Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćona123

Zasiłek 2016, becikowe, 500zł na dziecko

Polecane posty

Gość gośćona123

Szukałam informacji ale nie mogę się się połapać. Jestem w ciąży, termin mam na maj. Aktualnie przebywam na chorobowym. Wcześniej pracowałam na umowę na czas określony, której termin został przedłużony do dnia porodu. Z dniem narodzin dziecka stosunek pracy ustaje. Na umowie miałam 2350 zł, na rękę dawało to ok 1650zł. Od lutego tego roku mieszkam z narzeczonym, niestety od zamknięcia swojej firmy w grudniu roku 2014 jest on bezrobotny, łapie się prac dorywczych ale są to prace niestety krótkotrwałe . Chciałabym dowiedzieć się czy jest szansa że otrzymamy jakąś pomoc finansową? Becikowe, świadczenie rodzinne lub rzeczone 500zł na dziecko? Będzie to nasze pierwsze dziecko. Czy dochód na osobę wylicza się z PIT'u ? Jakie dokumenty są potrzebne?

Gość gość
dla bezrobotnych jest teraz jakies 1000 zl na dziecko przez pierwszy rok zycia

Gość gość
zasiłku macierzyńskiego na dziecko tego 1000zł -nie dostaniesz bo masz zasiłek już wynikający z zatrudnienia. 500 zł na dziecko nie weszło jeszcze w życie nawet -nie ma póki co przepisów. "Osoby pracujące na etacie, tak jak do tej pory po urodzeniu dziecka otrzymają jednorazową pomoc w postaci 1 tys. zł. Becikowe w tym przypadku przysługuje osobom, których dochód w rodzinie na osobę nie przekracza 1922 zł." "Jakie dokumenty trzeba dostarczyć? - akt urodzenia dziecka, - zaświadczenie o opiece medycznej podczas ciąży - przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu, - zaświadczenie ZUS lub oświadczenie rodzica o wysokości składek zdrowotnych. Zobacz więcej: http://www.familie.pl/artykul/Becikowe-2016-najwazniejsze-zmiany,8786,1.html#ixzz3wD1osZLI"

Gość edyta89
ale ten 1000 zl jest jezeli zadne z rodzicow nie ma prawa do urlopu rodzicielskiego. dostaniecie na pewno 1000 zl becikowego bedziesz mogla starac sie o dadatkowy 1000 zl jak nie bedziecie przekraczac 700zl na osobe to dostaniecie a 500 zl na dziecko dostaja rodziny z jednym dzieckiem jak nie przekroczysz 800 zl na osobe ...

mi sie wydaje że na pierwsze dziecko te 500zł sie dostaję jak sie ma dwójke dzieci...wtedy i na pierwsze i na drugie jak sie nie przekracza dochodu. Przy jednym dziecku wogole mowy nie ma bys dostała 500zł....

Gość gość
A kto to 500zł ma dawać skoro jeszcze nie ma żadnej ustawy wprowadzającej to świadczenie. Więc nie wymyślajcie czegoś czego nie ma. Póki co to wszystko tylko założenia a konkretów brak.

Gość gośćona123
Dzięki. Co do becikowego comiesięcznego to wiem, że go nie otrzymam. A co do 500zł na dziecko to nie jest to tak, że przy dwójce doostaje się na 1 i 2 bo mając dwójkę dostaje się na to drugie. A przy małych dochodach można się starać i przy pierwszym dziecku. Zastanawiam się jeszcze czy w naszym przypadku, kiedy będzie nas troje z noworodkiem liczymy dochód na 3 osoby czy na dwie (bez nowo narodzonego maluszka?)

Gość gość
Mam dokładnie taka sama sytuację jak autorka :\ szkoda że mój zasiłek macierzyński będzie niższy niż ta kwota dla bezrobotnych :\

Gość gość
do osoby z 20:06 jeśli twój zasiłek macierzyński będzie niższy niż 1000zł to wystąp o wyrównanie.

Gość gość
"A co do 500zł na dziecko to nie jest to tak, że przy dwójce doostaje się na 1 i 2 bo mając dwójkę dostaje się na to drugie. A przy małych dochodach można się starać i przy pierwszym dziecku. Zastanawiam się jeszcze czy w naszym przypadku, kiedy będzie nas troje z noworodkiem liczymy dochód na 3 osoby czy na dwie (bez nowo narodzonego maluszka?)" Póki co nic się nie dostaje. Ile razy mam wam pisać że nie weszło to w ogóle w życie i nie wiadomo czy i kiedy wejdzie. Co do dochodu to zawsze sie liczy również noworodka.

Gość gość
Powinnas dostac zasilek rodzicielski, jezeli umowa konczy ci sie z dniem porodu. Moja siostra tak miala, gdy umowa skonczyla jej sie z dniem porodu. Na urlopie macierzynskim ten okres wlicza ci sie do lat pracy, a na zasilku macierzynskim nie, ale kase dostaniesz, niecale 1000zl.