Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mankutka

Czy leworęcznosc utrudnia życie?

Polecane posty

Gość mankutka

Jestem leworęczna i z tego powodu zawsze było mi trudniej, mimo to zawsze starałam się sobie radzić. Prowadzę samochód i gram na gitarze tak samo jak praworeczni i nie muszę nic przestawiać, tak samo z obsługą komputera. Mój synek ma teraz 3 latka i też jest leworęczny. Czy powinnam go przestawić na używanie prawej ręki?

Gość gość
To czy bedzie prawo czy leworeczny okaze sie po 6 roku życia.

Gość gość
Co za głupawy topik! W tych czasach nikt nie robi problemu z leworęczności jak i nie sprawia ona żadnych problemów. Jestem leworęczny i mam się dobrze :D

Gość gość
Ja nie mam problemów z leworecznoscia. Tylko noz i widelec trzymam odwrotnie

Gość gość
tez jestem leworęczna i nie mam zadnych problemów z tym zwiazanych. absolutnie nie mozna przestawiać dziecka!! leworęczne osoby mają silniej rozwinieta prawą półkule mózgowa, proaworęczni - lewą półkulę. przestawiając dziecko na siłę z jednej ręki na drugą mozna doprowadzic do zaburzen w mózgu

Gość gość
mnie przestawiono i nic mi nie jest fakt że nigdy nie umiałam szybko pisać prawą ręką jak reszta ale nie było to uciążliwe jakoś zawsze w szkole zdążyłam wszystko zapisać

Gość gość
ja się nie dałam przestawić i w zasadzie później już nikt nie próbował :-) było trudniej, ale nauczyłam się wszystkiego jak prawusy, tylko piszę okrutnie koślawo ;-) a syna nie przestawiać, jedynie u psychologa sprawdzić, czy nie ma skrzyżowanej lateralizacji, bo oprócz lewo- lub prawostronności, może się istnieć większy galimatias z połączeniach nerwowych...ale świadomość tego plus odpowiednie ćwiczenia i będzie dobrze