Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowanystudent

Psychologia studia

Polecane posty

Gość zdezorientowanystudent

Cześć, Czy istnieją studia II stopnia z psychologii dla osób z licencjatem z pokrewnych, humanistycznych kierunków? Czy psychologia jest tylko jednolita? Kończę studia z pracy socjalnej, w tym roku licencjat. Moim marzeniem jednak jest nadal studiować psychologię - już w liceum się mocno interesowałem. Zniechęcił mnie ojciec, sugerując, że są to studia dla osób, które chcą zrozumieć siebie i tyle. Mimo to, próbowałem się dostać na UJ - jednak wyniki nie wystarczyły. Teraz gdy staję przed kolejnym wyborem - kontynuować ten sam kierunek na studiach II stopnia czy wybrać inny, skłaniam się zdecydowanie ku drugiej opcji. Wraz z praktykami zauważyłem, że lepiej mi się pracuje z emocjami i osobistymi problemami. Jestem człowiekiem dyskretnym, wnikliwym i pomocnym. Żeby nie być gołosłownym, posiadam rozległą wiedzę psychologiczną - na studiach mieliśmy dużo to raz, a dwa, że czytałem psychologiczne podręczniki już jako nastolatek - Freud, Jung, Satir. Czy są studia II stopnia, czy trzeba robić całość 5 lat? Jestem tak zdeterminowany, że mogę podjąć się kolejnych 5 lat nauki, kwestia jest jednak oczywista...finanse. :/

Gość gość
To studia czy Psychologia

Gość gość
Ktoś wie, czy są studia z psychologii II stopnia, albo czy jest możliwość zdania egzaminu?

Gość gość
Nie ma psychologii II stopnia, ponieważ nikt by nie pozwolił, by z psychologami po 5 latach studiów konkurowali niedouczeni po 3 latach, lub 2.

Gość gość
Proszę czytać uważnie. Napisałem o mojej wiedzy, kompetencjach i chęci przystąpienia do egzaminu. A jak na innych kierunkach są egzaminy wstępne? Właśnie po to, żeby zweryfikować wiedzę...

Gość gość
gość dziś Nie ma psychologii II stopnia, ponieważ nikt by nie pozwolił, by z psychologami po 5 latach studiów konkurowali niedouczeni po 3 latach, lub 2. x Na szczęście nie ma i oby nie było. Nie chciałabym takich niedouków w zawodzie.

Gość gość
Kończę studia z pracy socjalnej, w tym roku licencjat. Moim marzeniem jednak jest nadal studiować psychologię - już w liceum się mocno interesowałem. x To jakiś żart? "Dorobienie" 2óch lat po pracy socjalnej miałoby dawać tytuł psychologa?

Gość gość
Czyli dla was papier jest najważniejsze, nie człowiek czy empatia? Co za ograniczone myślenie. Przypominam, że osoby, które nie dostały się na medycynę w Polsce, wyjeżdżają do Lwowa studiować PŁATNIE! Opłacana medycyna! Co powiecie na to? Też będziecie takiego lekarza pytać o dyplom?

Gość gość
Ciekawe, że wiedzy niejakiej pani Marii Rotkiel też nikt nie podważa. Ona jest z wykształcenia kulturoznawcą!

Gość gość
Ograniczonym myśleniem jest podyktowane nazywanie pracy socjalnej kierunkiem pokrewnym psychologii.

Gość gość
Jak widać, niektórzy zaglądają specjalistom w dyplom.

Gość gość
16:19 Zanim coś skomentujesz, zrób research. Ułatwię Ci - Zacznij najpierw od pracy socjalnej w obszarze zdrowia psychicznego.

Gość gość
Zanim coś porównasz, dobrze się zastanów.

Gość gość
16:06 Ale Twoja "wiedza" nic tu nie pomoże, ponieważ to tak, jakbyś chciał studiować 2-letnie magisterskie prawo, albo medycynę i poszedł na egzamin. Emocje i motywacja, procesy poznawcze, biologiczne mechanizmy zachowania, psychopatologia i inne, masz w małym paluszku? Znasz cały podstawowy kanon, po którym dopiero studenci zagłębiają się w psychologię stosowaną?

Gość gość
Jasne wiesz lepiej niż ja, studiowałeś/studiowałaś wszystkie kierunki, wiesz jak to wygląda w praktyce. Jak jesteś taki mądry/mądra to może odpowiedz mi po prostu na zadanie w temacie pytanie?

Gość gość
Zapewne ty wiesz lepiej, bo studiowałeś pięcioletnią psychologię i masz kilka podyplomowych. Co do odpowiedzi, dostałeś ją przynajmniej dwukrotnie, jeśli jeszcze nie zauważyłeś.

Gość gość
16:23 Tak, ale mnie samego zadziwia to, że np. są studia II stopnia z administracji. Przecież to ogrom wiedzy prawnej.

Gość gość
16:19 Wspomniana Maria Rotkiel jest doktorem kulturoznawstwa, ale magistrem psychologii.

Gość gość
16:06 Ale Twoja "wiedza" nic tu nie pomoże, ponieważ to tak, jakbyś chciał studiować 2-letnie magisterskie prawo, albo medycynę i poszedł na egzamin. Emocje i motywacja, procesy poznawcze, biologiczne mechanizmy zachowania, psychopatologia i inne, masz w małym paluszku? Znasz cały podstawowy kanon, po którym dopiero studenci zagłębiają się w psychologię stosowaną? x Neurologię i psychiatrię też omnibus zdał z wyróżnieniem.

Gość gość
16:25 Odwracasz kota ogonem, skąd taki jad u ciebie człowieku? Zapytałem kulturalnie, a dostałem masę krytyki, a nie konstruktywnych odpowiedzi. Chyba, że dla ciebie to jedno i to samo.

Gość gość
Widać, że nadziałem się na samych konserwatywnych profesurów!

Gość gość
gość dziś Ogrom wiedzy prawnej na administracji? Administracja, w porównaniu z prawem, jeśli chodzi o wiedzę prawną, to zaledwie kilka kodeksów i ustaw. Pewnie nie wiesz, ale po 2 latach można mieć tytuł technika administracji. Więc nie mów, że na administracji jest tyyyyle wiedzy prawnej, bo to nie jest prawda.

Gość gość
16:29 Z perspektywy przeciętnego Kowalskiego jest. Choćby dla mnie, a uważam się za inteligentnego. Jakoś nie spotkałem się jeszcze, żeby ktoś sprawnie i biegle ogarniał przepisy administracyjne bez poprzedniego doświadczenia czy przygotowania..

Gość gość
16:31 Najważniejsza jest umiejętność zastosowania przepisów w praktyce. Poza tym, jest coś takiego, jak wykładnia prawa. I tak, po 3 latach da się to ogarnąć, ponieważ przepisy prawne, to pamięciówka + zrozumienie, a naprawdę nie ma tego aż tak dużo, jak na studiach prawniczych.

Gość millenia

Niezwykle ważne są też szkolenia jeśli chce się dobrą pracę po studiach

Gość Romzuna

Oczywiście, to podstawa. Po ukończeniu psychologii staż jest ważny, ale też radzilabym porobić dodatkowe kursy i tutaj polecę Centrum CBT gdzie pojawia się bardzo dużo ciekawych ofert szkoleń. Teraz w maju 18 i 19 będą zajęcia z technik poznawczo-behawioralnych w terapii par, prowadzone metodami aktywnymi dla przećwiczenia praktycznych umiejętności. Takie szkolenia są najlepsze, bo najwięcej z nich można wynieść

Gość

o masakra jakby psycho byla 2letnia, nie  poszlabym do takiego "specjalisty"

oczywiscie, ze jednolita jak np. medycyna