Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

nauka odczuwania słówek z jezyka obcego

Polecane posty

Gość gość

Niniejszy artykuł stanowi fragment publikacji pt. "Nauczanie metodą 5s" Mózg odnajduje wzorce Gdy miałem 5 lat, planowaliśmy z rodzicami przeprowadzkę ze wsi do miasta. Mieliśmy zamieszkać w bloku. W tamtym czasie nie miałem pojęcia, czym jest blok. Spytałem o to ojca, który wytłumaczył mi, że blok to duży budynek z betonu i ze szkła. W miejscu, w którym mieszkaliśmy, znajdowała się szklarnia ogrodowa, w której dziadkowie trzymali sadzonki. Ponieważ nie potrafiłem zrozumieć, czym jest blok, wyobraziłem go sobie jako ogromną szklarnię. W bardzo podobny sposób działa nasz umysł. Zawsze, gdy spotyka się z czymś, czego nie rozumie, stara się odnaleźć pewien wzorzec. Co z tego wynika? To, że najbardziej odpowiednim sposobem poznawania nowego słownictwa jest sieć uczuć. Oznacza to, że nowe słowa, które wprowadzisz, muszą być połączone z tym, co dany uczeń już zna i odczuwa, tak by jego mózg mógł odnaleźć wzorzec. Przykładowo: Trawa jest zielona. Gdy trawa jest skoszona, nazywamy to sianem. Sianem karmimy zwierzęta hodowlane. Zwierzęta hodowlane można trzymać w zagrodzie. Itd. Jeśli nie ma sieci uczuć, jedynym wzorcem, jaki mają uczniowie, są słowa z języka ojczystego. Bez sieci uczuć będą uczyć się nowe słowa tłumaczyć, ponieważ szukając wzorca, znajdą go w tłumaczeniu. Oznacza to też, że należy zadbać, by zachować wzorzec dla nowo wprowadzanych słów i by tym wzorcem były słowa z języka obcego, które Twoi uczniowie już odczuwają. To dlatego lekcje, które będziesz przygotowywać, zawsze będą oparte na Sieci Uczuć, tak by zachować wzorzec w postaci uczuć, a nie tłumaczenia. Więcej o nauce słówek metodą 5s za pomocą fiszek dowiesz się tutaj: http://metoda5s.pl/fiszki/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować