Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niemowle 2

Polecane posty

Gość gość

Moje 2.5 miesieczne niemowle gdy nosze je ja rekach trzyma glowke tylko w lewa strone, gdy leze bez problemu przekreca na wszystkie strony, w nocy niestety spo tylko na lewej znowu. Co mam robic. Jestem umowiona ma wizyte u pediatry ale chcialabym sie dowiedziec czy ktoras z was spotkala sie z takim przypadkiem?

Gość gość
Może warto iść do neurologa albo lekarza rehabiltacji, może jakieś napięcie mięśniowe jest albo coś podobnego. Nie ma co panikować, ale warto pokazać dziecko specjaliście, upewnić się, czy dobrze go trzymasz, unosisz. Dzieci mają czasem od urodzenia pewne skłonności, które można skorygować poprzez ćwiczenia. teraz co drugi maluch ma problemy z napięciem, więcej uwagi teraz temu poświecają lekarze.

Gość gość
Jak sie bawimy to nie ma problemu z przekrecaniem glowki, wodzi za nami wzrokiem i rusza glowka bez problemu, ma paluszki rozprostowane bawi sie zabawkami na macie, probuje je lapac , czasem nawet jej sie to udaje wiec nie wiem czy to napiecie miesniowe. Jedynie jak sie ja nosi i jak spi w nocy to uparcie trzyma glowke na lewa strone bo w dzien jej przekrecam a wiadomo ona w nocy nawet jak jej ja przekrece to potem ulozy sie jak jej wygodnie

Gość gość
Zroluj recznik i podkladaj tak zeby dziecko się nie dalo rady samo odwrócić. Pilnuj tego bo będzie mialo plaska główkę jeśli spi wciąż na lewej stronie. I nie martw się na zapas, wiele dzieci tak ma.

Gość gość
Mój odwrotnie, śpi na prawą stronę. Pediatra kazała go odkręcać na lewo, gdy już mocno śpi. Trzeba tak ułożyć wtedy główkę, żeby mu się nie udawało znów jej przełożyć na swoją ulubioną stronę.

Gość gość
Proby podkladania pieluszek itp przewaznie koncza sie fiaskiem bo mala"chodzi' w nocy jako ze spi z nami lezy na 3/4 lozka. Kupilam nawet specjalna podusie i tak sie wierci ze zawsze jakos sie poprzekreca. Znalazlam wypowiedz jednej pani ekspert :::: Dzieci od urodzenia do ~3,5 miesiąca są pod wpływem odruchu ATOS-u który ustawia dzieciom stronę dominującą i mólkulę dominującą w ciele.Jeśli nie jest spłaszczona-zdeformowana głowka twarzoczaszka TEGO SIĘ NIE ĆWICZY,Można zagadywać z drugiej strony ale głównie tak żeby dziecko patrzyło prosto:nos - pępek - siusiak,lub szpara sromowa. W wieku 3,5 do 4,4 miesiąca spotykają się rączki i dziecko zaczyna łapać oś ciała.Jeśli to ćwiczymy istnieje ryzyko że nie określi się ośrodek decyzyjny w mózgu i nad ruchem trzeba będzie się zastanowić:która ręka pisze,która noga kopie,które oko jest dominujące. Nia podkładamy ruloników,nie przypinamy czapecki do burty wózka,nie kładziemy pod głowę worka z solą.Tak ma być. Slyszalyscie o tym?