Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sztuczna choinka jest bardziej ekologiczna niż żywa. Taka prawda !

Polecane posty

Gość gość

Kto rozpowszechnia bzdury, ze zywa choinka jest bardziej ekologiczna ? rosnie sobie drzewko 10-15 lat a potem ciach...postoi sobie 2-4 tygodnie w domu i na smietnik, gdzie tu jest ekologia ? raczej patologia. Sztuczna choinka (dobrej jakosci, a nie patyk za 50 zł z marketu) posluzy na kilka-kilkanascie lat, a potem plastik mozna przerobić, przeciez mamy segregacje odpadów, rozwinięte przetwórstwo surowców wtórnych. Dobre sztuczne choinki wygladają niewiele gorzej niż zywe. A ten mityczny zapach choinki z lasu to jakas bzdura, nigdy nie czulam u nikogo zapachy zywej choinki mimo ze mieli żywą :D tylko u jednej kolezanki, ale ona miala zwyczajną sosne którą jej brat wyciął w lesie :D czuc bylo w calym mieszkaniu sosną.

Choinka powinna być żywa, przecież można w doniczce kupić i potem np. wsadzić w ogródku...

Gość gość
Choinka powinna być żywa, przecież można w doniczce kupić i potem np. wsadzić w ogródku... x 80% takich choinek nie przyjmie się w ziemi i po prostu uschnie... wiekszosc z nich ma przycięte korzenie i są na siłe wepchnięte do doniczki a to zabójstwo na drzewku, taka roslina prędzej czy pozniej umrze Wyjątek to malutkie choinki do 50 cm, im wieksza tym mniejsza szansa na to że przezyje w ziemi

Gość gość
zgadzam się i dlatego u mnie już któryś rok stoi choinka sztuczna, chociaż niedługo pewnie będzie trzeba ją wymienić.

Gość gość
bzdura; sprzedawane choinki żywe są z plantacji, uprawiane tylko w tym celu, a nie wycinane w lesie. Równie dobrze mogłabyś stwierdzić, że kartofle ze sklepu są nieekologiczne. W końcu też sa uprawiane na polu tylko w celu jednorazowej konsumpcji. Poza tym sztuczna choinka w 95% przypadków i tak wyląduje na śmietnisku, gdzie nigdy sie nie rozłoży (jak każdy plastik). Żywa wyrzucona do smieci w ciągu kilku tygodni zamieni się w nawóz, naturalny

Gość gość
Choinki te legalne ktore nie pochodza z plantacji to takie. Ktore pochodza z przecinki. Nowy las sie sadzi gesto potem trzeba przezedzic gdy robi sie za gesto bo by sobie przeszkadzaly we wzroscie.wiec tak czy siak one musza byc wyciete.dlatego sa ekologiczne.

Gość gość
Najlepiej kupic taka ze szkolki przeznaczona do sadzenia w ogrodzie,taka ze sklepow ogrodniczych.tylko trzeba ja zaaklimatyzowac.a na wiosne do ogrodka. Normalnie powinna sie przyjac.

Gość gość
Kto tu ciągle pisze swoje własne myśli i kończy je słowami "taka prawda"? Jak jakiś staruszek u którego z rozumem już nie bardzo? Jak czytam te słowa "taka prawda", to aż mnie rozsadza, żeby zaprzeczyć, obojętnie, czy staruszek ma rację czy jej nie ma. Nie można wszystkich swoich przekonań stemplowac słowami "taka prawda", bo jest to bardzo wkurzające szczególnie dla tych, którzy mają swoją, całkiem inną "taką prawdę".

Gość gość
choinka sztuczna jest bardziej ekologiczna bo jest na lata niż choinka żywa

Gość gość
Choinki z plantacji są wycinane prawie dwa miesiące przed świętami, przynosicie takie drzewko kupione za ciężką kasę do domu, a ono po kilku dniach jest już suche, o zapachu też nie ma co mówić. Choinkę mam sztuczną, natomiast co roku wstawiam do wazonów z wodą gałązki świerkowe lub sosnowe

Gość gość
W rodzinie też wstawiane są gałązki do wazonu a i choinka też sztuczna

Gość gość
13:52 taka choinka wytrzyma z 1000lat. Tylko czy za 70lat po smierci twojej i twoich dzieci ,wnuczkowie beda chcieli jej urzywac czy wyrzuca na smieci????

Gość gość
Mam tez sztuczna.ale popieram te w donicach z sklepu ogrodniczego,ktore na wiosne do ziemi sie wsadza.

Gość gość
Ja jestem zdania, że choinka sztuczna to bardziej praktyczne rozwiązanie. Ja sobie zamówiłam sztuczną choinkę na naturalnym pniu sosnowym. Wyglądem bardzo przypomina prawdziwe drzewko. W tym sklepie http://www.virpol.pl znajdziecie nie tylko choinki ale też tez bardzo ładne naturalne ozdoby choinkowe.

Gość gość
A ja nie chcę żadnej. Sztuczna choinka dobrze zrobiona, wygląda jak prawdziwa, ale to bez sensu, tylko kurz przyciąga jak te wszystkie sztuczne kwiatki. Na prawdziwą szkoda kasy, zaraz uschnie, jak tylko włączysz ogrzewanie i wygląda jak śmiertka, a te z doniczek mam w ogródku. Już nie bardzo mam gdzie posadzić kolejną, za dużo tych iglaków, już nie chcę wcale choinki, nie lubię świąt. To teraz tylko komercja, wciskanie ludziom kredytów, a potem będą płakać

Gość gość
no co prawda, to prawda i nie dość że ekologiczna, to jeszcze niektóre jak choinki lechbet to świetnie się prezentują i wcale nie wyglądają na sztuczne:)

Gość anna

Ładne choinki robią w lasik-shop.pl/ i już udekorowane, więc zamawiasz, stawiasz i gotowe. Można lampki dodać lub jakieś dodatkowe atrakcje we własnym zakresie, ale cała baza przychodzi naprawdę elegancka i dlatego polecam, bo u mnie najczęściej schodził cały dzień na ubieranie choinki, a z takim artystycznym podejściem, do tego tanim nie ma sensu się męczyć po prostu.