. - trzy szklanki, 4 tydz,ień - 4 szklanki i wracamy zmiejszając w każdym tygodniu 3, 2 i po jednej szklane.Każdą szklankę wypijamy 30 minut przed posiłkiem. Jestem już na końcówce. Efekty są fantastyczne. Nareszcie normalne wypróżnienia, bez obawy, że nie zdążę dojść do toalety. Piszę ten post, bo uważam, że nie jedna osoba może pomóc sobie, nie bojąc się o ujemne skutki zażywania leków chemicznych. Powodzenia. Lilka(

Gość gość
a mam zespół jelita drażliwego, biorę tabletki. Nie wiem jak u was ale np po vit magnez dopiero miałam bóle prawie jak skurcze pogodowe :/ lekarka mi zabronił brać magnezu powiedziała ze w tym wypadku magnez zwiększa skurcze jelita.

Gość gość
Mnie pomagała zawsze na takie sprawy zielona herbata i ostatnio doraźnie zaczęłam stosować evaqu. Czopki nie przeczyszczają, nie są drażniące i przede wszystkim wiem kiedy mogę się spodziewać efektu. Wypróbowałam i faktycznie już po 15 minutach muszę lecieć do łazienki. A później niesamowita ulga!