Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do Norwegii z mężem i dzieckiem? Dobry pomysł?

Polecane posty

Gość gość

Cześć, jestem w ciąży... Jak wygląda sytuacja dla takich kobiet jak ja? Jak poród wygląda w obcym państwie czy dzieco ma obywatelstwo? Czy dostanę żłobek? i od jakiego czasu ? jak jest z pracą i czy Państwo coś pomaga? Moj mąż tylko angielski ja ang i norweski komunikatywnie

Gość gość
Tak, dostaniesz wszystko od razu i rozloza Ci czerwony dywan na powitanie..

Gość gość
Nie sądzę że wszystko od razu ale pytam tylko czy jest sens. Ogólnie moi rodzice się na mnie wypieli i wiem że mi nie pomogą, jestem po studiach technicznych na polibudzie i pracowalam w duzej firmie tutaj z mężem zarabiamy we dwoje 5 tys miesięcznie utrzymanie mieszkania + spłata kredytów to jest ok 1600 zł do tego dochodzi utrzymanie 2 samochodów - każde pracowało więc trzeba było dojezdzac... paliwo 1000 zł /mc jedzenie ok 800 zł opłaty inne 300 przysługują mi tu wszystkie przywileje tnz macierzynski takie tam ale co z tego jak co mc nam zostaje ten niecały 1000? co to jest i jeszcze dziecko w drodze... chciałabym mu zapewnic jakies normalne warunki mamy niedze mieszkanie i niech wyskoczy jakas choroba czy cos... sami wiecie. a studia kiedys dla dziecka? przeaza mnie to

Gość gość
moze ktos jeszcze sie wypowie ?

Gość gość
Masz norweski person nr?

Gość gość
Tak mam pracowałam przez 7 lat po miesiąc w wakacje na kontarkt mam też konto w banku

Gość gość
siec w polsce tylko tu bedziesz szczesliwa, zostaw nieudacznika niech sam jedzie do norwegi lizac d**y i ponizac sie

Gość gość
nie jest nieudacznikiem :( po prostu zadne z nas nie urodzilo sie w bogatej czy wplywowj rodzinie ja mam 2 on 3 tys ja pracowalam ponad rok w firie umowa o prace on tez ma stabilna tylko bez plecow jest ciezko... jeszcze w moim przypadku jestem kobieta chce miec rodzine a bez poswiecenia i siedzienia w pracy od 6 do 20 mozna zapomniec o awansie a i nawet wtedy watpliwy on jest takze jest jak jest...

Gość gość
Moja znajoma wyjechala do faceta do Norwegi i po roku wrocila zlamana. Nawet do sprzatania nie chcieli jej przyjac. Fajki palila, a w norwegi strasznie drogie i facet musial ja sponsorowac. nie miala nawet na przyslowiowe waciki. Wrocila do pl i odzyla....bez zalatwionej pracy w ciemno, z dziecmi nigdy w zyciu bym nie pojechala.

Gość gość
a znała jakies jezyki ? moze wyjechała bez znajomosci jezyka?

Gość gość
Teraz w Norwegii ciezko z praca. Mnostowo firm bankrutuje, zwlaszcza budowlanka. Sektor olejowy barzdo kuleje i tez jest mnowstwo zwolnien. Nabrali tez pelno uchodzcow i sobie wymyslili, z e w ramach integracji znajda im prace. Wspolczuje, ale odradzam...marne szanse na prace...a wiec i marne szanse na zezwolenie na pobyt staly. To nie jest tak, ze przyjezdzasz i dostajesz. Zeby dostac pozwolenie na pobyt, musisz miec kontrakt na prace. Bez tego nie masz pozwolenia, i personnummer, co za tym idzie, nic ci nie przysluguje. Sz porod musialabys slono zaplacic, a dziecko ma obywtelstwo takie jak rodzice. Moze faktycznie najpierw niech maz czegos poszuka, ale zanim wyjedzie i jesli mu sie uda, to moze probowac cie sciagnac...ale z dzieckiem cizeko bedzie. Miejsce w zlobku moze dostac, ale nie musi. Mozna i rok czekac.

Gość gość
10:11 - tak znala biegle angielski i troche norweski, bo sie dlugo szykowala do tego wyjazdu, miala dobra prace w urzedzie i chodzila na intensywny kurs norweskiego. Zostawila wszystko i jak po roku wrocila to naprwde wygladala strsznie, widac ze ja to podlamala, bo zostawila dobra prace i musiala byc na lasce faceta ktory tez nie byl za wylewny z pieniedzmi. Zwiazek sie rozpadl, ona troche odzyla jak wrocila do pl, ale pracuje teraz na kasie w biedronce....szuka lepszej pracy, ale tez ciezko.