Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak często

Polecane posty

Gość gość

5,tygodniowe niemowlę powinno robic kupkę? Do tej pory córka robila dosłownie kilka razy w ciągu doby,czasem w trakcie karmienia. A teraz od wtorku nic, lekarz przepisał jakies kropelki ale po tym dalej nic. Mala czasem dość mocno popłakuje i nie wiem czy przyczyna jest zaparcie czy płacze bez powodu. Proszę o pomoc doświadczone mamy. Pozdrawiam.

Gość gość
Daj czopek glicerynowy albo d***lak bo od wtorku to juz zatwardzenie. Albo idz do innego lekarza.

Gość gość
Jeżeli jest karmiona piersią to może nawet dwa tygodnie nie robić i to nie jest żadne zatwardzenie o ile dziecko jest pogodne i nie wygląda na cierpiące. Przy mm to nie wiem jak to wygląda.

Gość gość
Mój jest na piersi irobi regularne kupki. 1-2 dziennie. Czasem robi sobie dzień przerwy, sporadycznie 2 dni. Rzadko też robi więcej, ale ostatnio miał aż 4 kilka dni temu. Ma 4 miesiące. Ja bym podała probiotyk. Moja znajoma, która karmiła mm, dawała Biogaję na uregulowanie kupki i jej dzieciątku pomogło. Przypuszczam, że lekarz mógł właśnie jakiś probiotyk przepisać. Musisz poczekać kilka dni na jego działanie. Z czopkiem glicerynowym u takiego maluszka jest trudniej, bo całego nie dasz, trzeba podzielić (wzdłuż). Myślę, że jeśli maleństwo płacze, to w tym wieku mogą je już męczyć kolki. Niekoniecznie to płacz od kupki. Może zbiegło się to w czasie. Jeszcze nie ma tragedii. Inna znajoma karmiła piersią i jej synek robił kupę nawet rzadziej niż raz na tydzień. Lekarze mówili, żeby się tym nie martwić, że taka jego natura. Konsystencja dziecięcej kupki raczej nie spowoduje zaparcia. Czytałam natomiast, że przez niedojrzałość organizmu bywa tak, że dziecko się pręży, bo próbuje się nadąć do kupki a jednocześnie spina zwieracze. Nie wiem, ile w tym prawdy ale spotkałam się z taką teorią.

Gość gość
Teraz się skapnęłam, że Twój ma 5 tygodni a nie miesięcy. Mój w tym wieku robił aż kilka kup dziennie. Ja się znów martwiłam, czy nie ma biegunki, ale pediatra mi mówiła, że to też normalne.