Gość gość Napisano Grudzień 15, 2015 Niniejszy artykuł stanowi fragment publikacji pt. "Nauczanie metodą 5s" Mózg odnajduje wzorce Gdy miałem 5 lat, planowaliśmy z rodzicami przeprowadzkę ze wsi do miasta. Mieliśmy zamieszkać w bloku. W tamtym czasie nie miałem pojęcia, czym jest blok. Spytałem o to ojca, który wytłumaczył mi, że blok to duży budynek z betonu i ze szkła. W miejscu, w którym mieszkaliśmy, znajdowała się szklarnia ogrodowa, w której dziadkowie trzymali sadzonki. Ponieważ nie potrafiłem zrozumieć, czym jest blok, wyobraziłem go sobie jako ogromną szklarnię. W bardzo podobny sposób działa nasz umysł. Zawsze, gdy spotyka się z czymś, czego nie rozumie, stara się odnaleźć pewien wzorzec. Co z tego wynika? To, że najbardziej odpowiednim sposobem poznawania nowego słownictwa jest sieć uczuć. Oznacza to, że nowe słowa, które wprowadzisz, muszą być połączone z tym, co dany uczeń już zna i odczuwa, tak by jego mózg mógł odnaleźć wzorzec. Przykładowo: Trawa jest zielona. Gdy trawa jest skoszona, nazywamy to sianem. Sianem karmimy zwierzęta hodowlane. Zwierzęta hodowlane można trzymać w zagrodzie. Itd. Jeśli nie ma sieci uczuć, jedynym wzorcem, jaki mają uczniowie, są słowa z języka ojczystego. Bez sieci uczuć będą uczyć się nowe słowa tłumaczyć, ponieważ szukając wzorca, znajdą go w tłumaczeniu. Oznacza to też, że należy zadbać, by zachować wzorzec dla nowo wprowadzanych słów i by tym wzorcem były słowa z języka obcego, które Twoi uczniowie już odczuwają. To dlatego lekcje, które będziesz przygotowywać, zawsze będą oparte na Sieci Uczuć, tak by zachować wzorzec w postaci uczuć, a nie tłumaczenia. Więcej o nauce słówek metodą 5s za pomocą fiszek dowiesz się tutaj: http://metoda5s.pl/fiszki/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach