Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bóg i diabeł to dwie przeciwne strony tej samej istoty

Polecane posty

Gość gość

co o tym myślicie?

Gość gość
a manicheizm koleżanka zna?

Gość gość
w czymś złym jest czastka dobrego i w czymś dobrym jest cząstka złego

Gość gość
Szatan (hebr. שטן, satan – 'przeciwnik', 'oskarżyciel', 'oszczerca'; ... to forum aż od tego kipi ]:}

Gość gość
ale głupota każdy wie że czort to dzieciak Boga

Gość Resztysiędomyślcie
W Starym Testamencie pojęcie Szatana pojawia się w znaczeniu przeciwnik, nieprzyjaciel, przeszkoda na drodze. Szatan występuje jako oskarżyciel przed Bogiem. Nie jest przeciwnikiem Jahwe (Boga).

Gość gość
Według Talmudu Szatan został stworzony szóstego dnia stworzenia. Pierwotnie był potężnym aniołem, wodzem chóru serafinów oraz cnót. Szatan zgodnie z popularnymi wyobrażeniami, ma dwa skrzydła. Jednak jako serafin powinien być przedstawiany jako istota z trzema parami skrzydeł.

Gość gość
"Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży3 udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan3 też poszedł z nimi. 7 4 I rzekł Bóg do szatana: «Skąd przychodzisz?» Szatan odrzekł Panu: «Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej». 8 Mówi Pan do szatana: «A zwróciłeś uwagę na sługę mego, Hioba? Bo nie ma na całej ziemi drugiego, kto by tak był prawy, sprawiedliwy, bogobojny i unikający grzechu jak on». 9 Szatan na to do Pana: «Czyż za darmo Hiob czci Boga? 10 Czyż Ty nie ogrodziłeś zewsząd jego samego, jego domu i całej majętności? Pracy jego rąk pobłogosławiłeś, jego dobytek na ziemi się mnoży. 11 Wyciągnij, proszę, rękę i dotknij jego majątku! Na pewno Ci w twarz będzie złorzeczył». 12 Rzekł Pan do szatana: «Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki». I odszedł szatan sprzed oblicza Pańskiego." x x x jak coś wam źle w życiu pójdzie wiedzcie że to robota rogatego

Gość gość
a ja myślę, że największe dobro i najgorsze łajdactwo tkwi w samym człowieku, tylko łatwo zwłaszcza to co złe przypisać jakiejś sile zewnętrznej-to zwalnia z odpowiedzialności za siebie

Gość dzieciBoga
serafiy są najpotężniejsze i są najbiżej Boga a dowodzi/ł nimi Szatan . Dopiero później był Jezus...

Gość RZekłPAN
"Wyciągnij, proszę, rękę i dotknij jego majątku! Na pewno Ci w twarz będzie złorzeczył»........!!!. Rzekł Pan do szatana:!!!....... «Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki». I odszedł szatan sprzed oblicza Pańskiego."

Gość gość
a dooopa i usta to dwie przeciwne strony tej samej rury.

Gość gość
i co ty na to....?

Gość gość
"serafiy są najpotężniejsze i są najbiżej Boga a dowodzi/ł nimi Szatan . Dopiero później był Jezus... " x x "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM" "On był wprawdzie przewidziany przed stworzeniem świata, dopiero jednak w ostatnich czasach się objawił ze względu na was. 21 Wyście przez Niego uwierzyli w Boga, który wzbudził Go z martwych i udzielił Mu chwały, tak że wiara wasza i nadzieja są skierowane ku Bogu." x x Ja tam stawiam że Jezus jest starszy

Gość gość
jak już koniecznie chcesz sprzedać ten pozorny dualizm masoński to najlepiej posłużyć się analogią do wstęgi moebiusa, która ma tylko jedną stronę;)

Gość gość
"Zanim Abraham stał się, JA JESTEM"" -JA JESTEM KTÓRY JESTEM? - Pierwszy Abraham nie jest Bogiem

Gość gość
jeszcze wracając do tej samej rury z dwoma przeciwnymi końcami to chodziło mi o to, że nie czyni je to tożsamymi. no chyba, że widziałas kiedyś ptaszki karmiące młode przez o***t

Gość gość
""Zanim Abraham stał się, JA JESTEM"" -JA JESTEM KTÓRY JESTEM? - Pierwszy Abraham nie jest Bogiem " x jak ja powiem JESTEM dziewczyną to też stanę się BOGIEM? Jezus jest SYNEM BOŻYM i naszym zbawicielem nigdy nie mówił że jest Bogiem tylko że jest jego synem w dodatku się do Boga modlił a po za tym w biblii pisze : " Jezus mu rzekł: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg"

Gość gość
"Wyście przez Niego uwierzyli w Boga" ... działanie Szatana "gdy trwoga to do Boga" ... cokolwiek złego siędzieje to kościoły oblegane są i księża na święenia i egzorcyzmy zapraszani ... tak to języka w gębie zapominacie i nic nie robicie ... oprócz Szatan (hebr. שטן, satan – 'przeciwnik', 'oskarżyciel', 'oszczerca'; ... to forum aż od tego kipi ]:} ... "Tu jest mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem CZŁOWIEKA A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć"

Gość gość
ja piertole ci sie tera bedą przerzucac cytatami bo przecież samemu coś wymyślic to grzech

Gość dzieciSkupcieSię
"Szatan (hebr. שטן, satan – 'przeciwnik', 'oskarżyciel', 'oszczerca'; ... to forum aż od tego kipi ]:} " ""Tu jest mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem CZŁOWIEKA. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć"

Gość gość
ten powiedział to tamten powiedział tamto...koorfa panowie już po wyborach do c***ja wafla

Gość gość
warto się zastanowić czy wyznaje się Jezusa czy może jednak Szatana :)

Gość gość
a i tak wszystkie drogi prowadzą do RZYMU! RomA-AmoR

Gość gość
35 lat spedziłem w totalnym ogłupieniu bo musiałem słuchac co kto ma do powiedzenia kooorfa. w doopie to mam., wkładam paluchy w uszy i robie jęzorem (wychodzącym z przeciwnej strony rury zakończonej (zaczynającej się) doopą) otak: blebeleblebleblebeleblebleblebleblbe

Gość gość
to ciekawe z tym amorem.

Gość gość
"Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył."

Gość gość
byłeś przy tym?