Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozszerzanie diety w zimie co podawac?

Polecane posty

Gość gość

Co podawać przy rozszerzaniu diety w zimie? Co jest najbardziej wartościowe? Chodzi mi o niemowlaki w przedziale 6-9 miesięcy. Najbardziej chodzi mi o warzywa, owoce.

Gość gość
Jabłka banany chleb żółtko jaja kurzego dynia narchewka brokuł ziemniak.moja mając 10 miesięcy jadla kotlety więc po trochę mozesz mięso dawać

Gość gość
mam też niemowlaka 6 miesięcy - mam marchewkę i ziemniaki od mamy z ogrodu mieszkamy na wsi, poza tym mam zamiar kupić królika i indyka oczywiście w sklepie- dietetyk mi mówił że to mięso jest ok bo ani królik ani indyk na syfiastej paszy nie urośnie. Owoce- słoiczki-chyba lepsze niż napryskane jabłka teraz, i obiadki w słoiczkach jakieś dla urozmaicenia też kupię

Gość gość
Dynia, marchewka, pietruszka, buraczki, korzen selera. W sklepie ze zdrowa (bio) zywnoscia kupisz mrozonki np kalafior, brokuly, szpinak... Owoce to jablka, gruszki, banany.

Gość gość
Szczerze trochę ciężko w zimie o różnorodność w pożywieniu. Możesz podawać kasze z owocami, warzywami. Dobre ziemniaki, marchew to podstawa teraz. Dodatkowo sprawdzone mięso. Za dużo nie wykombinujesz, zwłaszcza z owocami. Lepiej podać jednak jabłka, gruszki z targu. Dokładnie umyć. Dla niemowlaka obrać ze skóry, ugotować na początku na parze i zmiksować. A słoiczki darować sobie. Poczytajcie sobie trochę jakie normy mają spełniać słoiczki np. bio. Bio to nie są ekologiczne produkty uprawiane bez nawozów. Mają spełniać tylko określone normy ustanowione prze UE. I nie tylko moim zdaniem są bardzo wysokie. Nie mówiać już o wielkokrotnej obróbce np. termicznej owoców, warzyw w słoiczkach. Nie jestem jakimś eko świrem, ale jak mozna do słoiczków dodawać mięso oddzielone mechaniczne. Identyczne jest w parówkach. Jak nie masz dostepu do ekologicznego mięsa. To wystrzegaj się kurczaka. Szukaj lepiej cielęciny, królika. Dokładnie je wymocz w zimnej wodzie. Z ryb głównie wybieraj dorsza. Zwłaszcza te ryby morskie, pływające w chłodniejszych wodach. Jeżeli nie masz dostępu do ekologicznych warzyw, to wybieraj te mniejsze, bardziej poskręcane, nieświęcące. Dokładnie przed obraniem przepłucz, zostaw w zimnej wodzie na około godzinę. Potem znowu przepłykać, obierz, jeszcze raz umyj i ugotuj. Gotowanie najlepiej na parze i nigdy nie gotuj miesa z warzywami, przynajmniej na początku. pozd

Gość gość
Nie chcę nikomu psuć nastroju, ale moja teściowa ma uprawy, właśnie marchewkę, pora i buraczki. Nie mówię o jakiejś domowej uprawie, ale o takiej na większą skalę, zaopatruje kilkanaście targowisk. Niestety wszystko jest w jakiś sposób pryskane czy odżywiane chemią. Mogę się założyć, że nawet na najbardziej wiejskim targowisku z samymi zdrowymi uprawami nie znajdziecie NICZEGO co by oprysków nie widziało. Dlatego nie wystrzegajcie się tak słoiczków, te wszystkie warzywa i owoce, które można kupić wcale nie są lepsze a czasem może wręcz przeciwnie.

Gość gość
Nikt nie pisze, że warzywa z targowisk nie są pryskane. Ale te w słoiczkach też są pryskane niestety. Mam sąsiada, który hoduje jabłka na dość dużą skalę. I biorę od niego jabłka, które ma dla siebie i nie pryska. Resztę hodowli pryska, ale to też nie są duże ilości. O wiele mocniejszymi opryskami stosuje się brzoskwinie, czereśnie, maliny. Ale o tym nikt nie mówi. A np. banany, wiecie jakie specyfiki się stosuje, żeby przetransportować na drugi kraniec świata. Banany to nie owoce, które same z siebie dojrzeją. Zrywa się je jak są przecież zielone. I jeszcze jedno odnośnie jabłek. Jako owoce są bardzo tanie, żadnego rolnika nie stać, żeby pryskać non stop. Zwyczajnie nie było by to opłacalne. Ale lepiej kupić słoiczek, gdzie jabłko jest z Francji czy Portugalii. Propaganda na pełną skalę. Ale daję już spokój, każdy robi jak chce.