Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alergia na mleko przy karmieniu piersią. Mamy pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Doświadczone Mamy pomóżcie! Moja 6 tygodniowa córeczka najprawdopodobniej ma alergię na mleko krowie. Karmię ją piersią więc mam wykluczyć z diety nabiał. No i pojawił się problem co jeść... Do tej pory jadłam sporo jogurtów, maślanek itp. - ale z tego mogę spokojnie zrezygnować. Tylko co z obiadami? Moje zdolności kulinarne są raczej marne - a przy karmieniu już zrezygnowałam z potraw smażonych, wzdymających (tych które typowo są odradzane przy karmieniu). Zastąpiłam to sobie np. zupami (najczęściej mają coś śmietany), sosami (mają mleko albo śmietanę)... Teraz z tego też trzeba zrezygnować i nie bardzo mam pomysły co gotować. Może macie jakieś pomysły, przepisy, rady? Kwestia druga to święta i ciasta :) - na razie (przez kilka dni) mała jest na mleku modyfikowanym, więc teoretycznie mogłabym coś zjeść - tylko ciasta też najczęściej są robione z użyciem mleka, masła albo śmietany. Można czy nawet takie ilości i mocno przetworzone uczulają? No i rzecz trzecia: znalazłam stronę na której jest informacja, że mleko kozie a także sery np. cheddar, parmezan nie zawierają laktozy. Czyli je można czy i tak mają inne białka wspólne z mlekiem krowim i i tak uczulą? Wiem, że pytań mnóstwo, ale wizytę u alergologa mamy dopiero w poniedziałek po świetach... Może ktoś był w podobnej sytuacji i coś poradzi?

Gość gość
Raz piszesz ze karmisz piersią a potem jest na mm to juz nie wiem. Masz Internet tam jest duuzo przepisów. Masz ubogą dietę skoro.nie umiesz jeść bez śmietany.

Gość gość
Laktoza to cukier a nie białko. Organizm pozbywa się alergenów z białka kilka tygodni. To nie jest tak, że dzis jest na mm, to zjem jogurt a jutro czy pojutrze dam pierś. Jeśli chcesz karmić piersią to całkowicie wyklucz wszystko pochodzenia mlecznego. Łącznie z czytaniem etykiet. W zdrowym pieczywie dodają np.serwatkę w celu przedłużenia świeżości. Ciasta sama upiecz zastępując mleko w przepisie wodą. A zupy bez śmietany też sa jadalne. Do zagęszczenia sosów zblenduj gotowana warzywa z ziemniakiem. Oby to byla alergia tylko na bialko mleka...bo z tym po malych modyfikacjach można żyć bez problemu całe życie. Gorzej jak wychodzi ponad 10 produktów do eliminacji...

Gość gość
Gościu z 13:52 - a umiesz coś jeszcze oprócz krytyki? Napisałam, że jestem marną kucharką. Wstępną diagnozę usłyszałam wczoraj wieczorem i próbuję się jakoś dostosować, dowiedzieć co mogę a co nie. Dietę może i mam ubogą - po prostu nie przepadam za mięsem, ale jakoś waga i wyniki krwi zawsze były wzorowe... Nadrabiałam warzywami, owocami no i niestety nabiałem :( Gościu z 13:53 - dziękuję za rzeczową odpowiedz. Właśnie to mnie zastanawiało - czy nie mogę "świeżego" nabiału czy własnie mam czytać etykiety i wyeliminować wszystko co zawiera cokolwiek mleka. Szkoda, że to drugie... :(

Gość Migea
No niestety dieta jest dość restrykcyjna i najlepiej wyeliminować mleko świeże i fermentowane czyli póki co wszelkie jogurty, maślanki i smietany. Wyklucz sobie tez cielęcine i wołowine, zupy możesz gotowac bez smietany, można sie do tego przyzwyczaic. Niestety różnorodność jest wtedy mała, dieta dość monotonna ale pozostają Ci mieska pieczone, duszone i gotowane oczywiście, zupy, kasze, ryż, kompoty, zwłaszcza jabłkowe.Na święta upiecz sobie szarlotke, ciasto bez smietany i spokojnie możesz ja pałaszowac. Jeśli potwiedzi sie skaza białkowa włacz dziecku do diety probiotyk Latopic, jest stosowany przy leczeniu alergii pokarmowej i azs. Wspomaga niedojrzały układ trawienny, pomaga przy problemach brzuszkowych, zmniejsza przepuszczalnośc alergenów i zmniejsza rozległość zmian skórnych. Działa od środka, a więc na przyczyne problemu.

Gość wifigdańsk
alez jest mnostwo rodzajow mlek niekrowich. ja np osttanio zrobilam kokosowe-bardzo się oplaca,kokos jest taki a b. duzo wyszło. a twoja dotychczasowa dieta opierala się głownie na mleku krowim? jest przeciez soja,i mnostwo innych mlek,wystarczy poszperac. w necie mnostwo przepisów, polki ze zdrowa zywnoscią uginaja się od roznych innyck mlek i jego przetworów, sa budynie sojowe, bardoz pytszne,no multum. a skad wiesz ze ma uczulenie na mleko krowie? pojawila się wysypka? to moze byc od wszystkiegokolwiek.

Gość gość
Dzięki za wszystkie rady :) Wczoraj zrobiłam przegląd swoich przepisów i małe podsumowanie tego co mogę jeść, wybrałam się na zakupy i myślę, że trochę ogarnęłam temat. Wcześniej korzystałam z mleka krowiego i koziego, ale widzę, że rzeczywiście jest sporo produktów zastępujących mleko - będę testować co jest zjadliwe ;) Co do probiotyku to Mała dostaje teraz Dicoflor - zgodnie z zaleceniem lekarki. Na razie diagnoza jeszcze nie jest pewna, ale wydaje mi się bardzo prawdopodobna... Mała miała silne kolki, potem zaczęły się problemy z kupą - z kilku dziennie nagle jedna na dwa dni - i to jeszcze cuchnąca, biegunkowa. Przy jedzeniu bardzo płakała, prężyła się (łapała smoczek łapczywie a po kilku łykach z krzykiem wypluwała - pokarm od początku odciągałam). Stała się bardzo niespokojna. No i mniej więcej od kiedy zaczęły się problemy z kupą pojawiła się też wysypka na policzkach, szyi i karku :( Teraz jest na mleku Nutramigen i wydaje mi się, że jest lepiej - na pewno nie płacze podczas jedzenia, wysypka też mniejsza... Tak jak pisałam w poniedziałek mamy wizytę u lekarki pediatry i alergologa - no i zobaczymy co dalej.

Gość gość
Uważaj z produktami sojowymi. Niestety białka sojowe mają budowę podobną do białka krowiego. Pełnowartościowe, ale też uczulające...

Gość gość
Z opisu zdecydowanie reakcja na mleko. Autorko przyzwyczaić sie można szybko do zmian w diecie. Na razie może cię przeraza ale dasz radę. Ja bez nabialu karmilam ponad rok.

Gość gość
Kochana dwoje z ta alergia miałam możesz jeść masło 82 procent śmietankę 30 możesz jesc kurczaka indykawarzywa dusić gotować potem smażyć możesz jeść ryby zupy nie zabielane z przekąsek suchary dżemy wafle ryżowe szarlotka biszkopty mleko możesz kozie masz masę mozliwosci:)) pozdrawiam

Gość gość
Ja tez mam dwoje. Niestety nie wyrosły. Próba wprowadzenia masla kończył sie u jednego od razu zapaleniem ucha i drugiego mega atakiem astmy. Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Temu z zapaleniem uszu laryngolog kazał kategorycznie wszystko z nabiałem wykluczyć. Nie je już nic z nabiałem 8lat i zdrowe:) raz zjadlo krakersy serowe mając 6 lat na imprezie i bylo zapalenie ucha

Gość gość
Podniosłyście mnie na duchu :) Gdyby okazało się, że mogę jeść masło, śmietankę 30% i pić mleko kozie to już w ogóle nie będę narzekać ;) Dodatkowo dostałam w prezencie na Święta książkę z przepisami Chodakowskiej i zainspirowało mnie to ogólnie do zmiany naszej diety na zdrowszą - spróbuję, może się trochę wyrobię w gotowaniu dzięki temu :) W tym wszystkim moja dieta to i tak bzdura - ważne, żeby Mała czuła się dobrze i zdrowo się rozwijała...