Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dieta 9 miesięcznego niemowlaka czego jeszcze nie dawać

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 9 miesięcy. Jest na piersi, ale karmienie coraz rzadsze. Ma wprowadzony gluten, powoli nabiał. Czego jeszcze w tym wieku powinno się wystrzegać? Nie przyprawiam dań dziecka. Owoce, warzywa jadła prawie wszystkie, które są dostępne na rynku. Z drugiej strony co u Was jest najsmaczniejszym posiłkiem?

Gość gość
Weź nie szalej. Badania wykazały, że paradoksalnie- wczesne ( przed ukończeniem roku) wprowadzenie np. owoców cytrusowych chroni je przed alergią na nie. 9 m- czniak je już całe jajka. Aż dziw, ze nie ma niedoboru żelaza. Ja jestem zdania, ze POWINNI się wcześnie wprowadzać smaki, bo potem rośnie taki niejadek. Oczywiście, nie podajemy grzybow, czy dań gotowych, ale podajemy wszystko, to co jemy w naszej szerokości geograficznej. Jedyną moja rada - nie przyzwyczajaj do cukru. Ja dawalam jogurty naturalne z owocami mrozonymi ( zima była) a potem jak poznał smak danonkow to już koniec było. W ogóle, fajnie jest ugotować na parze różne warzywa i podać dziecku- niech wybiera i próbuje. Już potrafi ładnie gryźć.