Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmagabela

Podpowiedzcie jak stworzyc magie swiat dla synka

Polecane posty

Gość gośćmagabela

W moim rodzinnym domu nie obchodzilo sie tradycyjnych swiat. Rodzice ciagle sie klocili warczeli na siebie nawet przy wigilijnym stole. Mama nie miala ochoty robic wigilijnych potraw wiec nie bylo postu tylko pieczony kurczak i zeberka. Wszystko bylo na odwal nikt nie dekorowal domu bo po co, nikt nie wyczekiwal pirwszej gwiazdki nie bylo spiewania kolend siana pod obrusem. Tylko tv i zarcie. Pozniej bylo jeszcze gorzej rodzice rozwiedli sie zaczela sie wojna miedzy nimi, rodzina podzielila sie na pol. Swiat juz praktycznie nie bylo, nie bylo tej radosci. Ostatnie swieta w domu rodzinnym moja mama nawet sie nie przebrala do kolacji tylko siedziala caly wieczor w internecie. Teraz ja juz z nimi nie mieszkam. Mam meza 1,5rocznego synka mieszkamy sami i to nasze pierwsze swieta w nowym mieszkaniu. Chcialabym jakos to wszystko przystroic uszykowac zeby bylo czuc ta magie swiat, zeby bylo jak w filmach, zeby czekac na ta gwiazdke przy zapalonych lampkach. Chcialabym zeby moje dziecko mialo cudowne swieta. Podrzuccie pomysly na dekoracje na potrawy bo kiepska ze mnie kucharka. Napiszcir jak jest u was. Pozdrawiam

Gość gość
Po pierwsze, nie musi byc wcale jak na filmach, kochana :) ważne, żeby Wam się podobało. choinka - nie musi byc duża wcale, nieważne zywa czy nie, dziecko i tak się zachwyci - tan takie małe niezbyt ale już za rok, owszem owszem. wiem, bo moj syn zawsze w swięta ma iles tam lat i pół - więc jak 1,5 roku to "nie kumał" ale potem już tak. najwięsza radosć zaczęła sie ze świąt o kiedy mial 3 i pół i trwa.. do dizs a ma 9 i pół. OK. co do świąt. choinkę udekorujcie jak isę Wam podoba, weź małego na ręce niech pomaga wieszac . kup jakiś ładny obrus świateczny na stół. potrawy, nie wiem co lubicie, a maż umie coś ugotować? oto pomocny link http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/12-tradycyjnych-potraw-wigilijnych-2 ja osobiście robię z tej listy nie wiele ;) ale np . polecam pieczoen warzywa w cynamonie - korzeń pietruszki/pasternaku, marchewka nieco posypane cynamonem i gozdzikami, olejem mało. piecz aż miękkie. pycha.

Gość gość
zrob z małym pierniczki na blogu mojewypieki masz pełno przepisów, osobiscie lubię lebkuchen i szybkie peirniczki stamtąd

Gość gość
owiń penisa męża kokardką, skorzystają wszyscy

Gość gośćmagabela
Troche dekoracji juz kupilam. Choinka tez juz czeka ale sztuczna. Mam taki duzy wazon i pomyslalam ze mozna zrobic w nim dekoracje z takiej ozdobnej blyszczacej siatki kupilam taka i w to lampki led albo cos z tych lampek wykombinowac na balkonie nie wiem. Kupilam tez stroik na drzwi. Pierniczki super pomysl upieczemy i polukrujemy a powiedzcie jsk zrobic zapach w domu taki swiateczny pomarancze cynamon itp gdzie to powiesic zeby pachnialo. Czy pomarancze mozna wieszac na choinke? Z ciast to upieke sernik i przekladanca

Gość gość
Dla dziecka najważniejsza jest choinka, im większa tym lepsza, duuuuużo światełek na niej i błyszczących bombek, pozawieszaj też np. girlandy ze sztucznego świerku na karniszach, na drzwiach wieńce świąteczne, nawet jak nie umiesz sama zrobić a masz trochę kasy to po prostu kup, pozawieszaj w oknach gwiazdki, figurki bałwanków itp., dużo, dużo pierdółek, to robi nastrój :) Możesz zrobić też sama prostą dekorację na stół - bierzesz duże pomarańcze, nabijasz je goździkami, wbijasz w to cienką świeczkę i już masz stroiki, ładne i obłędnie pachnące. Jeśli chodzi o potrawy to w ogóle się nie przejmuj! Wybierz sobie jeden prosty przepis na potrawę, którą sama zrobisz, np. karp czy inna ryba w galarecie czy smażona albo makowiec a resztę po prostu kup, są pyszne domowe pierogi w pierogarniach, tak samo możesz kupić gotową nadziewaną jabłkami kaczkę i tylko wstawić do piekarnika i upiec - to każdy potrafi. Może mąż ci tu pomoże jeśli lepiej się czuje w kuchni. Ja gdybym miała wszystko sama robić to bym chyba padła na ryjek, mam czteroletnie dziecko, oboje z mężem pracujemy na cały etat i naprawdę nie chodzi o to żeby nastać się przy garach tylko żeby wspólnie spędzić czas. Kup dobre winko, zaproś przyjaciół czy rodzinę albo sami z mężem i dzieckiem cieszcie się swoim towarzystwem :)

Gość gość
owiń penisa męża kokardką, skorzystają wszyscy

Gość gość
Powtarzasz się z tym penisem, ić stont :P

Gość gość
Ubierzcie z synkiem choinkę. Może zronicie razem jakiś łańcuch, nawet taki najprostszy. Z potraw to kupić możesz gotowe pierogi w dobrej pierogarni, bo ztym jest sporo pracy. Kup karpia już pokrojonego w filety lub dzwonki (jakie wolisz), potrzymaj jet trochę w pokrojonej grubo cebuli (powiedzmy ok pół dnia) i posypanej przyprawie do ryb, a przed podaniem usmaż wcześniej obtaczając w mące. Zrób zupe grzybową (tylko dodaj sporo masła i prawdziwą śmietaną) i upiecz makowca. Ciasto i zupe możesz sobie zrobić dzień wcześniej, zebys w wigilię sie nie namachała za bardzo:) Ugotuj kompot, jeśli nie lubicie z suszonych owoców, to kup sobie mrożone truskawki czy wiśnie i zrób z nich. Będziecie mieć wigilię jak się patrzy, a najważniejsza jest rodzinna atmosfera i usmiechy na ustach:) Wszystkiego naj, naj, naj...

Gość gość
Przede wszystkim duzo swiecidelek, dziecko ciesza takie rzeczy. Lampki obowiazkowo na wielkiej choince i na przyklad na parapecie przy oknie albo gdzies. Stworz jakis specyficzny zapach swiat, na przyklad zapachowa swiece pomaranczowa lub jakis inny zapach, ktora zawsze bedziesz palic przy okazji swiat, dziecko zapamieta ten zapach i zawsze bedzie mu sie kojarzyc ze swietami. Puszczaj w tle swiateczna muzyke, spiewaj dziecku. Zrob swiateczne skarpety dla kazdego i powies gdzies, zachec synka zeby cos tam wlozyl dla Was, a Wy wlozcie cos dla niego. A wieczorami rob nastroj, zapal swiece, przygas lampe, wlacz wszystkie lampki, cicha muzyke i tak sobie razem spedzcie swieta. Pograjcie w jakies gry interaktywne. Angazuj go we wszystko. Pokazuj mu swoja ekscytacje, to on tez bedzie podekscytowany. Kupcie sobie z mezem swiateczne sweterki. Niech ten czas bedzie inny niz wszystko w roku. Jak Wy stworzycie mu taka atmosfere, to on pozniej w swojej rodzinie bedzie taka stwarzaj, a to bardzo wazne.