Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do kierowców pytanie

Polecane posty

Gość gość

jadę ulicą w mieście na której stoi znak zakaz zatrzymywania się i parkowania. dojeżdżam do uliczki osiedlowej i skręcam w prawo. styk tych dwóch ulic to duży i szeroki chodni w kształcie kwadratu. po skręcie w prawo wjeżdżam na chodnik i parkuje zgodnie z przepisami wzdłuż osi jezdni i przy jej krawedzi. czy zakaz parkowania z ulicy którą jechałam dotyczy również mnie w tym miejscu? rozwiewam wątpliwość. to nie jest skrzyżowanie w rozumieniu prawa drogowego a więc zakaz parkowania w obrębie skrzyżowania tutaj nie działa.

Gość gość
a jakie to moze byc skrzyzowanie rozumiane poza prawem drogowym? ramion?

Gość gość
wg policji wjazd w uliczkę osiedlową nie jest skrzyżowaniem w rozumieniu prawa drogowego.

Gość TERAZhey
mam prawo jazdy od ponad 20 lat i praktykę za kółkiem i powiem wprost, w tym miejscu nie zaparkuję auta , ponieważ ZNAK dotyczy całego obszaru

Gość gość
jakiego całego obszaru?

Gość TERAZhey
jechać możesz ale znak dotyczy zakazu parkowania !

Gość gość
wg policji to nie jest skrzyżowanie dróg.

Gość gość
ale wjechałam w uliczkę na której nie ma znaku zakazu. nie wiem jak dac fotę.

Gość gość
ktoś pomoże?

Gość TERAZhey
wjechać możesz ale bez zatrzymywania i parkowania i prawdopodobnie przed dojazdem do osiedla jest próg spowalniający i ZNAK pod nazwą STREFA ZAMIESZKANIA i wolno się zatrzymać pojazdom typu karetka pogotowia, śmieciarka, policja, straż

Gość gość
nie wiem jak ale sytuacja jest prosta. dokładnie ja opisałam

Gość gość
nie ma żadnego znaku i nie ma progu zwalniającego. wg policji po przejechaniu szerokości chodnika w głąb osiedla, przy "skrzyżowaniu", dalej już można parkować

Gość gość
tu masz taką sytuacje tylko u mnie zamiast trawnika jest chodnik skroc kropka pl/43bd3

Gość gość
No chyba logiczne ze można parkować dopiero po przejechaniu szerokości chodnika. Inaczej oznacza to parkowanie na chodniku w poprzek jeśli dobrze rozumiem sytuację.

Gość gość
chyba niedokładnie przeczytałeś. napisałam w pierwszym poście: "po skręcie w prawo wjeżdżam na chodnik i parkuje zgodnie z przepisami wzdłuż osi jezdni i przy jej krawedzi."

Gość gaajowy
ja pierdziu. Co z was za kierowce? Znak odnosi się do drogi przy której stoi znak, a nie jakichś bzdetnych bocznych uliczek. Śmiało możesz tam parkować. Tak samo jak na wieździe na własną posesję.

Gość gość
I dobrze że poruszyłem temat wjazdu na posesję. Jeśli przez wjazd przechodzi chodnik to musisz parkować tak żeby było przejście. Nie możesz zaparkować w poprzek chodnika. Tutaj jest podobnie. Skoro straciła w prawo to musi przejechać 2-3 metry i dopiero zaparkować. Jeśli zapaekowala zaraz za skretem to stanęła w poprzek chodnika. Ps. Nie każdy znak odnosi się do ulicy przy której stoi.

Gość gaajowy
Ps. Nie każdy znak odnosi się do ulicy przy której stoi. xx a jakie to niby znaki?

Gość gość
tam gdzie stanęłam jest zarówno chodnikiem przylegajacym do bocznej uliczki jak i do głównej ulicy przy której stoi znak zakazu

Gość gaajowy
jeśli stoi znak zakazu to ten zakaz dotyczy też i pobocza. Ty zaparkowałaś jak gdyby na poboczu. Jeśli zaś zostawiłaś miejsce o szerokości chodnika, wtedy ten znak cię niedotyczy.

Gość gość
ale to tez jest pobocze dla uliczki przy której nie ma zakazu postoju

Gość gaajowy
jeszcze raz. Ten znak dotyczy tylko i wyłącznie jezdni i pobocza przy którym stoi znak, a nie jakichś bocznych uliczek.

Gość gość
o ile pamiętam, w kodeksie stoi, że można postawić samochód nie bliżej niż 5 metrów od skrzyżowania. skręcasz, jedziesz pięć metrów, stawiasz. musi tylko do przejścia pieszym zostać 1.5 m chodnika. jeżeli spotykają się dwie drogi, to jest to skrzyżowanie.

Gość gaajowy
wielu (kierowców) ma w d***e to co stanowią przepisy. Wystarczy popatrzeć na parkingach pod markietami. Co ich obchodzi jakaś tam koperta?

Gość gość
policja stwierdziła, że to nie jest skrzyżowanie. opisałam wszystko w pierwszym poście.