Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy występuje tutaj kontakt serologiczny?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dzisiaj przyszły wyniki z określenia grupy krwi. Okazało się że mam B RhD- a mój mąż 0 Rh + .Czytałam o tym w internecie i szczerze nie rozumiem do końca tych wszystkich regułek. Czy jest się czym martwić ? Czy występuje tutaj kontakt serologiczny?

Gość gość
Nie kontakt tylko konflikt. Tak w waszym przypadku wystepuje. Nie masz sie czym martwic tym bardziej jesli to 1 ciaza. Beda badac przeciwciala. Gdy zajdzie taka potrzeba dostaniesz zastrzyk

Gość gościówa2
konflikt jest miedzy matka Rh i (-) i dzieckiem, które ma Rh (+), miedzy rodzicami jest niezgodnosc serologiczna, to u was wystepuje. Po porodzie dostaniesz surowice zabezpieczajaca przed konsekwencjami konfliktu w kolejnej ciazy. W pierwszej jest z reguly niegrozny

Gość gość
Dziewczyny mają rację. Jeśli jednak poronilas wcześniej albo to kolejna ciąża to jest to sytuacja potencjalnie niebezpieczna, badaj się i uważaj na siebie

Gość gość
jesli jestes pod opieką lekarza. to on ci wszystko wytłumaczy. dostaniesz immnoglibulinę. w nasze rodziie występuje konflikt i wszystkie dzieci rodzą się zdrowe. nie zamartwiaj się na zapas. poczytaj sobie spokojnie o tym w internecie.

Gość gość
Wszystko tez zalezy jaka grupe krwi ma dziecko :) bo jezeli rh (-)to zadnego konfliktu nie ma.

Gość gość
Będzie istniał jeśli dziecko będzie miało Rh dodatnie a tego dowiesz się po porodzie. Po porodzie zrobią dziecku bad krwi i jak będzie dodatnie to podadzą ci immunoglobuline. Ja tak miałam przez dwójce dzieci, oboje są dodatni.

Gość gość
kontakt?

Gość gość
U mnie wystepuje konflikt bo ja mam Rh- a maz Rh+ i jest tak zawsze w przypadku tuch grup nie ma znaczenia grupa dziecka. Po porodzie dostalam zastrzyk z immunoglobuliny zeby nie bylo problemu w kolejnych ciazach.

Gość gość
ok jak takie madre ja mam 0- maz 0+ milam ciaze poroiona cos tam mi dawali ale ja nie wiem czy to byla imonugolobilina i co??mamm teraz zrobic? chce dziecko? jak zaczac? od zastrzyku?

Gość Edziaaaaaaaa
Konflikt serologiczny występuje gdy matka ma rh-, a DZIECKO rh+, nie mąż. Zatem Rr x rr (zakładając, że mąż jest heterozygotą) r r R Rr Rr r Rr rr 75% dziecko ma rh+ 25% DZIECKO MA RH - Zatem jak masz rh-, to dziecko też może mieć rh- i żadnego konfliktu nie będzie.

Gość gość
Ryzyko konfliktu, a nie konflikt. Bo nie wiesz czy dziecko nie odziedziczyło czynnika rh po tacie. Dokładnie, po porodzie/poronieniu potrzebny jest zastrzyk, ja po porodzie dostałam dopiero jak małemu zrobili badanie krwi. Bo gdyby nie było u niego czynnika rh, to by nie było też potrzeby dawać zastrzyku. Dodatkowo w ciąży badania czy nie mam przeciwciał we krwi. Do pani wyżej, po poronieniu- na wypisie ze szpitala musi być zapisane co dawali, można sprawdzić. Nie rozumiem w ogóle podejścia "coś tam mi dawali"- nie dowiadujesz się co i dlaczego ktoś ci podaje? Nie, zastrzyk "na zapas" nic nie daje i się nie praktykuje czegoś takiego.